Визията на „Демократична България“ за икономиката: Без повишаване на данъци, необлагаем минимум, COVID подкрепа и реформи

15 март 2021, понеделник Viber

Визията на „Демократична България“ за икономиката: Без повишаване на данъци, необлагаем минимум, COVID подкрепа и реформи

Данъците категорично няма да се повишават, а ще се въведе необлагаем минимум. Това гарантираха експертите на „Демократична България“ при обявяването на икономическата програма на коалицията за предстоящите парламентарни избори.

Планът за възраждане на икономиката на България включва още допълнителна подкрепа за малкия и среден бизнес заради последиците от Covid пандемията, реформи съдебната система, намаляване на административната тежест със 70%, въвеждане на електронно управление и по-добър контрол при изразходването на обществения ресурс и европейските фондове.

 „Демократична България“ категорично не предвиждаме повишаване на данъците, а ставката на плоския данък ще остане 10%“, обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Според него България излиза от десетилетие на пропуснати възможности, задушаване на предприемачеството, захранване на корупционния вирус и неосъществени икономически реформи. Всичко това ще трябва да се промени, като в основата е реформата на правораздавателната система, за да се създадат ясни правила за участниците в бизнес процеса.

По отношението на данъците движението може да бъде само надолу, обяви икономистът Георги Ганев, кандидат за депутат в столичния 23 МИР.  Планът предвижда и въвеждане на необлагаем минимум. „Ще има две ставки – 0% и 10%. Това няма да доведе до влошаване на икономическата свобода, но изрично ще се въведе намаляване на данъчното бреме върху хората. Резервите са ефективност на публичните разходи, спиране на изтичането на средства и най-вече краденето“, обяви Ганев.

Мерките за развитие на икономиката ще са в две посоки – краткосрочни и дългосрочни с хоризонт до края на мандата. Предвижда се отпускането на помощ от 3000 лева на зает в малките и средни предприятия, особено ако тези предприятия не могат да работят заради пандемията от коронавирус. Тази мярка ще бъде с ограничен хоризонт на действие, докато действат ограниченията на здравните власти. Втората мярка ще е 80/20 на мястото на сегашната 60/40. „Мярката 60/40 не е лоша, тя е преписана отнякъде, но се прилага по гербаджийски“, коментира Ганев.

Дългосрочната визия включва значително по-свободна среда за правене на бизнес, намалена административна тежест, по-големи свободи на бизнесите да откриват свои ниши, да иновират, да имат достъп до най-новите технологии в целия свят.

Предвижда листване на държавни предприятия на борсата, което ще подобри ефективността на самите компании и ще вкара средства в т.нар Сребърен фонд. „Той фрапантно беше забравен и занемарен. Ако в него влязат средства от продажбата на миноритарни държавни предприятия, в средносрочен план пенсионерите могат да разчитат на някаква доходност и от Сребърния фонд“, каза още Ганев.

Съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев добави, че с реорганизацията на големите държавни фирми и излизането им на борсата, ефективността в управлението им ще се повиши и те ще носят доходност. Той вижда региона на „Марица Изток“ с потенциал да се превърне в българската Силициева долина, като в същото време се запазят доходите на местното население. От една страна тези възможности ще дойдат чрез реорганизация на енергийните мощности и по-ефективната им работа. Друга възможност е работещите да станат акционери в бъдещите индустриални комплекси, които могат да се изградят в сърцето на България.

„Това е място, което може да се превърне в дом за нови индустрии – равно отдалечени от съседните държави, с отлична енергийна структура. Там има работници и специалисти, които ще запазят своите работни места. В момента колкото повече работи „Марица Изток“, толкова повече пари губи. А ние ще създадем условия те да функционират като истински корпорации и да завладяват нови пазари“, коментира Панев, водач на листата в 24 МИР в София-град.

„Демократична България“ предлага по-строг контрол на изразходването на средствата от европейските фондове за по-голяма ефективност. В следващите години България трябва да получи 50 млрд. лева по Зелената сделка, Плана за възстановяване и Плана за справедлив преход, но досега в страната подобни фондове са изразходвани без оглед на ефективността.

„По дефиниция безплатните фондова са най-евтиният ресурс и когато нямаш цел да подобриш ефективността, това става опасно. Те се изразходват като първата брачна нощ във времето на феодализма. Няколко олигарха, свързани с властта, които получават приоритетно фондовете. Едва когато нямат интерес или капацитет, средствата стигат до останалата публика“, коментира Панев.

Сред основните дългосрочни приоритети ще бъде и намаляването на административната тежест със 70% за три години. Това ще е резултат от въвеждането на реално работещо електронно правителство, което от само себе си ще доведе и до намаляване на корупцията.

„За да имаме качествено електронно управление, ни трябва изключително силен IT  сектор. В момента изживяваме парадоксална ситуация – въпреки че бяхме сред IT лидерите в Източна Европа, компании като „Амазон“, „Гугъл“ и „Тесла“ имат развойни центрове навсякъде около нас, но не в България. Това е изключително показателно как в последните 10 години ГЕРБ управляват процеса по привличане на чужди инвеститори“, коментира Ивайло Мирчев, водач на листата във 2 МИР в Бургас и кандидат в 24 МИР в София.

 „До края на следващия мандат е възможно да се постигне реално работещо електронно управление за много по-малко от изразходваните до момента 2 млрд. лева. Хората ще губят по-малко време. Ще има положителен ефект и върху чуждите инвестиции. При 70% намаляване на административната тежест ще намалее корупцията, защото бизнесът ще има по-малък контакт с администрацията“, каза още IT експертът Ивайло Мирчев.

И тримата експерти се обединиха около мнението, че без реформа на правораздавателната система, голяма част от мерките няма да сработят и България ще остане непривлекателна за чужди инвестиции. Несигурността в изпълнение на договорите, несигурността на тълкуване на регулативните режими от самите регулатори и съдилища и липсата на еднаквост на правилата за всички участници в бизнес процеса са фактори, които се отразяват на цялостното развитие на българската икономика.

Цялото представяне на икономическата програма гледайте тук:

Участници в материала:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Вижте още
Ивайло Мирчев
Христо Иванов

Председател на „Да, България!“

Вижте още
Христо Иванов

Последни видеа:

  1. Ивайло Мирчев пред bTV 15 септември 2021, сряда
  2. Стефан Тафров пред Bulgaria On Air 14 септември 2021, вторник
  3. Атанас Славов пред БНТ 13 септември 2021, понеделник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: Ще ни се наложи да се научим да бъдем съизмерими и смирени, и да търсим сечение на интереси

15.09.2021

Вижте още...

Парламентът гласува два закона от съдебната реформа в последния си ден

15.09.2021
Вижте още

Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

14.09.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Атанас Славов пред БНТ

Атанас Славов пред БНТ

Антоанета Цонева пред NOVA

Антоанета Цонева пред NOVA

Ивайло Мирчев пред БНТ

Ивайло Мирчев пред БНТ

Стефан Тафров пред NovaNews

Стефан Тафров пред NovaNews

Всички видеа

Позиции

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK