Христо Иванов е български политик, юрист, министър на правосъдието, както и служебен заместник министър-председател от август до ноември 2014 г. Завършва право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон, САЩ, в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

Работил е като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите. Бил е програмен директор на Фондация „Български институт за правни инициативи“, където е ръководил проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

На 6-ти август 2014 г. e назначен за служебен заместник министър-председател по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и служебен министър на правосъдието.

На 9-ти декември 2015 г., подава оставка след като предложената от него и съгласувана с правителството радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание.

На 9 декември 2016 г. анонсира нов политически проект, чието начало е дадено по време на срещата „Говорим за България“.
Месец по-късно, на 7 януари 2017 г. учреждява ПП „Движение Да, България“.

Христо Иванов е посветил целият си професионален път на каузата за справедлива съдебна система в България – от 1996 година е координирал е и ръководил множество проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. Той е първият министър на правосъдието, който е инициирал производства срещу магистрати за допуснати дисциплинарни нарушения – по случаите Яневагейт, прокурор Бецова и други.

Христо Иванов е роден през 1974 година в София. Женен, с две деца.

Предстоящи събития

Няма намерени резултати

Последвайте ни