Ограниченията за секциите извън ЕС са антидемократични и противоконституционни

16 март 2021, вторник Viber

Ограниченията за секциите извън ЕС са антидемократични и противоконституционни

Съпредседателят на „Демотратична България“ Христо Иванов определи като противоконституционни и антидемократични ограниченията в Изборния кодекс за максимум 35 секции в страните извън ЕС. От коалицията отново призоваха депутатите да направят нещо човешко и патриточно като се съберат на извънредно заседание и отменят това ограничение.

Вчера „Демократична България“ внесе писмено искане до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да свика извънредно заседание, за да се промени Изборния кодекс. Заедно с това беше внесен и конкретен законопроект от една точка – отпадане на ограниченито за до 35 секции за изборите на 4 април в държавите извън Европейския съюз. Само във Великобритания заради това ще бъдат орязани над 50 секции, за които има заявки над предвиденото по закон.

„Призоваваме председателя на Народното събрание да упражни своите правомощия по чл. 78 и да приемат този законопроект. По този начин депутатите ще направят възможно гласуването на всички български граждани в чужбина, които поискаха да упражнят своето конституционно право. Твърдим, че тези ограничения за противоконституционни и антидемократични“, заяви след внасянето на искането Христо Иванов, който е и водач на листите на „Демократична България“ в 25 МИР в София-град и 16 МИР в Пловдив-град.

Тази година заявките за разкриване на секции в чужбина бележат исторически рекорд, като са два пъти повече предишния. Ще бъдат разкрити 465 секции, но също така огромен брой заявки няма да бъдат реализирани заради ограниченията на закона.

„Това показва категоричната воля на нашите сънародници да гласуват. Изключително важно е парламентът да се събере и да гласува отпадането на ограничението, защото засяга огромно количество български избиратели“, заяви експертът по изборно право и председател на предизборния щаб на „Демократична България“ Антоанета Цонева, кандидат за депутат в 23 МИР в София-град.

Тя посочи, че на парламентарните избори в Лондон през 2017 г. е имало 25 секции, а сега секциите ще бъдат два пъти по-малко, което се очаква да затруднения изборния процес на 4 април. В САЩ се орязват 11 секции при рекорден брой заявления. В момента сънародниците ни от цял свят подписват петиция до всички политически сили за отпадане на ограничението.

„Тази година отпадна и един мит. Псевдопатриотите в българския парламент през 2016 г. въведоха тази рестрикция, за да може да “пазят“ българските избори от инвазията от гласове от Турция. Сега обаче виждаме, че всъщност докато във Великобритания се орязват почти 50 секции, в Турция са само 8. Не, че е малко, но този фалшив аргумент се разби от данните“, заяви още Цонева.

Христо Иванов припомни, че „Демократична България“ нееднократно и систематично е предлагала въвеждането на пощенско гласуване, електронно гласуване, както и законопроект в контекста на Брекзит, който да запази статута на Великобритания като страна-членка на ЕС по отношение на изборните права на нашите сънародници там. Сред останалите инициативи са одитът на машините за гласуване и видеонаблюдението на броенето на гласове.

„Ние нямаме право на законодателна инициатива и предлагаме на този законопроект на всеки народен представител, който по съвест би трябвало да представлява цялата нация, независимо гражданинът живее или тук. Нека най-накрая този опозорен парламент да вземе правилното решение“, каза той. Иванов също така призова  ЦИК да не оспорва решението на съда от вчера, с  което се допуска видеозасенмане и излъчване от броенето на бюлетините.

„Не си и помисляйте да обжалвате това решение, вземете и уредете как да се случва видеонаблюдението. Недейте да се пречкате в него. „Демократична България“ работи с дългосрочна стратегия, произвежда резултати и действия. Ние разполагаме с капацитет, какъвто никоя друга сила няма и не произвеждаме просто  шум, а произвеждаме решения“, добави той.

Антоанета Цонева припомни, че „Демократична България“ настояваше за въвеждането на гласуване по пощата и като противоепидемична мярка. Тя даде като пример Нидерландия, която провежда избори в 3 дни, като почти 2.4 милиона души над 70-годишна възраст са получили възможността да гласуват по пощата.

„Ако бяхте приели пощенското гласуване, нямаше да обсъждаме темата с рестрикциите. Не предприехте абсолютно никакви предложения за облекчаване на реда на гласуване, намаляване на струпването на хора и запазване на здравето им с изключение на подвижните секции.  Броят на карантинираните хора надвишава 50 000. Организирането на такива секции ще бъде голямо предизвикателство. Ще бъде много трудно тези хора да бъдат обиколени в един ден“, обърна се Цонева към народните представители.

 „Не се правете, че не чувате волята на хората. Не се правете, че не сте прочели и видели данните, за които говорим. Съберете се на извънредно заседание преди да е приключил мандатът, тъй като получавате и възнаграждение за това, че формално още сте на работа. Съберете се и направете нещо наистина човешко и патриотично с грижа на нашите сънародници зад граница“, завърши тя.

Участници в материала:

Антоанета Цонева

Народен представител

Вижте още
Антоанета Цонева
Христо Иванов

Председател на „Да, България!“

Вижте още
Христо Иванов

Последни видеа:

  1. Нито глас за Пеевски! 26 октомври 2021, вторник
  2. Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново 26 октомври 2021, вторник
  3. Антоанета Цонева в дебат по bTV 26 октомври 2021, вторник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: В далаверата с Пловдивския панаир се преплитат биографиите на Гергов и Цацаров

27.10.2021

Вижте още...

Антоанета Цонева: ГЕРБ легитимира завръщането на Пеевски в политиката

26.10.2021
Вижте още

Христо Иванов в Търново: Нито глас за Пеевски!

26.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Нито глас за Пеевски!

Нито глас за Пеевски!

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Стефан Тафров пред БНТ

Стефан Тафров пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK