България и фармацията – разговор с проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, за ситуацията с аптеките и проблемите, с които се сблъскват пациентите

24 ноември 2020, вторник Viber

Христо Иванов в разговор с проф. Сербезова:

🔻Всички мерки днес са маркирани от липса на адекватна подготовка, комуникация и адекватна роля на експертите. Затова ние разговаряме с експертите, за да чуем какво мислят хората, които наистина разбират от различните аспекти на ситуацията.

🔻В контекста на кризата всичко, за което отдавна говорим – разпадането на институциите, липсващите процеси – се превърна в реална заплаха за животите на професионалисти, учители, лекари, здравни работници. Отново стигаме дотам да трябва да кърпим поначало сбъркана политика с бързи решения, които да решат острата криза, в която се намираме.

✅От Демократична България предлагахме конкретен план за 6-месечно ударно дигитализиране на страната. Ако беше приложен, електронното направление и рецепта щяха да бъдат реалност.

Проф. Асена Сербезова:

🔻Без ел. здравеопазване и ел. рецепта не можем да опознаваме процесите така, че да ги управляваме. Как се управляват процеси, които не познаваме? А как познаваме процеси, за които не получаваме информация в реално време?

🔻Липсва цялостен подход към системата на здравеопазването. Системата се управлява на базата на “Разделяй и владей”.

🔻В България само гледаме колко опаковки са се продали, а е важно как се употребяват тези лекарства, по предназначение ли са, за какъв период от време, какъв е бил ефектът, в началото ли сме излекували заболяването или сме минали през 3-4 лекарства, рационални ли са комбинациите, които се предписват.

🔻Практиката със зелените коридори не е удачна. Следва да бъде оставено на аптеките и фармацевтите да направят организацията за коридорите, така че всички да имат достъп, защото има спешни състояния, които не чакат отлагане, състояния на деца, които се влошават. Няма практика за такива зелени коридори в други държави от ЕС.

🔻През 2015 г. Министерство на здравеопазването плати на Световната банка за анализ на фармацевтичния пазар и това беше една от препоръките от този анализ – генеричната замяна. Само в три държави от ЕС тя не е въведена.

✅Редно е пациентът да бъде овластен и по този начин, така че да може да избере информирано кой от няколко медикамента може да си позволи.

✅Необходима е образователна кампания, за да обясним на хората какво означава генеричен продукт и какви са практиките в другите държави. Част от специалистите също имат ограничаващи разбирания в тази област.

🔻След отвореното писмо получих обаждания, че ако не престанем да ревем за проверките, ще видим какво може да се случи и ще бъдат приложени силови методи.

🔻Един ден преди моите интервюта самата Европейска агенция по лекарствата обръща внимание на проблемите, за които аз говоря. Фактите в интервютата ми бяха съобщени от BBC, но българската прокуратура не може да обвини BBC.

🔻Европейският съд по правата на човека вече е регистрирал, т.е. приел е като допустима, жалбата, която пуснах заради нарушаването на правата ми от страна на българската прокуратура.

🔻Трябва да има информационна кампания за ползите от ваксинирането. Както и инструкции как точно ще се случи, за кои групи се препоръчва.

✅Важно е преди да поставим ваксината, да се убедим, че този пациент няма ковид, това да е обвързано с тестове, защото имаме много безсимптомни носители.

✅Когато говорим за профилактика, идеята за ваксината трябва да се продаде. Когато вече имаме страдание, сме вече мотивирани като пациенти. Когато обаче сме здрави и трябва да се продаде идеята за профилактика, това се случва с данни, със статистика, да се излезе с ясни и точни послания към пациентите, с механизъм, по който да се случи.

Във видеото участват:

Христо Иванов

Председател на „Да, България!“

Вижте още
Христо Иванов

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още видеа

Христо Иванов пред БНР

Христо Иванов пред БНР

Христо Иванов: Изказването на Тошко Йорданов беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов: Изказването на Тошко Йорданов беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС

Иво Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 28.7.2021 По ТV+ и TV1

Иво Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 28.7.2021 По ТV+ и TV1

Христо Иванов пред bTV

Христо Иванов пред bTV

Калоян Янков пред БНР

Калоян Янков пред БНР

Александър Симидчиев: Неприятно е, че голяма част от насeлението е незащитено срещу COVID

Александър Симидчиев: Неприятно е, че голяма част от насeлението е незащитено срещу COVID

Всички видеа

Последни новини

Христо Иванов: Не сме взели окончателно решение за подкрепа, защото липсва критична минимална доза информация

01.08.2021

Вижте още...

“Демократична България” събра експерти от България и чужбина за изграждането на Национална детска болница

01.08.2021
Вижте още

Христо Иванов: Няма да позволим да бъдем притиснати до стената

30.07.2021
Вижте още
Всички новини
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK