Христо Иванов: Законност и модернизация са рецептата за високи доходи и бъдеще

14 февруари 2021, неделя Viber

Христо Иванов: Законност и модернизация са рецептата за високи доходи и бъдеще

“Електронно управление и върховенство на закона: това са двете абсолютни предпоставки за да дадем възможност на умовете в България – българските граждани учени и предприемачи – да направят огромен скок технологичен, българската индустрия да се промени, да минем на абсолютно ново ниво на обществено благосъстояние. Което ще се отрази и на възможността ни да правим социални политики, да плащаме достойни пенсии, каквито са заслужили нашите баби и дядовци, майки и бащи и да правим социална политика за тези, които са изключени по един или друг начин от това благосъстояние.”


Това заяви Христо Иванов днес в участието си в предаването “Неделя 150” по БНР.

“Имаме конкретен план за това как през въвеждането на електронно управление можем да намалим административното бреме за гражданите и предприемачите със 70% за три години. 70% по-малко мотане, по-малко несигурност, по-малко унижения, по-малко натиск от държавната администрация. Това е революция.”  – обясни Христо Иванов и определи като абсолютен фокус на Демократична България въвеждането на електронно управление.


Иванов подчерта, че въвеждането на ел. управление и осигуряването на върховенството на закона са също така ключова гаранция за това 12-те милиарда от ЕС, които той определи като най-голямата потенциална единична инвестиция в модернизацията на страната, да не бъдат откраднати през схемите за саниране и други подобни, които ГЕРБ подготвя. В публикуваният нов вариант на Плана са заложени 2,165 млрд. лева, които отново ще бъдат вложени в саниране. Това означава, че 17% от безвъзмездната помощ са предвидени за стиропор. Освен това още 1,5 млрд. лева са заложени за строителство. Простата сметка, показва, че общо 30% от безвъзмездната помощ ще отидат в стиропор и строежи.

Иванов припомни и настояванията на Демократична България по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Демократична България беше единствената политическа сила, която силно настоя да се формулира перспектива по ключовия въпрос – запазването на комплекс „Марица Изток“ като енергийното сърце на България чрез трансформирането му в енергиен комплекс от ново поколение с нова перспектива за работещите хора в региона и съпътстващата индустрия.

“Томислав излезе и ни обясни колко сме тъпи и как искаме, например, темите, свързани с Маришкия басейн да бъдат в този план, и колко не разбираме. Сега виждаме, че те са ги вкарали вътре.”  – отбеляза Иванов по отношение на последната версия на Плана, в която виждаме включени проекти за около 100 млн. евро именно за развитието на газопреносната инфраструктура в Маришкия басейн, заедно с новата технология за пренос на водород. Решения, разработени и предложени от експертите на Демократична България. 

По отношение на спекулациите за среща между Демократична България и БСП по темата за осигуряването на честни избори Иванов беше категоричен, че такава среща не се е състояла. Той подчерта, че Демократична България от месеци работи за гарантирането на честни и прозрачни избори и фокусът на обединението ще си остане върху работата, а не върху показните заявления:

“От 22 септември обявихме конкретни действия. Изградили сме единствената работеща платформа, която наистина да позволи преброяване на изборните резултати паралелно на ЦИК, да осигури пълна прозрачност на всички протоколи. Ще осигурим 12 000 застъпника, и то не просто бройки, а обучени, мотивирани хора, които да гарантират как протича хора. Борим се за видеонаблюдението, но не просто сме внесли конкретен законопроект, а нашата платформа позволява технологично това да бъде осигурено. И в момента ние сме тези, които обжалваме и атакуваме решенията на ЦИК, с които те преграждат пътя към такова видеонаблюдение. За нас акцентът е върху работата, а не върху масовските за пред медиите.”

Иванов припомни, че от самото начало Демократична България ясно заяви, че е готова да предостави за употреба платформата “Ти броиш” на всички политически формации извън статуквото, което вече е мобилизирало мрежите си за купуване на гласове. 

“Формулата е много проста: 300-400 хиляди гласа контролиран, купен вот, който ще си разделят помежду си, и за да увеличат неговата тежест, трябва да намалят колкото може изборната активност, поради което създават огромна несигурност около епидемичната обстановка и възможностите да се гласува в нея безрисково. Няма здравен протокол, няма имунизация на участниците в изборния процес, няма прозрачност за машините.” – обясни Иванов и подчерта, че, ако искаме да участват много хора в изборите, трябва отсега по всички възможни публични радиа и телевизии да се обяснява при какви условия ще се гласува, защото това ще занимава хората в деня за размисъл – дали могат да упражнят правото си на глас, без да се заразят. 

„Спасяването на българската демокрация изисква тези, които са на власт от 10 години, ГЕРБ, и тези, които несменяемо са винаги в момента на консумацията на власт от 20 години поне – ДПС, трябва да бъдат отстранени. Властта в България трябва да бъде поставена в карантина по отношение на ГЕРБ и ДПС и патриотичните “парчетии”, които са просто патериците, които досега винаги са обслужвали това нещо.” – заяви съпредседателят на Демократична България.

Иванов беше категоричен и в отношението си към БСП:

“С БСП имаме непримирими и много дълбоки идеологически различия. Няма да спра да критикувам конкретно госпожа Нинова, защото тя успя, 30 години след края на комунистическия режим, да върне Тодор Живков като символ на тази партия. Това е абсолютен скандал!”Като вододелен въпрос за това кой къде се намира във властовото уравнение Иванов определи въпросът за отношението към прокуратурата и Иван Гешев. 

“Обща принципна реторика за това, че ние ще борим лошите и олигарсите, и корупционерите е лесно да се прави в България. Трудно е да се говори с имена и е трудно в предизборен контекст да поемат конкретни ангажименти. Искам да попитам през Вашата висока трибуна: БСП ще застане ли твърдо и ясно на позицията, че мандатът на г-н Гешев и на този ВСС ще бъде предсрочно прекратен?” 

Участници в материала:

Христо Иванов

Председател на „Да, България!“

Вижте още
Христо Иванов

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС опитаха, но не посмяха да ни спрат от участие в изборите

16.10.2021

Вижте още...

„Демократична България“ подаде жалба с електронен подпис в съда в Стара Загора

16.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: Кампанията ще е борба на епохите - за отиване в бъдещето или връщане в миналото

16.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Надежда Йорданова: ДБ  не регистрира за първи път листа с електронни документи

Надежда Йорданова: ДБ не регистрира за първи път листа с електронни документи

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Христо Иванов пред БНТ

Христо Иванов пред БНТ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK