Христо Иванов: Ще ни се наложи да се научим да бъдем съизмерими и смирени, и да търсим сечение на интереси

15 септември 2021, сряда Viber

Христо Иванов: Ще ни се наложи да се научим да бъдем съизмерими и смирени, и да търсим сечение на интереси

Заключителната реч на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов в 46-ото Народното събрание


Уважаеми колеги,
Искаше ми се да успея да кажа няколко думи на изпроводяк преди да започне кампанията, но тя започна. Но въпреки това, аз ще се опитам да се придържам към първоначалния си замисъл и да ви предложа една оптимистична теория за това, което се случва в тези месеци.

Много прилагателни се нарекоха, се казаха за този парламент, започна едно неудържимо сочене с пръсти, откриване на кой е виновен, пак казвам, гузни негонени бягат. Но мисля, че сме длъжни да опитаме да предложим на нашите избиратели и една по-оптимистична версия за това какво се случва с нас, не просто с нас тук в тази зала, но включително и това, но и с нас като общност политическа. България имам предвид. 

И моята оптимистична теория е, че се случва много важна трансформация. Тази много важна трансформация не може да се случи бързо, не може да се случи еднократно, не може да се случи линейно, не може да се случи подредено, не може да се случи планирано, не може да се случи организирано така, че да се вмести в един ясен парламентарен цикъл. Очевидно тя налага такива едни сътресения, няколко пускания на пералнята, нека така да го кажем, на народния вот. И само че тази трансформация е много важна и е хубаво извън хаоса, атаките, недоволствата и така нататък да видим този процес, да го разберем, да го артикулираме, да го наречем, аз ще дам моята версия, всеки разбира се е свободен да има своя, защото това осмисля процеса и ни позволява да го придвижим по-напред.

Какво се случва? Централният въпрос на тази криза, защо я има тази криза, е въпросът за това как в България се осъществява властта. В чий интерес, от чие име, по какъв начин, технологията на властта. И между другото, това е това, в което и двата парламента се спънаха на много нива – от правилника до комисиите през законодателството, през заявките и неслучилите се заявки, през формирането на управление, технологията на властта.

Ние се оказа, че не можем дори да проведем среща без след това да се тръгне да се разказва по медии какво се е казало на тази среща, това тя да се превърне в компромат, самият факт, че е имало среща или пък да се превърне в част от кампания. Нямаме съгласие помежду си дори за най-базовия формат, в който да се води диалог. Тези неща не са самоцелни. Те са много важни, защото днешният ден е толкова последен ден на този парламент, колкото първия ден на следващия парламент. И какво ще успеем да осмислим от това, което направихме и не направихме тук сега днес ще бъде важно не просто за да затворим тази страница, а как отваряме следващата страница.

Та, технологията на властта, и това е съвсем немаловажен въпрос, защото властта е нещо много предизвикателно за човешките същества. Властта е може би най-голямото предизвикателство, пред което човек се изправя, поне на мен така ми се струва в моя опит. И от тази гледна точка цялата западна цивилизация се е посветила на това тази отровна опасна субстанция, която разгражда човека, нали. Защото на латински корупция означава това – разложение, разпад морален. Преди финансовите аспекти, преди злоупотребата със средства. Морален разпад. Този разпад е пряко следствие от невнимателното, недозираното излагане на радиацията, опасната радиация на властта. 

Та, цялото развитие на западната цивилизация е свързано с това да изгради такива процедури, процеси, в които институции, в които властта да се дозира и излагането на отделните й носители да се дозира така щото въздействието върху тях да не бъде прекалено. Мандатност, прозрачност, разделение на властите. Всичко това е част от този процес.

Ние 89-а година започнахме да изграждаме една демокрация, която трябваше да изгради именно тази конструкция от тези лабораторни отделни съдове и процеси, в които тази опасна материя да бъде така дозирана, щото да може да се управлява в интерес на хората, а не в резултат на разлагащото се въздействие върху своите носители. Но не успяхме. И стигнахме до една ситуация, в която неизменно имаше един голям. Един, който излизаше напред и казваше: “Аз спечелих изборите”, един, който беше поредният спасител, който смяташе, че има свръх овластеност и тази свръх овластеност все някак си се случваше да се превърне в свръх корумпираност, да се презареди в други концентрации, в медиите, в икономиката, в регулаторите, в правосъдието на безконтролна власт, която да се презарежда и на всеки следващ път така да се случва и това изкриви нашето съвместно битие и породи тази криза. Тази криза е морална, криза на моралното самочувствие на нашата нация, преди да стане парламентарна, преди да има своите измерения в една или друга конфигурация и така нататък.

И този парламент беше според мен и се надявам, ако правилно си извадим изводите, решителен момент да си направим изводите от това какво ни предстои. Предстои ни вече да няма големи и се надявам това наистина да е така. Предстои ни българският политически живот да се състои от повечко средни по размер партии и играчи, никоя от които няма да може да се държи като големия, който да тропа, да слага на масата едни имена, да казва: “няма да ме питаш кои са тези имена и ако смееш да питаш, това е скандал”, Никой няма да може да казва: “Аз решавам да има плаващи мнозинства и ще си ги използвам както ми е удобно”. Никой не може да казва: “Аз имам един център за взимане на решения, който е извън парламента и там ще се взимат тези решения, тук вие само ще ги изпълнявате”. Нали са ви познати тези пороци.

Надявам се и поемам тази отговорност, че в този парламент ние казахме “не” на всичко това. Да, аз поемам тази отговорност. Защото ще ни се наложи от тук нататък да се научим да бъдем съизмерими. Съизмеримост между другото се родее с думата смирение. Смирение значи да си знаеш мярата. Да бъдем съизмерими и да се научим, че трябва по някакъв начин да се научим обратно да се срещаме без от това да стават скандали, без от това да стават компромати, без това да се удавя в лъжи и измишльотини след това. Ще трябва да се научим да правим тази дума, която я превърнахме в някакво абсолютно табу компромиси. Само че има компромис и компромис. Има компромис, който е безпринципен, има компромис, който е на база на осъзнати принципи. Ще трябва да се научим да търсим сечение на интереси. И аз за това днес се радвам, че толкова много партии обявиха за свой първостепенен интерес съдебната реформа. Надявам се това да бъде основата за едно бъдещо мнозинство в следващия парламент. Това е добър знак. Това е добър знак.

И ми позволете да кажа две, така, едно нещо, за което съжалявам. Този парламент не можа да се фокусира върху политиките свързани с ковид. Много се злоупотребяваше с тази тема, но не успяхме да направим достатъчно по отношение на тази криза, която се задава. И тук това е вина на всеки един от нас.

И друго нещо, което искам да кажа. Днес е 15-и септември. Всички поздравяваме протокола, но аз искам да ви кажа не съм сигурен, че някой в училищата има нужда от нашите поздравления. Обаче, може би ние помежду си нека да си признаем днес, че ни предстои много да учим. Взаимно да се учим. И аз искам да ви благодаря, защото с всеки един от вас, с който съм имал допир, съм могъл да науча по нещо. Не винаги по хубавия начин, ама то учението не винаги е по хубавия начин. Така че, искам да ви благодаря.

И искам да бъда свидетел за едно нещо, защото следва кампанията, в която всички ние ще се сочим с пръсти, ще казваме какви боклуци са всички останали, а това, което избирателите ще разбират е, че всички сте боклуци. И затова искам да кажа, че аз тук видях тази месеци ужасно много хора, които никога не бих нарекъл боклуци. Във всички парламентарни партии. Защото всеки човек е това – сплит от светлини и сенки, от грешки и недостатъци, от съмнения и тласъци напред, от надежди, че провидението ще му даде верния път. И аз видях много хора, тези, до които имах възможност да се докосна, не до всеки един от вас можах, които са точно това.

И искам да кажа на нашите избиратели, че моята оптимистична теория за тези парламенти включва и хората в тях. Включва и хората, които видях. Искам да се извиня на тези от вас, които съм огорчил с нещо и искам да ви благодаря за сътрудничеството и ще очаквам да работим пак.

Чака ни грозна кампания, но исках да кажа нещо, което да ни позволи следващия път, когато се съберем тук, да започнем от малко по-добра точка, отколкото ще се разделим и отколкото ще си причиним в тази кампания.

Колеги, бъдете здрави и до нови срещи! Благодаря ви! 

Участници в материала:

Христо Иванов

Председател на „Да, България!“

Вижте още
Христо Иванов

Последни видеа:

  1. Христо Иванов пред bTV 20 септември 2021, понеделник
  2. Божидар Божанов пред Bulgaria On Air 20 септември 2021, понеделник
  3. Ивайло Мирчев пред bTV 15 септември 2021, сряда

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: Демократична България е инструментът за дългосрочното утвърждаване на българската държавност

22.09.2021

Вижте още...

“Демократична България” ще предложи предизборна коалиция на Петков и Василев

20.09.2021
Вижте още

Парламентът гласува два закона от съдебната реформа в последния си ден

15.09.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Христо Иванов пред bTV

Христо Иванов пред bTV

Божидар Божанов пред Bulgaria On Air

Божидар Божанов пред Bulgaria On Air

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Атанас Славов пред БНТ

Атанас Славов пред БНТ

Антоанета Цонева пред NOVA

Антоанета Цонева пред NOVA

Всички видеа

Позиции

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK