Христо Иванов: Президентът да помисли дали назначеният за шеф на ДАНС да е за постоянно

27 май 2021, четвъртък Viber

Христо Иванов: Президентът да помисли дали назначеният за шеф на ДАНС да е за постоянно

Идеята президентът да назначи постоянен титуляр на мястото на освободения председател на ДАНС Димитър Георгиев по предложежние на служебно правителство е проблематична политически, коментира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю за bTV Радио.

“Формално няма никакъв проблем, но политически това не е пълноценен кабинет, той е без парламент, не е излъчен в резултат на вот и в този смисъл не му достига легитимност за дългосрочни решения, които след това не могат да бъдат преразгледани от редовен кабинет”, заяви Иванов.

Той изтъкна, че процедурата, при която правителството предлага, а държавният глава назначава цели да се осигури участието на поне две страни в целия процес, а “в случая страната е една”. Добави и че премерените уволнения в ключови институции са част от широкия мандат на служебното правителство, но трайните назначения, които след това не могат да бъдат променени, са друга тема.

“Ние ще излезем с позиция, но не е зле в президентската институция да помислят дали да не го определят като временно изпълняващ длъжността и да позволят на редовния кабинет да валидира това назначение, ако се потвърдят добрите впечатления от неговите качества. Това ще бъде много по-силен ход, отколкото ако бъде сложен човек, който иначе има качества, но при основания за дискомфорт как се случва това”, каза Иванов.

Той не намира връзка между уволнението на председателя на ДАНС и разкриването на руските шпиони, а самите операции по т.нар. шпионски скандал определи като закъснели. Изтъкна, че от години България си затваря очите за нарастването на руското зловредно влияние. Напомни забавянето на изграждането на газовата връзка с Гърция за сметка на скоростния строеж на “Турски поток” и попита защо това не е разследвано.

“Сигурен съм, че е имало нарастващ международен натиск нещо да се направи. Сигурен съм, че е имало нарастващо усещане у Бойко Борисов, че трябва да започне да дава някакви жертви, за да не се стига до “Турски поток” и до много по-сериозни въпроси, които стоят”, заяви Иванов.

Оредели като скандален и „дезертиране от поста“ фактът, че шефовете на две от службите си позволиха дълъг отпуск в сложен политически момент. „Това е финалното доказателство, че тези служби са били абсолютно политизирани и просто са действали като филиал на партия ГЕРБ, което е системната причина те да бъдат сменени”, е мнението на Христо Иванов.

В отговор на въпрос той каза, че приема уволненията на членове на надзора на Българската Банка за развитие и в ръководството на пътната агенция.

“Това са корупционни хранилки, въпроси за които се повдигат от много време и които не намериха адекватен отговор от ГЕРБ. Мълчанието на ГЕРБ по тези теми, фактът, че през техните службаши в прокуратурата и полицията беше осигурена липса на разследване по тези въпроси за мен е най-голямото политическо потвърждение на съмненията, че това са корупционни хранилки”, каза Иванов.

На въпрос за скандала със СРС-тата той посочи, че важното е не е дали конкретен политик е бил подслушван, а дали много политици са били подслушвани в един и същи период. “Когато става дума за системна, масова операция, това е друг мащаб”, изтъкна Христо Иванов.

Той коментира и днешното изказване на зам.-кмета на София Мирослав Боршош, че стойността на ваучерите за неприетите в детски градини трябва да е по-висока и изразената готовност да разговаря затова с различните политически сили.

“Алилуя. Ние предлагаме сериозно да бъде въведена и финансово, и като обхват ефективна система на финансова компенсация на хората, които не могат да си гледат децата. Защото нали най-големият проблем на тази страна е, че не се раждат достатъчно деца и условията за тяхното отглеждане са такива, че родителите търсят как да напуснат страната”, каза Христо Иванов.

Той добави, че става дума за предложения, правени от Демократична България и посочи, че и в парламента коалицията ще продължи да работи затова да се осигурят места в детските заведения за всички.

“И нямаме нужда от абсолютно банкрутиралото управление на Фандъкова, за да го правим, ние сме го предлагали. Най-доброто нещо, което г-н Боршош може да посъветва своята шефка, е да си подават оставката и да освобождават терена. Не може, след като 13 години си бил във властта в София и всяка година си обявявал, че след 2 години ще се оправи проблемът, сега Боршош да се появява и да вади идеи, които са били игнорирани от ГЕРБ. Срамота е това”, смята Христо Иванов.

Участници в материала:

Христо Иванов

Председател на „Да, България!“

Вижте още
Христо Иванов

Последни видеа:

  1. Ивайло Мирчев пред bTV 15 септември 2021, сряда
  2. Стефан Тафров пред Bulgaria On Air 14 септември 2021, вторник
  3. Атанас Славов пред БНТ 13 септември 2021, понеделник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: Ще ни се наложи да се научим да бъдем съизмерими и смирени, и да търсим сечение на интереси

15.09.2021

Вижте още...

Парламентът гласува два закона от съдебната реформа в последния си ден

15.09.2021
Вижте още

Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

14.09.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Атанас Славов пред БНТ

Атанас Славов пред БНТ

Антоанета Цонева пред NOVA

Антоанета Цонева пред NOVA

Ивайло Мирчев пред БНТ

Ивайло Мирчев пред БНТ

Стефан Тафров пред NovaNews

Стефан Тафров пред NovaNews

Всички видеа

Позиции

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK