Христо Иванов: Естествено е „Демократична България“ да даде подкрепата си за Лозан Панов

03 октомври 2021, неделя Viber

Христо Иванов: Естествено е „Демократична България“ да даде подкрепата си за Лозан Панов

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов изрази подкрепата си за номинацията на председателя на ВКС Лозан Панов за президентските избори и определи като естествено кандидатурата да получи подкрепата на обедниението.

“Предстои колективните органи на трите партии в коалицията да вземат решение. Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно”, каза Иванов в интервю за предаването “Неделя 150” по БНР и добави, че “аз ще предложа да подкрепим неговата кампания”.

Той определи Панов като “човек, който наистина доказа, за разлика от много други хора, които говорят за промяна, своята способност да се съпротивлява в най-трудните моменти на досегашното управление, своята последователна способност за вземане на професионална и гражданска позиция”.

На въпрос кой е основният съперник на Панов в президентската надпревара Христо Иванов заяви, че “основният съперник е подмяната, основният съперник е неавтентичността”. Той определи проф. Анастас Герджиков като учен с респектиращи постижения и академични позиции, но посочи, че “заявката, че той ще обединява и може да обедини кънти на кухо”, защото

“За момента той обединява единствено ГЕРБ и ДПС. В идеята че той лично може да обедини нацията, има страшен фалш. Нацията няма нужда от човек, който да припознае за свой обединител. Ние сме разделени заради дълбок морален проблем в състоянието на българската държавност, която тъне в разруха заради корупция. А корупцията, както проф. Герджиков много добре знае, на латински означава “развала” и има морално съдържание. Без да назовеш проблема, без да кажеш, че има дългогодишно зло, което е дългогодишната ненаказана корупция, злоупотребата с власт, просто да кажеш – “Сега всички ще се обедините” – граничи с фалша”, каза Христо Иванов.

Той попита как Герджиков ще обедини гражданите, които от години изразяват непримиримост към състоянието на дълбока корупционна развала на българската държавност и онези властимащи, които толкова години се възползваха и влошаваха това състояние. Той добави,ч е академичните постижение са едно, но “ако няма история на гражданска позиция, ако няма история на собствено изживяване на шок от състоянието, в което се намира българската държава, и изведнъж кажеш, че можеш да обединиш хората, това повдига съмнение в автентичността”.

“В България не просто има корупция, има системна корупция, която разгражда българското управление и която е системно ненаказана. Това създава този морален гърч в който се намира българското общество. Ако ние наистина искаме да възстановим българската държавност и да я укрепим, няма как просто да кажем, “Забравяме, почваме начисто, даваме индулгенция и караме напред, все едно нищо не е било”. Просто няма да се получи”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

Той прогнозира, че следващият политически период в България ще бъде доминиран от коалиции. Изтъкна, че политиците ще трябва да търсят принципни коалиции, а не просто механични обединения.

“От тази гледна точка ние сме готови, бидейки самите ние една класическа коалиция, да отстояваме и налагаме, да бъдем гранти затова, че в следващия парламент в крайна сметка ще стигнем до класическа коалиционна формулировка и технология на упралвението, която гарантира ясна отговорност, ясно поети ангажименти и ясно гарантира обществения интерес, а не поредното плаващо мнозинство, не поредния опит на някой да каже “и магаре да вържа, ще гласувате”, каза Христо Иванов.

Той заяви, че при провала на опита за създаване на правителство на ИТН в 46-ото Народно събрание “Демократична България” е подходила принципно и не е предала избирателите си и пизова “всеки, който иска и очаква да партнира с “Демократична България”, да преживее факта, че няма да може едностранно да диктува номинации и да взима решения за това кого да назначава”.

“Създаването на правителство трябва да обслужва ясно заявени политически цели, които са одобрени от избирателите и да почива на избора на хора, които могат да се ползват с общественото доверие, че могат да свършат едни неща. Без тези изисквания никой да не очаква да може да си партнира с “Демократична България” – това не е въпрос на някакъв наш инат, това са правилата на представителната демокрация”, каза още Христо Иванов.

Участници в материала:

Христо Иванов

Председател на „Да, България!“

Вижте още
Христо Иванов

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: С Лозан Панов имаме общи каузи

17.10.2021

Вижте още...

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС опитаха, но не посмяха да ни спрат от участие в изборите

16.10.2021
Вижте още

„Демократична България“ подаде жалба с електронен подпис в съда в Стара Загора

16.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Надежда Йорданова: ДБ  не регистрира за първи път листа с електронни документи

Надежда Йорданова: ДБ не регистрира за първи път листа с електронни документи

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Христо Иванов пред БНТ

Христо Иванов пред БНТ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK