“Демократична България” няма да подкрепи предложението на ИТН за кабинет

10 август 2021, вторник Viber

“Демократична България” няма да подкрепи предложението на ИТН за кабинет

“Демократична България” няма да подкрепи предложението на “Има такъв народ” за състав и структура на правителство на България. Решението беше взето единодушно от трите партии в обединението – “Демократи за силна България”, “Зелено движение” и “Да! България”, на базата на решенията на националните им органи.

“Днес не можем да подведем своите избиратели. Не можем да подкрепим правителство, което не можем да наречем правителство на промяната”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов на брифинг след заседанието на парламентарната група.

Множество фактори заедно и поотделно предпоставят единодушното решение, посочи той. 

“Първо, да припомним, че се явихме на изборите и на 4 април, и на 11 юли с много ясната заявка, че трябва да бъде излъчено правителство на дълбоката промяна, което да има програмата, капацитета и личния състав да промени България. Беше много ясно казано още преди изборите какви са приоритетите на “Демократична България”, какви са целите и как дефинираме промяната през приоритети”, каза Иванов.

“Второ, заявихме, че промяна с ДПС през задния вход не може да се прави. Тя може да се прави само от хора в изпълнителната власт, на които може да се има доверие отначало, че са в състояние да се борят и да отстояват тази промяна. Заявихме, че няма да подкрепим каквото и да е правителство, а такова, което може да направи тази промяна”, добави той.

“Можем ли да подкрепим едно мнозинство, което се дефинира като мнозинство на промяната и в същото време “Има такъв народ” заедно с ДПС внесоха анкетна комисия, която обслужва опорните точки на ДПС”, попита Иванов, “Можем ли да подкрепим правителство, което се налага със заплахи и диктат? Не можем. Можем ли да излъчим правителство на едностранна програмна декларация? Не можем.”

Според него в предложената от “Има такъв народ” декларация липсват редица ключови дългосрочни приоритети на “Демократична България” като: предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев, конституционна реформа на ВСС и прокуратурата, преструктуриране на КПКОНПИ и прекратяване на мандата на Сотир Цацаров, поетапно реформиране на регулаторите, прочистване и реформа на службите за сигурност, дългосрочен ангажимент за спазване на на евроатлантическите ценности, модернизация на въоръжените сили, концепция за енергиен суверенитет, програма за зелени политики, програма за доброволна ваксинация, ангажимент за борба с корупцията, за борба с прането на мръсни пари, за присъединяване към еврозоната и за изчистване на медийната среда и осигуряване на независимост на медиите.

“Има проблем с механизмите, които не предвиждат съгласуване на решенията. Всяко споразумение изисква предварително съгласуване на ключови решения, особено на персоналните решения”, заяви той. 

“Как си представяте ние да дадем гласовете на нашите избиратели за подобна конструкция? Не можем. Не можем да дадем подкрепа за за едностранно наложено правителство, което не съдържа никакъв елемент съгласуване на решения. Не можем да бъдем поставени в ситуация да подкрепим или да бъдем виновни. Нас ни интересува да не бъдем виновни пред хората, които излязоха да гласуват”, добави той

Христо Иванов обяви, че предложеният състав на Министерски съвет е най-слабият, който някога е излъчван в България. “Не става. Най-доброто, което можем да кажем е, че не ги познаваме. Един даде интервю и видяхте какво стана. Необходимо ли е в конституцията да се запише в зала не може да се допускат кандидати за министри, които да не са дали нито едно интервю?”, запита той. 

Съпредседателят на “Демократична България” призова всички без ГЕРБ и ДПС да се върнат към нормалните политически процедури и да разговарят за създаване на правителство с ограничен времеви мандат, с участието на успешните министри от служебното правителство, без ярки политически фигури и с ясни цели в следващите около 8 месеца.

“Това правителство трябва да преведе страната през задаващата се вълна на ковид, очертаващите се икономически трудности, през зимата, през необходимостта да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да осигури процеса на прилагане на План за възстановяване и устойчивост, да прокара съдебна реформа”, каза той.

“Длъжни сме да го направим. Нашият призив е към всички: “Дайте да сме конструктивни! Да направим крачка назад. Да сме смирени. Дайте да дадем на хората управление, което не оставя вкуса за унижение и подмяна, за диктат”, призова Христо Иванов.

Участници в материала:

Христо Иванов

Председател на „Да, България!“

Вижте още
Христо Иванов

Последни видеа:

  1. Божидар Божанов пред Bulgaria On Air 20 септември 2021, понеделник
  2. Ивайло Мирчев пред bTV 15 септември 2021, сряда
  3. Стефан Тафров пред Bulgaria On Air 14 септември 2021, вторник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

“Демократична България” ще предложи предизборна коалиция на Петков и Василев

20.09.2021

Вижте още...

Христо Иванов: Ще ни се наложи да се научим да бъдем съизмерими и смирени, и да търсим сечение на интереси

15.09.2021
Вижте още

Парламентът гласува два закона от съдебната реформа в последния си ден

15.09.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Божидар Божанов пред Bulgaria On Air

Божидар Божанов пред Bulgaria On Air

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Атанас Славов пред БНТ

Атанас Славов пред БНТ

Антоанета Цонева пред NOVA

Антоанета Цонева пред NOVA

Ивайло Мирчев пред БНТ

Ивайло Мирчев пред БНТ

Всички видеа

Позиции

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK