Управляващите не допуснаха до правна комисия представители на ДБ

15 септември 2020, вторник Viber

Управляващите не допуснаха до правна комисия представители на ДБ

Представители на Демократична България не бяха допуснати днес да присъстват на заседанието на Правна комисия към НС, където да изкажат позицията си по разглежданите днес от комисията поправки в Изборния кодекс, внесени от управляващите. 

“По всички възможни начини на нас ни се пречи да установим комуникация с депутатите, които ще гласуват тези правила,които са, по нашата оценка, най-лошото, което може да се направи за българските избори.” – заяви Антоанета Цонева, експерт по изборен процес и член на ИС на “Да, България!”. 

Цонева сподели как, въпреки подадената официално заявка за присъствие на двама представители на ДБ, днес тя и експертът по електронно управление Божидар Божанов с изненада са установили, че имената им липсват в списъка на допуснатите до заседанието. След разговор по телефона с правната комисия, представителите на ДБ са били посъветвани да наблюдават заседанието онлайн.

“Не искаме да наблюдаваме, искаме да изразим позицията си, разработена от нашите експерти. Имаме силни предложения, които да гарантират честността на процеса. Това, което се случва в момента, по един от най-важните въпроси, в една демократична страна, да нямат право заинтересованите да изразят позиция, да участват. Нашият дълг към гражданите е да осигурим честен изборен процес, отвъд тясно политическите процеси. На тези избори – предсрочни или не – ще ходим всички.” – заяви Цонева. По нейни думи аналогични трудности са срещнали и други заинтересовани. 

Организираният от МлаДа България протест не беше допуснат до бариерата пред входа, където да осъществи пряк контакт с депутатите. 


Апелът на протестиращите

“На 15 септември (вторник) ще се гледат на второ четене от Правната комисия поправките в Изборния кодекс, внесени от управляващите.

Нека посрещнем депутатите от тази комисия в 12:30 ч. на входа на НС от страната на бул.”Дондуков”, преди да влязат на заседание, и да им кажем ясно, че не искаме Изборния кодекс на ГЕРБ. Свободни и честни избори не може да има по правилата, които фабрикуват управляващите.

ГЕРБ преднамерено убиха електронното гласуване от дистанция, за което гласуваха близо 2 милиона души. Не желаят да чуят за гласуване по пощата, каквото Демократична България предложи още през 2018 г. Така изолират и страшно затрудняват избирателите, които живеят зад граница.

Сега прокарват скандални правила, нагласени според техния интерес. Трябва да дадем отпор на наглостта им:

• Не трябва да допускаме провеждане на избори от настоящата власт.

• Не трябва да се позволява провеждане на избори в два дни.

• Не трябва допълнително да се затруднява гласуването зад граница.

• Не трябва да се променя избирателната система за ВНС, така че ГЕРБ и ДПС да получават електорален бонус и да се окопаят окончателно. Не могат да се определят избирателните райони по искания от ГЕРБ начин. Никой не иска “Борисовската” конституция и ВНС. С димката си за “рестарт” чрез свикване на ВНС, Борисов арогантно подменя исканията на протестиращите, печели време и търгува срещу плажни концесии подкрепа за фалшивия си сценарий.

– Настояваме за пълна прозрачност на одита и сертифицирането на машините за гласуване. Демократична България предложи как да стане това.

– Настояваме гласуването с хартиена бюлетина да не се допуска в секции, в които има функциониращи машини.

– Настояваме за създаването на истински регистър на избирателите.

– Настояваме за избирателен район “Чужбина”.

– Настояваме за независима и компетентна изборна администрация, която може да гарантира правилно отчитане на изборния резултат.

Нямате право да калибрирате избирателната система, така че да защитавате тяснопартийните си интереси.

Настояваме да спрете да използвате Изборния кодекс за ваш щит.

Тръгвайте си. Веднага!

Оставка!

СТОП на Изборния кодекс на ГЕРБ!”  


Още преди седмица Демократична България подаде писмено предложения и коментари върху внесените от управляващите изменения. Според правилника за дейността на НС на заседанието на Правна комисия имат право да присъстват и да изкажат позицията си представители на заинтересованите по разглеждания документ страни. 

“Днес е световният ден на демокрацията и ние сме тук, за да искаме най-голямата гаранция за демокрацията – свободни избори.” – заяви адвокат Александра Стеркова от МлаДа България. 

Според експерта по електронно управление Божидар Божанов, да бъдат допускани експерти на заседанията на комисии е нормална практика и днешното й неспазване е необичайно. 

“Не отивам там като човек с плакат, а като човек с експертиза.” – заяви Божанов и изложи основните моменти от предложенията на Демократична България, внесени официално в НС още преди седмица, като коментира и темата за въвеждането на дистанционно електронно гласуване: 

“Наистина трябва да отбележим – да, дистанционно електронно гласуване сме гласували на референдум, трябва да го въведем, пише го в Изборния кодекс. Трябва да внимаваме обаче, защото, ако вземем да го вкарваме от днеска за утре, и нещо се счупи, а при софтуера нещо се чупи при бързото внедряване, тогава това ще удари по репутацията на целия процес и няма да имаме дистанционно електронно гласуване още 10 години поне. Затова внимателно, с бавни, премерени стъпки, с достатъчно техническа експертиза да гледаме на този проблем. А не депутати да се събират веднъж-два пъти в годината в правна комисия, да кажат две три отдавна оспорени и оборени опорни точки и да си тръгнат, казвайки “Ами то не е сигурно. То никъде не го правят.”. Това не е дебат, който е съдържателен.” 

Антоанета Цонева обобщи позицията на Демократична България за предлаганите от ГЕРБ изменения: 

“Промените, които в момента ГЕРБ предлагат, не решават нито един въпрос на изборното законодателство, не подобряват по никакъв начин условията за честни и свободни избори, напротив – най-тревожното е, че те влошават правилата. Няма нито едно предложение, което истински да гарантира свобода и честност на процеса, така, както е по международните стандарти. Оставяме дори настрана това, че се предлагат промени в изборното законодателство толкова скоро преди избори. Ако разгледаме някои от основните проблеми пред българските избори – че няма истински регистър на избирателите, че нямаме район “Чужбина” – тези промени не се занимават с това. А ние настояваме район “Чужбина” да бъде направен. ГЕРБ съзнателно уби гласуването от дистанция. Предложихме  от ДБ гласуване по пощата. Имаме законопроект, който е вкаран в НС 2018 г. с нашето желание депутатите да се запознаят и да го включат при промяната на изборните правила.” 

Цонева определи поведението на управляващите като фалшива заявка за диалог. Според нея избирателната система, която ГЕРБ предлагат за ВНС е калибрирана така, че да осигури електорален бонус за тях и за ДПС. 

“Общественото мнение е срещу това да се свиква ВНС по проект на конституция, правен от този нелегитимен парламент. Ще бъдат приети правила, които ще опорочат изборния процес допълнително и ще засегнат интереса на всеки един български гражданин. Този закон е един от най-важните закони в една демократична държава – как народът избира своите представители. Днес, в международния ден на демокрацията, ние, мирни хора, с много ясна идея какво правим, не можем да бъдем допуснати до политическите представители в страната, защото те се страхуват.


Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: Стана ясно, че трябва да се отнасяме много по-сериозно към сигурността си

26.01.2022

Вижте още...

Покана за Общо събрание на МО Красно село

26.01.2022
Вижте още

Атанас Славов: Важно е декларациите да се превърнат в действия по укрепване на отбранителните ни способности

22.01.2022
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Христо Иванов за ултиматума на Русия към НАТО да напусне Румъния и България

Христо Иванов за ултиматума на Русия към НАТО да напусне Румъния и България

Симеон Ставрев: Новата тикет система за почти 100 млн. лв. още не работи в станциите на метрото

Симеон Ставрев: Новата тикет система за почти 100 млн. лв. още не работи в станциите на метрото

Министър Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Министър Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Христо Иванов: Съдебната реформа е политически изпит за ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов: Съдебната реформа е политически изпит за ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов: Цацаров и Гешев са отговорни съдебният ни суверенитет да е подложен на съмнение

Христо Иванов: Цацаров и Гешев са отговорни съдебният ни суверенитет да е подложен на съмнение

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK