Три години управление на ГЕРБ в Шумен – диагноза и лечение

07 декември 2018, петък Viber

Три години управление на ГЕРБ в Шумен – диагноза и лечение

(Политическа позиция, приета от общото събрание на местната организация на „Движение Да България“ на 07.12.2018 г.)

I. Диагнозата ГЕРБ

Оценяваме тригодишното управление на ГЕРБ в община Шумен като неуспешно и безперспективно. Определяме го като управление без размах и без визия за развитието на града и общината. Дадените обещания, залегнали в Програмата за управление на Община Шумен 2015 – 2019 г., до голяма степен останаха само на хартия. Една година преди местните избори на практика никоя от посочените в Програмата стратегически цели не е постигната. В типичен за управляващата партия стил беше даден приоритет на грандомански проекти, изпълнени със съмнително качество и недостъпни за гражданите за сметка на изграждането и възстановяването на близки до хората и свободно достъпни обекти.

Не беше решен нито един от големите проблеми на града. А някои от тях дори се задълбочиха. Трайните отрицателни демографски и социални тенденции се запазиха, като местната власт не намери никакъв подход за облекчаването на това положение.

Висши представители на местната управа показаха неразбиране на демократичните правила и принципи. На хора във и извън местната организация бяха отправяни закани за съд само защото са си позволили публично да изразяват критични спрямо властта политически позиции и да демонстрират опозиционно поведение.

Противно на обещаното, нищо не беше направено за насърчаване на малкия и средния бизнес, които продължават да стагнират. Условията за правене на бизнес в общината остават все така неблагоприятни, като в някои отношения дори са се влошили. Основна роля за това играе политиката на ГЕРБ да фаворитизира близки до властта бизнеси и да се саморазправя с всички възможни средства с останалите.

В здравеопазването, образованието и социалната политика ситуацията е почти драматична. Недостигът на персонал и на болнични легла в болничната помощ се задълбочава. Декларираният приоритет за изграждане на нов модел на образованието в община Шумен си остава гола фраза без покритие.

Мерките в областта на екологията са също символични и неефективни. Борбата срещу замърсяването на атмосферния въздух в крайна сметка „роди“ поредната Програма, от която нищо няма да произтече. Проблемите с качеството и цената на питейната вода не само не са решени, но и няма визия за справянето с тях, още по-малко пък някакви конкретни стъпки.

Почти нищо не беше направено за подобряване на условията за развитие на спорта. За наше огромно съжаление гордостта на местната управа – новооткритата зала Арена „Шумен“ се управлява по начин, който я прави неефективна и недостъпна за развитие на масовия спорт. Това скъпо спортно съоръжение се използва спорадично, и то повече за културни и музикални събития, отколкото за спорт, което би трябвало да е основното му предназначение.

Сякаш за да признае, че е безпомощна да управлява подобно голямо и скъпо съоръжение, местната власт реши да прехвърли този проблем на евентуален бъдещ концесионер, като включи залата в програмата си за концесиите, която ще се реализира в следващите години. Същевременно други спортни обекти, като например градският стадион, тънат в разруха и забвение. Изграждането на места за масов спорт, като например плувни басейни, тенис кортове и игрища, е далечна и неясна перспектива

II. Лечението

На фона на тази история на провала, демонстрирана от управлението на ГЕРБ в община Шумен, ние от местната организация на „Движение Да България“ ще работим за реална дясно-центристка алтернатива на настоящото псевдо-дясно управление на ГЕРБ. Тази алтернатива ще се базира на обединението „Демократична България“, в единодействие с личности и политически субекти, също принадлежащи към демократичната общност. То ще послужи като платформа за приобщаване на всички активни, демократично и проевропейски настроени шуменци.

Независимо от конкретната формула за явяване на предстоящите през 2019 г. местни избори, нашата визия е за създаване на обединение на широк кръг граждани, а не просто сговор между партийни лидери. Това обединение, основано на широко гражданско участие, ще има ясни принципи, цели и приоритети, сред които:

  • достъпност и отвореност към широк кръг хора, които досега не са се занимавали с политика, но имат желанието, мотивацията и капацитета да се заемат с местната политика. За тази цел ние ще предложим на шуменци и конкретен механизъм;
  • привличане на изявени професионалисти, предприемачи и хора с ясни граждански позиции по съществените проблеми на общината;
  • споделяне на общите ценности на демокрацията и правовата държава и ясни демократични и проевропейски възгледи на участващите;
  • заемане на категорична политическа позиция и оценка по отношение на порочния и репресивен модел на управление, установен на местно и национално ниво.

Наред с това, обръщаме внимание на всички наши приятели, партньори и съмишленици от демократичната общност, че предстоящите през месец май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент са първата, но много съществена крачка към налагането на алтернатива на мафиотския модел на управление на страната. Ето защо ги призоваваме към масово участие в тези избори и към подкрепа за листата на „Демократична България“ в тях.

 МЕСТНА ОРГАНИЗАЦИЯ

НА ПП „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“

ЗА ОБЩИНА ШУМЕН

Регион:

Шумен
Вижте още
PlaceholderThumbnail

Последни видеа:

  1. Ивайло Мирчев пред bTV 15 септември 2021, сряда
  2. Стефан Тафров пред Bulgaria On Air 14 септември 2021, вторник
  3. Атанас Славов пред БНТ 13 септември 2021, понеделник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: Ще ни се наложи да се научим да бъдем съизмерими и смирени, и да търсим сечение на интереси

15.09.2021

Вижте още...

Парламентът гласува два закона от съдебната реформа в последния си ден

15.09.2021
Вижте още

Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

14.09.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Атанас Славов пред БНТ

Атанас Славов пред БНТ

Антоанета Цонева пред NOVA

Антоанета Цонева пред NOVA

Ивайло Мирчев пред БНТ

Ивайло Мирчев пред БНТ

Стефан Тафров пред NovaNews

Стефан Тафров пред NovaNews

Всички видеа

Позиции

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK