Жулиета Мандажиева

Част от Национална контролна комисия

Най-важното накратко:

Имам 20-годишен юридически стаж и съм съдружник в Адвокатско съдружие „Динев, Мандажиева, Близнакова и Калдамуков“. Завърших право през 2001 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура по Право на технологиите, медиите и телекомуникациите в Университет Queen Mary в Лондон. Практикувам като адвокат в областта на търговското право, правото на цифровите технологии и платформи, финансови услуги в цифрова среда, интелектуална собственост при IT и софтуерни проекти, защита на личните данни, правен режим на изкуствения интелект и потребителско право. Член съм на сдружение „Цифрова република“, създадено с фокус върху правата на субектите на данни и потребителите на съдържание в интернет, както и достъпа до съдържание и информация; участвах в работната група към Министерство на културата, която през 2020 година изготви проекта на ЗИД за Закона за авторското право и сродните му права във връзка с транспониране на Директива 790/2019 година за авторското право в Единния цифров пазар.

На 43 години съм, любител на природата, спорта и изкуството. Омъжена, с две деца

Обществените каузи, които съм защитавала:

Член съм на екипа, подготвил колективния иск срещу НАП във връзка с идентифицираните нарушения, включително на цифровите права на колектива и правото на добро управление в цифрова среда по повод пробива в сигурността на личните данни на агенцията през лятото на 2019 година.

Редовно участвах в протестите през 2013 и 2020 година, както и през годините на протести, организирани в защита на природни забележителности, резервати и паркове.

Работа за “Да, България!” дотук:

Бях резервен член на НКК от създаването й и когато възникна необходимост да заместя редовен такъв, откликнах.

Мотивация

По време на предходния ми мандат в НКК установих, че работата представлява пресечна точка на етика, право и политика и има определена полезност за организацията, поставяйки рамка на въпросите, които могат да представляват, съответно – не представляват нарушения на устава на Да, България или Етичните правила. От особено значение са ясните и смислени мотиви, водещи до съответната квалификация, с цел създаването на основа на приемливо и съобразено с ценностите на Да, България поведение на нейните членове и функционери, което в същото време не ограничава конституционни права. Прекаленото залитане във формализъм или пък непознаването на основни права, пропорционалните им и необходими ограничения в демократично общество и неумението да бъдат подведени факти под абстрактните норми и принципи на Устава може да има отрицателни резултати върху функционирането на Партията, мотивацията на членовете й, техния фокус и работния етос. По посочените причини смятам, че е важно част от членовете на НКК да са юристи и да имат желание да се занимават с този тип проблематика. Имам готовност да продължа да подкрепям организацията по този начин.

Жулиета Мандажиева

Жулиета Мандажиева в социалните мрежи:

  1. LinkedIn
  2. Уебсайт
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK