Таня Андреева

Част от Национален съвет

Най-важното накратко:

По призвание и професия съм лекар. Завършила съм МУ – София и имам специализации по педиатрия и детска ревматология. Работя като консултант към детското отделение на УСБАЛ по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев”. От 2006г. съм работила в 3 университетски болници, частна болница и амбулаторна практика, което ми позволява добре да познавам проблемите на здравеопазването в България, както в болничната, така и в доболничната медицинска помощ. Бях лекар-доброволец  към център, подпомагащ деца и семейства от малцинствени групи и към център за деца, пострадали от насилие. Дългогодишен лектор съм в училища за родители и съм един от първите лекари – инфлуенсъри, обучаващ родителите в правилното отглеждане на децата. От 2017г. съм идеен създател на приложения и дигитални платформи в здравеопазването.

 

Обществените каузи, които съм защитавала:

От 2017 г. моя кауза е изграждането на Национална детска болница, която да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за българските деца. Аз съм един от водещите активисти на инициативата „За истинска детска болница“, която събира огромна обществена подкрепа. Вносител съм на на предложения за промени в Наредбата за специализация в медицината, които да подобрят условията за кариерно развитие и да допринесат за задържане на младите лекари в България. Носител съм на наградата „Златна ябълка – Герой на децата – 2018“ на Националната мрежа за децата за принос към благосъстоянието на децата, както и заедно с инициативата “За истинска детска болница” на подгласна награда „Човек на годината 2020“ за принос към правата на човека и правозащитността. Бях сред номинираните за „Човек на годината 2021“.

Работа за “Да, България!” дотук:

От 2021г. участвам като експерт в работната група по здравеопазване на „Да, България!“. Бях кандидат за народен представител в листата на Демократична България за 45, 46, 47-ото Народно събрание, с получени съответно 1938, 3559 и 2502 преференциални гласа. Бях народен представител в 46-ото Народно събрание и член на комисиите по здравеопазване и образование. Участвах в преговорите за съставяне на правителство през м.ноември 2021г. в ресор „Здравеопазване“.

Мотивация

Системата на здравеопазване в България не работи достатъчно ефективно. Тя е тромава, с лошо разпределен ресурс и тежък кадрови дефицит. Това води до неудовлетвореност, както от страна  на пациентите, така и от страна на работещите в сектора. За да имаме добро здравеопазване е нужна политическа воля и смели политически решения, които съм готова да отстоявам. Смятам, че с експертизата и опита ми в системата, ще бъда полезна на Да, България за политиките в сферата на здравеопазването. С опита ми на граждански активист да привличам обществена енергия, мога да бъда полезна за разширяване електоралната подкрепата за партията. През годините, в които се борих с институциите се убедих, че истинска промяна може да бъде осъществена само през политически решения. Осъзнавайки цялата отговорност на позицията, за мен ще бъде чест да съм част от Националния съвет на „Да, България!“. Вярвам, че с общи усилия можем да трансформираме страната си и да я превърнем във високотехнологична, правова държава, в която хората са мотивирани да учат, да се развиват и работят, в която са спокойни да отглеждат децата си.

Таня Андреева

Таня Андреева в социалните мрежи:

  1. LinkedIn
  2. Instagram
  3. Уебсайт

Новини и позиции

Таня Андреева: Трябва да направим медицинската професия атрактивна за младите

Таня Андреева: Трябва да направим медицинската професия атрактивна за младите

Медиатека

Таня Андреева: Над 1/3-та от медицинските сестри в страната са над 62-годишни

Таня Андреева: Над 1/3-та от медицинските сестри в страната са над 62-годишни

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK