Боян Юруков

Част от Национален съвет

Най-важното накратко:

Работя основно във Fintech сферата и съм в IT индустрията под една или друга форма от над 20 години, през последните 8 от които управлявам екипи с проекти. Работил съм с организации от всякакъв мащаб, сфера и култура и разбирам добре трудностите да се достигнат ключови решения, както и нужните отстъпки, за да се приложат на практика. 17 години учих, живях и работих в Германия, през което време участвах в доста български каузи и инициативи, основно от разстояние. Преди година и половина се върнах в България и продължавам с доста от тях. Често търся технически решения на различни проблеми и добре разбирам ограниченията на този подход.

Обществените каузи, които съм защитавал:

В последните 10 години е занимавам основно с отварянето на данни от публичния сектор, подкрепям използването им и се опитам да образовам чрез примери и визуализации защо са важни за откритото управление, развитието на публичната среда и бизнеса. Създадох портал за безследно изчезнали, с който се опитах да приложа същите принципи към работата на полицията, както и да образовам за критичната роля на доброволчеството в процеса на издирване на хора. Поддържам портал за изборите в чужбина, който предоставя в реално време данни за събирането на заявления за гласуване и къде се намират близки и алтернативни секции за гласуване. Поддържам редица информационни ресурси за обществена информация на сайта си и Twitter. В последните години се фокусирам основно върху демографията и разясняване на сложните процеси и данни свързани с нея.

Работа за “Да, България!” дотук:

Подкрепих учредяването на Да, България! и участвам в НС от началото до сега. Най-дейното ми участие е в организацията на изборите в чужбина и информираността на съгражданите зад граница. Участвал съм в работни групи и като съветник по отделни политики, както и като наблюдател на изборния процес у нас и в чужбина.

Мотивация

Вярвам, че опитът ми в чужбина и погледът ми над процесите, нуждите и данните за сънародниците ни зад граница може да бъде полезен в работата и решенията на Националния съвет. Знанията и опитът ми в IT сферата, както и работата ми в подкрепа на отворените данни, електронното управление и промотирането на решения базирани на данни и статистика са в синхон с политиките, на които залагаме още от самото създаване на партията, както и заявките, с които

влязохме в последния кабинет. Да, България беше тествана многократно както като партия в опозиция, така и като група от хора с многостранни идеи и вярвания, но общ идеал за законност, предвидимост и отчетност. Тези премеждия неизменно създадоха разриви в доверието, както вътрешно, така и външно. Вярвам, че мога да допринеса за укрепването на това доверие чрез сериозно вглеждане в грешките и очертаване на ясен път напред.

Боян Юруков

Боян Юруков в социалните мрежи:

  1. LinkedIn
  2. Уебсайт

Медиатека

ДаПитаме - Какво означава рекордната активност на българите зад граница?

ДаПитаме - Какво означава рекордната активност на българите зад граница?

Боян Юруков в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 17.7.19, TV+ и TV1

Боян Юруков в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 17.7.19, TV+ и TV1

Епизод 15 – Избори в чужбина. Разговори с Боян Юруков, Мануела Малеева и Мария Спирова

Епизод 15 – Избори в чужбина. Разговори с Боян Юруков, Мануела Малеева и Мария Спирова

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK