Алина Добрева

Част от Национален съвет

Най-важното накратко: 

През последните 9 години работи в Изследователския център на Европейския парламент, където консултира евродепутатите и провежда изследвания, свързани с европейския бюджет, медийна свобода, избирателни права и обществено мнение.

Преди това е работила като изследовател в Центъра за медийна свобода и плурализъм на Европейския университетски институт във Флоренция и в Оксфордския университет. Била е и преподавател в Университета в Лийдс. Професионалният ѝопит в България е предимно в маркетингови и социологически изследвания, Министерство на финансите и Политологичен център.

Автор е на многобройни публикации и е един от създателите на Мониторинга на медийния плурализъм, който в момента е част от докладите на Европейската комисия за върховенството на правото.

Завършила е Софийски университет (Психология и Връзки с обществеността), Централноевропейския университет (Политология) и Университета в Лийдс (докторска степен по Политически комуникации).

 

Обществените каузи, които съм защитавала: 

Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България. Каузата за гарантиране на правото на глас на всички българи съм защитавала и като член на Мрежата на изборните доброволци.

Професионалните ѝ изяви по темата медийна свобода бяха идентифицирани като вражески от т.нар. книги на Телеграф (включително английското им издание, разпространено в Европарламента), където е заклеймена.

 

Работа за “Да, България!” дотук: 

Учредител е на Да, България и член на Националния съвет;

Един от основателите на МО Брюксел, член на МО Пловдив;

Член на предизборния щаб 2017;

Член на работна група Българи в чужбина и Председател на работна група Медийна свобода и плурализъм;

Основен автор на частите за Медийна свобода и Българи в чужбина и в предизборната програма от 2017; Основен автор на частта за Медийна свобода и координатор за сектор Свобода и справедливост в управленската програма от 2021;

Представител на Да, България в контактите със сродни европейски партии;

Класира се трета на предварителните избори на „Да, България“ и е кандидат на „Демократична България“ на изборите за Европейски парламент през 2019. През 2024-а се класира втора на предварителните избори на „Да, България“ и ще участва в общата листа на „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Мотивация

Гордея се с пътя, който извървяхме през последните 5 години, и смятам, че има още много да извървим във вътрешно-организационен план; има и още много какво да дадем на страната и сънародниците си. За мен е чест, че съм допринасяла за постигнатото, включително като член на НС. Не съм пропускала заседания и приемам членството в този орган като отговорност и ангажимент за активна работа. И занапред бих се ангажирала с работа по темите, по които съм експерт: медийна свобода, изборни права, европейски политики и бюджет. Ще продължа да работя и за връзките ни със сродни европейски партии.

Смятам, че с професионалния си, а вече и политически опит мога да допринеса за по нататъшното развитие на Да, България и за запазване на приемственост в ценностите, върху които е изградена. Личната ми мотивация да се кандидатирам е желанието ми да съм част от общност със споделени идеали и цели, както и да работя активно за това, България да стане привлекателен избор за поколението на дъщеря ми.

Алина Добрева

Алина Добрева в социалните мрежи:

  1. LinkedIn

Медиатека

Епизод 32 – Алина Добрева за липсата на източноевропейци на четирите най-високи поста в ЕС

Епизод 32 – Алина Добрева за липсата на източноевропейци на четирите най-високи поста в ЕС

Епизод 18 – Алина Добрева за парламентарната реформа в ЕС

Епизод 18 – Алина Добрева за парламентарната реформа в ЕС

Епизод 16 – Разговор с Алина Добрева за бъдещето на Европейския съюз и еврофондовете

Епизод 16 – Разговор с Алина Добрева за бъдещето на Европейския съюз и еврофондовете

Избори за Европейски парламент - Номер 13 в бюлетината

Избори за Европейски парламент - Номер 13 в бюлетината

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK