Ти Броиш: Стани пазител на вота. Спри хартиената манипулация в изборния ден.

Ивайло Мирчев: Борисов ни казва: “Опичайте си акъла, за да не отидем на избори по моите правила”

18 ноември 2022, петък Viber

<strong>Ивайло Мирчев: Борисов ни казва: “Опичайте си акъла, за да не отидем на избори по моите правила”</strong>

Връщане към старите времена на изборни манипулации с брутално купуване на гласове, контролиран вот и десетки, дори стотици хиляди невалидни бюлетини. Така Ивайло Мирчев от “Демократична България” окачестви приетите от правната комисия промени в Изборния кодекс след 18-часовото ѝ заседание по-рано тази седмица. Според него по този начин Бойко Борисов цели да покаже, че е готов да прати страната на пети поредни парламентарни, но отново по правилата на ГЕРБ. Събитията провокираха остра реакция както на гражданското общество, така и на ДБ и ПП, които организират съвместен протест пред Народното събрание в петък от 18:30 часа.

Народният представител допълни, че 67-те страници с предложения за промени в настоящия Изборен кодекс са включвали плашещи безумия. Примери за това са видеонаблюдението в секциите, но без училищните камери да записват, превръщането на машините в скъпоструващи принтери, което практически ги обезсмисля, както и идеята на ГЕРБ държавата да купи операционните системи на машините, които всъщност принадлежат на Microsoft. Мирчев добави, че представителите на хартиената коалиция в правната комисия са отхвърлили предложението на ДБ за преброителни центрове без аргументи. Неучастието им в дебата по повечето предложения е целяло по-бързото им приемане от оформилото се мнозинство на статуквото.

“Правната комисия е сърцето на Народното събрание, а поведението на председателя ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ беше абсолютно безумие. Искам ГЕРБ и БСП със същата загриженост и апломб, с които говорят за инфлацията и доходите на хората, да покажат че са искрени, а не лицемерни. Нека направят 18-часово заседание на бюджетната комисия по тези проблеми”, призова Мирчев. Той припомни, че само преди две години Корнелия Нинова е определила хартиената бюлетина като недъг на гласуването и се е обявила против смесения вот, който подкрепя днес.

Среднощните промени в изборното законодателство изглежда са разгневили обществото и въпреки опита на Бойко Борисов да тушира напрежението, хиляди хора се очаква да протестират пред Народното събрание в петък от 18:30 часа. Ивайло Мирчев сподели, че много хора вече са изразили възмущение от случилото се, но място за отстъпление няма. “Терминал 2 не е изходът. Трябва да останем в България и да решим проблемите си, за да влезе страната в нов коловоз. Хората, които ще се включат в протеста тази вечер, няма да дойдат с автобуси, бели шапки и бели тениски, а със съзнанието, че има проблем, който трябва да решим”, завърши изложението си Мирчев.

 Имаше хора, които искаха да купуват Microsoft на това заседание…ГЕРБ имаха предложение държавата да купи операционните системи на машините. Божанов каза на председателя: “Как да купим…”

67 страници предложения за промени в този ИК – имаше страшни безумия

Преди две години КН обясняваше, че е срещу смесеното гласуване, че хартиената бюлетина е недъг на гласуването.

Представете си, че ще има видеонаблюдение без запис. Наистина ли мислите, че камерата в училището ще улови нарушения и  някой ще ги види?

ДБ  беще разумната сила и предложбихме ПЦ. Урната се взима, без да се отваря, носи се в ПЦ, където броят 20 000 гласа – представители на всички полит сили. Аргументи няма. Ако сте гледали заседанието, хартиената коалиция не взимаше участие в дебата, за да могат предложенията да минат бързо на гласуването.

Предложението, прието от ГЕРБ, машината да бъде скъпоструващ принтер. В момента тя запазва инфо във флашка, която се дава ан ЦИК. ГЕРБ предлага принтера да напечата самата бюлет , да се сложи в урната и после представители на СИК да преброят бюлетината.

Снимаш с телефона в стаичката и после ми носиш да пкажеш, как си гласувал. Над 120 000 невалидни бюлетини 2017.

Виждаш, че бюлетината е на твоя опонент, надраскваш я лекичко и тя е невалидна.  

Няма аргумент да се променя начина, по който се работи с машинното гласуване в момента. На практика се връщаме към старите времена, както бяха изборите 21017.

Ние направихме една инициатива „Ти Броиш. Виждали сме разказите на хората  в СИК. Чували сме неща, които много хора ще се отвратят, ако ги видят. Европейските общества нямат тоя проблем. Никой там няма да отиде да купува гласа и да се занимава с корпоративен вот.

Искат да купуват по брутален начин гласове. Хората са гневни. ББ иска в момента да свали температурата, защото 15 000 души вече са се отбелязали за протеста довечера. ББ ни казва: „Опичайте си акъла, защото в противен случай отиваме на избори. По моите правила. Това е старият ГЕРБ такъв, какъвто го познаваме.

Разликата – Карадайъ може да докара 20 000 човека с автобуси. Те ще бъдат като на Росенец – докарани с 20-30 автобуса с бели тениски и бели шапки.. Хората пред НС довечера идват свободни, защото знаят, че има проблем. Те не идват, докарани с автобуси, с бели тениски и шапки Писаха ни вчера колко са разочаровани…

Трябва да си стоим в страната, да си оправим проблемите, да влезем в нов коловоз.

Направихме 18 часа заседание благодарение на Чолаков, който  не е на висотата на председател на комисия. Искам БСП и ГЕРБ със същия апломб, с който говорят за инфлация и доходи, да покажат. Нека направят 18-часово заседание на бюджетна комисия, за да покажат колко са загрижени за хората. Както направиха за хартиената бюлетина.

Участници в материала:

Ивайло Мирчев

Народен представител

Ивайло Мирчев

Още новини

<strong>Христо Иванов: Конституционно мнозинство преди съставянето на правителство</strong>

Христо Иванов: Конституционно мнозинство преди съставянето на правителство

<strong>Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред</strong>

Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред

<strong>Антоанета Цонева: Трябва много бързо да модернизираме България и да отключим потенциала й</strong>

Антоанета Цонева: Трябва много бързо да модернизираме България и да отключим потенциала й

Д-р Александър Симидчиев дари кръв в Елин Пелин

Д-р Александър Симидчиев дари кръв в Елин Пелин

<strong>Ивайло Мирчев: Ще се стремим към 3% бюджетен дефицит</strong>

Ивайло Мирчев: Ще се стремим към 3% бюджетен дефицит

<strong>Божидар Божанов: Редовното правителство ще отнеме властта от Радев</strong>

Божидар Божанов: Редовното правителство ще отнеме властта от Радев

Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Докладът на САЩ за корупцията в България ни казва, че трябва да си решим този репутационен проблем

Христо Иванов: Докладът на САЩ за корупцията в България ни казва, че трябва да си решим този репутационен проблем

Антоанета Цонева, Демократична България в Стълбището на Дарик

Антоанета Цонева, Демократична България в Стълбището на Дарик

Страх за предизборна употреба - Ивайло Мирчев, кандидат депутат от коалицията „ПП-ДБ“

Страх за предизборна употреба - Ивайло Мирчев, кандидат депутат от коалицията „ПП-ДБ“

Всички видеа

Позиции

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK