<strong>Граждански организации подкрепиха ДБ и ПП срещу промените в Изборния кодекс</strong>

Представители на различни неправителствени организации единодушно заклеймиха промените в “Изборния кодекс”, които ограничават граждански права и залагат манипулации на вота, по време на организираната от “Продължаваме промяната“ и “Демократична България” дискусия в зала “Изток” на Народното събрание. 

“Срещата е част от усилията ни да спрем изтърбушването на Изборния кодекс. Но диалогът не може да бъде имитация, затова предложихме да се направи временна парламентарна комисия за цивилизована дискусия. Ако не искат такава, значи са решили да действат с ритник. Това е и залогът за бъдещо управление”, каза съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. 

“Дойдохме до момента да пазим правото на избор на българските граждани от закона”, каза Велислав Величков от “Правосъдие за всеки”, цитирайки думите на юриста Кристиян Таков. И добави, че 85 на сто от предложенията за второ четене излизат извън обхвата на първо четене. С проекта съществено се ограничават правата на гражданите в чужбина чрез увеличаването от 40 на 100 на заявленията за разкриване на секция и заличаването на избирателен район “Чужбина”. A машинното гласуване се обезсмисля. 

Сдружението предложи “Гражданска декларация за честни и свободни избори”, която подкрепиха различни неправителствени организации. В нея се казва, че промените в кодекса са откровено предателство към демокрацията и застрашават нейните устои. Подписалите я призовават вносителите да ги оттеглят и да започне широка гражданска и експертна дискусия. Настоява се, ако промените все пак бъдат приети, президентът да наложи вето, да бъдат  информирани Европейската комисия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, а на следващите избори съществено да бъде  засилена мисията от международни наблюдатели. 

Жулиета Мандаджиева от “Цифрова република” напомни, че Законът за нормативните актове изисква предшестваща и последваща оценка на въздействието на законопроектите за промени в Изборния кодекс, каквито няма. И подчерта, че честите промени в Изборния кодекс нарушават принципа на предвидимост на законодателството, както и принципа на откритост. А тежките пороци в приемането на закона хвърлят сянка върху неговата конституционосъобразност.

Трябва да продължим и да надградим този модел на сътрудничеството между гражданските организации и партиите, каза лидерът на “Боец” Георги Георгиев. Защото когато има гражданско-политически натиск, мафията отстъпва. Според него обаче тактиката на Борисов е “две крачки напред, една назад” и накрая постига своето – не трябва да се връзваме на това, каза Георгиев. Той призова депутатите от ПП и ДБ при евентуалното гласуване на промените в ИК на второ четене да осигурят пропуски на граждани за парламента и от балкона те да гледат в очите онези, които готвят изборните измами. Но е против да се търси подкрепа от президента Радев, защото, по думите му, той е част от статуквото и няма нужда да го правим герой. Георгиев призова всички граждански организации и партии да се обединят около платформата на “Демократична България” “Ти броиш”, а машинният софтуер да е държавна собственост и с отворен код. 

Адаела Мачунова от Българския хелзинкски комитет напомни, че последните два доклада на ЕК за върховенство на закона отбелязват значителните промени между първо и второ четене в законопроектите в България. 

Вера Стаевска от Сдружение за изследователски практики сподели, че е била  секретар на секционна избирателна комисия в ромска община, и от стотици ромски гласове, подавани за ДПС с хартиена бюлетина, при машинния вот са паднали на няколко десетки. 

Ружа Смилова от Центъра за либерални стратегии предположи, че не е много удачно ПП и ДБ да отиват към експертно обсъждане на промени в Изборния кодекс, първо защото няма нужда от такива, второ, защото за това е необходимо много време и спокойна работа. А този парламент изглежда ще е кратък и има да свърши по-важна работа. 

“Да, трябва да се ангажираме с важните въпроси, но никой не ни пита. Да, не е наша тема, но отварянето на кодекса е техен приоритет”, отговори  съпредседателят на ПП Кирил Петков. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък допусна, че парламентът няма да е кратък. “Има мнозинство, а където има мнозинство, има и мотив”, пошегува се той. Според него среднощното приемане на поправките и то с различни радикални предложения е било формиране на омерта, защото е можело поне някои текстове да отпаднат.

Д-р Смилова се съгласи с тези аргументи, но подчерта важността на посланията – “гражданите трябва да видят защо правите това, което правите”. 

“Опитваме се да използваме всички институционални инструменти”, отговори Калина Константинова от ПП. 

Още новини

<strong>Гълъб Донев: Очакваме към юли 2023-а да получим зелена светлина за Шенген от Нидерландия</strong>

Гълъб Донев: Очакваме към юли 2023-а да получим зелена светлина за Шенген от Нидерландия

<strong>Христо Иванов призова партиите да обявят колко техни депутати и защо ще отсъстват при гласуването на кабинет</strong>

Христо Иванов призова партиите да обявят колко техни депутати и защо ще отсъстват при гласуването на кабинет

<strong>ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция</strong>

ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция

<strong>Божидар Божанов изобличава лъжа на Корнелия Нинова  </strong>

Божидар Божанов изобличава лъжа на Корнелия Нинова  

<strong>Законопроектът “Лукойл” на “Демократична България” бе одобрен с огромно мнозинство на първо четене в икономическата и енергийната комисия на НС</strong>

Законопроектът “Лукойл” на “Демократична България” бе одобрен с огромно мнозинство на първо четене в икономическата и енергийната комисия на НС

<strong>Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното производство</strong>

Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното производство

Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Ние активно работим за това да опитаме с втория мандат

Христо Иванов: Ние активно работим за това да опитаме с втория мандат

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK