ПРОБЛЕМИТЕ И УПРАВЛЕНСКИТЕ РЕШЕНИЯ НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С НАВОДНЕНИЯТА ОТ СИЛНИТЕ ДЪЖДОВЕ

04 юни 2019, вторник Viber

ПРОБЛЕМИТЕ И УПРАВЛЕНСКИТЕ РЕШЕНИЯ НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С НАВОДНЕНИЯТА ОТ СИЛНИТЕ ДЪЖДОВЕ

Пловдив е потърпевш от последствията на сравнително силни дъждове, но далеч не в катастрофални или невиждани досега обеми. Въпреки това, щетите за хората, града и бизнеса са значителни. Проблемът е, че това се случва вече при почти всеки по-сериозен дъжд. Такъв дъжд не би трябвало да е проблем за инфраструктурата на град, който има претенциите да е модерен, европейски и удобен за живеене.

Демократична България – Обединение определя следните проблеми и дава ясни и работещи решения за тях:

Проблем: Разпродаване на общински терени на парче и презастрояване на града в разрез със законовите норми

Свидетели сме на безпрецедентно застрояване на свободни площи в града ни, които могат да бъдат потенциални паркове, служещи за отмора и спортни дейности за гражданите. Строи се без визия, без адекватен контрол, без необходимата инфраструктура, без спазване на изискванията за осигуряване на достатъчно паркоместа чрез заобикаляне на Закона за устройство на територията. Нарушават се наредбите и законите за прилежащите зелени площи към всеки нов обект. Не се взима под внимание остарялата и недостатъчна да приеме водните обеми на новото строителство канализационна система. Корупционни практики допринасят за безотговорното и некачествено строителство.

Решение: Общият устройствен план (ОУП), който се изготвя и предстои да бъде разгледан, обсъден и приет, ще изиграе ключова роля в предвижданията за застрояването.

Проблем: Масова сеч на здрави дървета и унищожаване на зелените площи

Зелените площи, почвите и дърветата са основен фактор в борбата с природните бедствия. Липсата на зелени площи, които да поемат част от водата, е основен фактор при наводненията. Община Пловдив прави всичко възможно да се лиши и от последните си такива площи за сметка на нови сгради, паркинги и др.

Приетите политики на Община Пловдив за управление на околната среда твърдят, че се отделя първостепенно внимание на подобряване качеството и увеличаване делът на зелените площи, като се отчита, освен антропогенното въздействие, и факта, че Пловдив е урбанизирана територия с висока плътност на застрояване.

Такъв тип урбанизация води до висок процент запечатване на градската почва, съответно до намалена абсорбция на дъждовни води. Това, както и недалновидните политики при градското застрояване, промяната в статута на зелените площи, са все фактори за потенциални бедствени ситуации. Свидетели сме на такива в последните дни.

Община Пловдив не изпълнява препоръчителните норми за необходим процент за зелени площи на жител в урбанизирана градска територия. Растителността и зеленината в градска среда, освен всичко друго, се явяват естествен колектор и допълнителен, по-евтин капацитет към наличната канализационна система.

Решение: Случващото се в последните няколко дни ни дава допълнително основание да настояваме пред Община Пловдив в предстоящия ОУП приоритетно да се предвиди създаване на специален статут на зелените площи на Пловдив. Максимално изграждане на нови зелени зони на територията на общината, картотекиране на цялата зелена система , като водещ елемент от една добре обмислена, качествена и здравословна градска среда.

Проблем: Некачествени ремонти

Само седмици след откриването на дългоочаквания нов ремонтиран подлез на ул. Гладстон бяхме свидетели, че точно там наводненията бяха най-сериозни. Всички пешеходни подлези са редовно наводнени, а търговците с площи в подлезите търпят постоянно загуби. Необясним за всички пловдивчани факт е, че точно най-новоремонтираните площи, улици и булеварди първи се наводняват. Причината за това е изпълнението на дейностите без адекватни контрол, логика и последователност в действията. Ремонтираните булеварди без подмяната на старата и некачествена канализационна система под него, без да се предвидят достатъчно отводнителни шахти и без да се изградят необходимите допълнителни съоръжения в най-критичните точки, е запазена марка на всички кметове на Пловдив.

Решение: Последователност в планирането на ремонтите, качествен подбор на изпълнителите на ремонтите и контрол върху тяхната работа. Изкореняване на корупционните практики, обвързващи управа и изпълнители, водещи до липса на качество и контрол. Изграждане на отводнителни системи. Правилно стопанисване на подлезите на ЖП гара Пловдив, Баня “Старинна”, Централна поща, Археологическия подлез и всички други по-малки подлези в града ни.

Проблем: Канализация и осъществяване на “Водния проект”, който не може да се стартира в продължение на десетилетия

· Голяма част от канализационната мрежа е стара, но подмяната на тръбите върви изключително бавно.
· ВиК – Пловдив очевидно не изпълнява качествено задълженията си по поддръжката на канализационната система. Упражнява ли Община Пловдив някакъв контрол върху работата по поддръжка на канализацията?

Решение: Ускоряване на процедурите по осъществяване на водния проект за цялостна и качествена подмяна на канализационната система на град Пловдив. Само с нова и адекватна за размерите и нуждите на града ни канализационна система ще може да се справим с проблема.

Проблем – Южен обходен колектор

Говори се от години за Южен обходен колектор, който да поеме обратните води в южните квартали на града, частично в район „Западен“ и „Тракия“, като се има предвид, че в „Остромила“ и „Беломорски“ изобщо няма канализация. На този етап няма нищо построено, а при наводнения наблюдаваме, че точно тези квартали са най-засегнати.

Решение: Да се стартира като приоритетно проектирането и изграждането на Южния обходен колектор.

Проблем: Отводнителните шахти

· Броят на отводнителните шахти в града е недостатъчен, особено по кварталните улици, в резултат на което е невъзможно поемането на по-голям от средния обем вода.
· Нередовно почистване на шахтите води до тяхното задръстване и невъзможност за поемане на дъждовната вода.

Решение: Увеличаване значително броя на отводнителните шахти и ремонт на настоящите такива. Качествен и безкомпромисен контрол върху работата на предприятията и фирмата, отговорни за тяхната поддръжка.

Проблем: Потъналите в пясък улици на Пловдив

Отводнителната система в града след дъжд се запушва от големия обем пясък по улиците. Пясъците основно идват от лошото почистване, множеството ремонтни дейности и липсата на адекватен контрол по приложение нормата да се мият гумите на МПС и строителна техника при напускането на строителни обекти, както и заради паркирането в зелени площи. Община Пловдив носи ангажимента за почистване на улиците, като обезпечава тази услуга чрез договор с частна фирма. В резултат на това, че улиците не се мият, градът страда както от сериозно запрашаване, така и от проблем с отводнителната система.

Решение: Ефективно измиване на улиците в града и завишаване на контрола към фирмата, извършваща тази услуга. Ефективен контрол на строителните площадки и паркирането в зелени площи.

Решения за проблемите с дъждовете има и оправданието на властта с бездействието на предишните кметове е фалшиво.

Демократична България – Обединение сме готови да предложим на ръководството на Община Пловдив нашия експертен потенциал в името на трайно разрешаване на проблемите.

Регион:

Пловдив
Вижте още

Последни видеа:

  1. Ивайло Мирчев пред bTV 15 септември 2021, сряда
  2. Стефан Тафров пред Bulgaria On Air 14 септември 2021, вторник
  3. Атанас Славов пред БНТ 13 септември 2021, понеделник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: Ще ни се наложи да се научим да бъдем съизмерими и смирени, и да търсим сечение на интереси

15.09.2021

Вижте още...

Парламентът гласува два закона от съдебната реформа в последния си ден

15.09.2021
Вижте още

Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

14.09.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Атанас Славов пред БНТ

Атанас Славов пред БНТ

Антоанета Цонева пред NOVA

Антоанета Цонева пред NOVA

Ивайло Мирчев пред БНТ

Ивайло Мирчев пред БНТ

Стефан Тафров пред NovaNews

Стефан Тафров пред NovaNews

Всички видеа

Позиции

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK