Право на отговор

16 август 2018, четвъртък Viber

Право на отговор

ДО
ПЕТЬО БЛЪСКОВ
ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА ВЕСТНИК ТРУД

ОТ
ХРИСТО ИВАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“
АДРЕС: БУЛ. ДРАГАН ЦАНКОВ 12-16, СОФИЯ
[email protected]

ПРАВО НА ОТГОВОР

 

В своя публикация от 15.08.2018 г. в. Труд твърди, че съм „заложил бомбата в търговския регистър“ като съм „отказал да дам“ 100 000 лв. за лиценз на „Oracle“, с което съм оставил неработещ изградения резервен център. Нито едно от тези твърдения не е вярно само по себе си и нито едно от споменатите обстоятелства няма отношение към настоящата авария.

На първо място – очевидно е, че 2 години и 9 месеца след оставката ми и след като на поста са се изредили трима други министри, търсенето на моя отговорност е изключително преднамерено. На второ място – Агенцията по вписванията (АВп) е второстепенен разпоредител с бюджет и, съответно, министрите нито одобряват нейните оперативни разходи, нито пък правят преценки за това какъв софтуер е нужен. Тоест, ясно е, че решението дали да се вземат такива лицензи или не, няма как да е било мое. На трето място – програмното осигуряване, за което става дума, изобщо няма отношение към правенето на копие на данните от Търговския регистър. И, на четвърто –  има два функциониращи центъра за данни. В този смисъл, цялата Ви конструкция е очевидно неадекватна и клеветническа.

Но, доколкото изграждате цялата си теза около покупката на лицензи за „Oracle“, трябва да уточня, че всички лицензи за необходимото програмно осигуряване, включително „Oracle“ база данни, са били надлежно осигурявани във времето, в което аз съм бил на поста. Така например, елементарна проверка на сайта на Агенцията по вписванията може да установи, че на 07.12.2015 е бил сключен договор 93-00-117 с предмет доставка на софтуерни лицензи за „Oracle Database Enterprise Edition“ и „Partitioning“, тип „Processor Perpetual“ на стойност 103 872 лв. с ДДС. В съответното Обявление за обществена поръчка (00447-2015-0013) се отбелязва, че тези лицензи са предназначени „за нуждите на Аварийно-възстановителния информационен център на Агенция по вписванията“.

Разбира се, в своята голословна и спекулативна атака, Вие не уточнявате нищо за параметрите на софтуера, чийто лиценз твърдите, че съм отказал да купя, но е напълно ясно, че необходимото програмно осигуряване от „Oracle“ за Аварийно-възстановителния център е било осигурено. Очевидно е, следователно, че твърденията Ви, че аз съм „оставил“ този Център без нужния лиценз за „Oracle“ и така съм заложил някаква бомба в Търговския регистър, са крещяща клевета, за която очаквам изрично извинение.

Да се установи наличието на такъв договор на страницата на АВп е въпрос на елементарна проверка. Изводът е ясен: читателите Ви следва да знаят, че дори когато Ви е поставена задача да лъжете и манипулирате, Вие сте крайно немарливи и некомпетентни. Над това следва да се замислят и поръчителите Ви, които от години осигуряват съществуването на вестника против всякаква пазарна и професионална логика.

Става ясно, че непосредствените причини за аварията са две. Първо, въпреки че индикациите за лошото състояние на хардуера са били налични от „месеци“, както Вие самите отбелязвате, мерки не са били взети. С това е била допусната аварията. Второ, не са били спазвани императивните нормативни изисквания на чл. 42 от Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, в сила от 01.03.2017 г., където изрично са разписани мерките за създаване на резервни копия на всички подобни регистри. Условията за избягване и на двата проблема са били налични – закупени са били допълнителни сториджи, но по някаква причина, те не са били пуснати в експлоатация. АВп разполага с два функционални центъра за данни, но, по някаква причина, или не са били правени бек-ъпи, или данните са били архивирани на същото място, където е и самият Търговски регистър.

И най-алармиращото в цялата ситуация – вместо да имат адекватна реакция, управляващите се заеха със замазване и прикриване на огромния гаф, който са допуснали. В този смисъл, Вашата атака срещу мен е напълно обяснима. Тя е просто част от опита за отклоняване на вниманието и запушване устата на всички критици на това управление. Тук обаче става дума за нещо повече. Става дума за огромни пари и интереси. Задават се нови стрес тестове от Европейската централна банка. Една „гнила ябълка“ в застраховането вече фалира. Логично е истерията да ескалира, а борбата за оцеляване на останалите „гнили ябълки“ да става все по-безмилостна. Още по-логично в този контекст е да се запитаме дали сривът на Търговския регистър не е част от паническия опит за спасяване на давещите се.

Ако за миг обаче се замислим за интереса на държавата и бизнеса си, ще видим, че най-важно сега е да се гарантира реално сигурността на данните от Търговския регистър, да се изясни имало ли е опит за манипулация на информацията и да се потърси пълна отговорност от реалните причинители на тази криза на националната ни киберсигурност. За целта призовавам спешно за:

– Отстраняване както на шефката на АВп г-жа Зорница Даскалова, така и на фирма Лирекс. Не може отговорните и вероятно виновните за този скандал да бъдат оставени не само да контролират ситуацията в Търговския регистър и да я влошават със своята вече доказана некомпетентност, но и да имат възможност да замазват следите от своите действия и бездействия;

– Премиерът лично и спешно следва да огласи подробен план с мерки за съхраняване и възстановяване на данните от Търговския регистър, така че да се гарантира, че никаква манипулация няма да бъде възможна в този процес. Пълната прозрачност, включително на договорите, е от основно значение за връщане на доверието на гражданите, бизнеса и международните ни партньори в способността на България да има електронно управление и да гарантира своята киберсигурност;

– Трябва съответните компетентни органи да предприемат спешни мерки за установяване на причините за тази авария, включително дали е имало опит за манипулиране на данни. За целта трябва да бъде поканена фирмата-производител на хардуера да анализира следите от действията с него. Трябва и разследване защо не са спазвани императивните изисквания за архивиране;

– Премиерът следва да се ангажира, че ще бъде потърсена пълната договорна и деликтна отговорност на Лирекс, както и че ще бъдат преразгледани и останалите договори, които фирмата изпълнява;

– Правителството да покани ЕК да направи оценка на състоянието на Търговския регистър, доколкото неговата поддръжка е в изпълнение на редица задължения и стандарти по Европейското право;

– Не на последно място – необходим ни е национален консенсус за цялостно преосмисляне на политиката по изграждане на електронно управление и гарантиране на киберсигурността, защото се вижда, че в момента тя е най-малкото неадекватна. Той трябва да се основава на нов цялостен модел с ясно лидерство, йерархия, отговорности и способност за налагане на политики, стандарти и контрол за спазването им.

Става дума за българската държавност и нищо по малко!

 

Последни видеа:

  1. Нито глас за Пеевски! 26 октомври 2021, вторник
  2. Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново 26 октомври 2021, вторник
  3. Антоанета Цонева в дебат по bTV 26 октомври 2021, вторник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: В далаверата с Пловдивския панаир се преплитат биографиите на Гергов и Цацаров

27.10.2021

Вижте още...

Антоанета Цонева: ГЕРБ легитимира завръщането на Пеевски в политиката

26.10.2021
Вижте още

Христо Иванов в Търново: Нито глас за Пеевски!

26.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Нито глас за Пеевски!

Нито глас за Пеевски!

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Стефан Тафров пред БНТ

Стефан Тафров пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK