Позиция относно проекта за Бюджет 2018 на Община Русе

09 февруари 2018, петък Viber

Позиция относно проекта за Бюджет 2018 на Община Русе

Бюджетът на една община е най-важният документ, който тя създава през годината. Правилното съставяне и стриктното изпълнение на бюджета, в съчетание с подходяща фискална политика, е от решаващо значение за икономиката и стабилността на общината..

След като анализира публично оповестените цифри и разчети в представения от общинска администрация по време на общественото обсъждане проект за Бюджет 2018 на община Русе, ПП „Движение ДА България”- Русе изразява следната позиция по него:

 1. Бюджет 2018 на Община Русе е счетоводно балансиран документ, в съставянето на който са спазени определени законови изисквания, но липсват прецизното планиране и програмното ориентиране, присъщи на съвременното управление на общинските финанси с максимален ефект за гражданите на града. Той е поредната финансова рамка с подценена и неамбициозна преходна част, това е бюджет на екстензивното развитие с „типичните” хитрувания (занижаване на приходите), където е възможно, които после да бъдат похарчени непрозрачно или прехвърлени като преходен остатък
 2. Въпреки дадената заявка, че Бюджет 2018 е бюджет на устойчивото и балансирано развитие, считаме, че това е Бюджет 2018 на статуквото, на застоя, на неясните и неаргументирани цифри, не даващ предложения и решения за справяне с основните проблеми на общината, без цели и приоритети, от които се нуждаят гражданите, градът и малките населени места. Това е бюджет, който не осигурява развитие на нито един социален и икономически сектор, не дава решения за справяне с основните проблеми на гражданите, града и малките населени места, а ги замазва и отлага за неясното бъдеще.
 3. Ние считаме, че моделът и философията на предложения бюджет е сбъркан. Бюджет 2018 е чиновнически бюджет, отчитащ в по-голяма степен интереса на местната власт да симулира дейности, без да се интересува от наистина сериозните проблеми на хората и населените места – обезлюдяването на региона и бягството на младите хора, нездравословната екологична среда, влошеното качество на здравеопазването, липсата на достатъчно квалифицирани кадри в икономическите и социални сфери, занемарената инфраструктура, липсата на ясна и обоснована стратегия за икономическо развитие на региона и свързаните с това липсващи външни инвестиции.
 4. Липсата на сериозен и задълбочен анализ на икономическия, финансов и най-вече човешки потенциал на региона при изработването на проекта за Бюджет 2018 се личи най-ясно от приходната му част, от която се вижда, че кметската администрация разчита близо 60 % от приходите да им бъдат „спуснати” от държавния бюджет. В същото време, на база на отчитаните през последните години изпълнения на бюджетните приходи, можем уверено да заявим, че по стар чиновнически трик заложените местни приходи са умишлено занижени, за да може в края на отчетния период да се рапортува за тяхното преизпълнение или пък да се „запушат” (не)очаквани финансови пробойни.
 5. Това е поредният бюджет, фокусиращ се върху инфраструктурни обекти в централна градска част, пренебрегващ кварталите и населените места в общината.

С предвидени само 320 000 лева по фонд „Малки населени места” за 13 населени места, които по никакъв начин не са достатъчни за преодоляване на проблемите, трупани и нерешавани от години там. Все повече Русе се превръща в лъскава фасада в центъра и неглижирани, занемарени квартали и села.

 1. Липсва визията и мотивацията за развитието на икономическия, туристическия и културния сектор. Липсва анализ на ефективността на програма „Култура”. Липсва и достатъчна местна финансова подкрепа за селските читалища, намаляват ангажиментите на общината към културните институции в града – театър, опера, самодейни състави.
 2. Свидетели сме как средствата за спорт и спортни дейности през последните години се насочват и пренасочват по начини, водени от конюнктурни съображения, нямащи нищо общо със здравословния начин на живот на децата и младежите, със спортните традиции и успехи на града. У всеки русенец остава неприятното усещане, че се финансират спортни клубове и дейности, само докато управляващите имат нужда от техните успехи, сред което ги захвърлят в историята. Справка – женският баскетбол и мъжкият футбол. През 2018 година наред е волейболът. А през 2019 – КОЙ?…
 3. С всяка цифра Бюджет 2018 ни припомня, че управляващите се подготвят за предстоящите местни избори след година, мислещи повече за тях, а не за бъдещето на общината. По време на общественото обсъждане на проектобюджета стана ясно, че и тази година няма да започне изграждането на водоснабдителната и канализационна инфраструктура в кварталите Средна кула и Долапите, оставено е за 2019 година. Годината на избори…

Като изразява неудовлетвореност от предложения проект за бюджет, ПП „Движение ДА България” заявява, че след приемането на Бюджет 2018 година започва мониторинг върху изпълнението на заложените в него дейности, като ще акцентираме върху:

 1. Действията на общинска администрация за подобряване на екологичната среда в общината, свързани със състоянието на атмосферния въздух, зелените площи и третирането на отпадъци;
 2. Провеждането и изпълнението на обществените поръчки по всички предвидени в Бюджет 2018 проекти, и най-вече свързаните с втория етап на проекта за интегрирана система за градски транспорт, с проекта за реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда и зони за обществен отдих, с изпълнението на ремонтни дейности по внедряване и прилагане на мерки за енергийна ефективност;
 3. Дейността на ОП „Комунални дейности” по изграждането, ремонта и поддържането на уличната мрежа в Русе и улиците в малките населени места;
 4. Конкретните дейности на общинска администрация по подобряване на общата инвестиционна привлекателност на Русе и региона, свързани с икономически, юридически, организационни, образователни и социални политики.

По време на мониторинга през цялата година:

 • ще организираме тематични обсъждания с поканени от нас експерти по проблеми, поставени от граждани и организации;
 • ще провеждаме срещи в населени места с местните жители;
 • ще питаме кмета Стоилов и чиновниците от неговата администрация как си вършат работата или защо не я вършат, както са обещали;
 • ще търсим отговорите на въпросите, от решаването на които зависи как живеем в родното си място;
 • при необходимост ще сезираме компетентни органи за проверки на изнесени факти по открити нарушения;
 • ще предлагаме конкретни решения, съобразени с резултатите от проведените срещи и разговори;
 • ще отчитаме всеки месец на електронната си страница публично резултатите от мониторинга.

Убедени сме, че с подкрепата на нашите съграждани можем да дадем ново начало за изграждане на силна общност, силен и модерен град Русе, силен и проспериращ регион! На първо време като накараме кмета Стоилов и неговата администрация да работят повече за хората, а не за себе си.

Местна организация

на ПП „Движение ДА България”  – Русе

Регион:

PlaceholderThumbnail

Последни видеа:

 1. Нито глас за Пеевски! 26 октомври 2021, вторник
 2. Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново 26 октомври 2021, вторник
 3. Антоанета Цонева в дебат по bTV 26 октомври 2021, вторник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

 1. Instagram
 2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: В далаверата с Пловдивския панаир се преплитат биографиите на Гергов и Цацаров

27.10.2021

Вижте още...

Антоанета Цонева: ГЕРБ легитимира завръщането на Пеевски в политиката

26.10.2021
Вижте още

Христо Иванов в Търново: Нито глас за Пеевски!

26.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Нито глас за Пеевски!

Нито глас за Пеевски!

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Стефан Тафров пред БНТ

Стефан Тафров пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK