ПОСЛЕДНИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ИНСИНЕРАТОР

01 февруари 2019, петък Viber

ПОСЛЕДНИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ИНСИНЕРАТОР

Франсоа-Мишел Ламбер се срещна в София с представители на Демократична България и гражданско сдружение „За чиста София без изгаряне на отпадъци“

Дълговете на „Топлофикация София“ ЕАД нараснаха до 835 млн. лева в края на 2018 г., или с 10% спрямо предната година, а загубата е само… 19 млн. лева. Въпреки всичко дружеството, според публикувания бизнес план, продължава работата по проекта за изграждане на инсталацията за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF гориво, като модернизира съоръженията си в изпълнение на нормативните изисквания от Директива 27 на ЕС от… 2012. За изпълнение на проекта в това така „добре“ управлявано предприятие ще бъдат „налети“ 310 млн. лева.

Да, но вече сме 2019 г. и изгарянето на отпадъците не само, че не е на мода в Европа, но и от догодина се прекратява финансирането от кохезионните фондове на подобни инсталации. И не само в Европа не е на мода. През декември м.г. японският министър на околната среда призова в страната да се преустанови изграждането на инсинератори и да се намали изгарянето на отпадъци. „Инсинерирането просто не е част от кръговата икономика“ заяви и Франсоа-Мишел Ламбер, френски депутат от „Ен Марш“ и председател на Института за кръгова икономика на среща с представители на Демократична България и гражданско сдружение „За чиста София без изгаряне на отпадъци“. Между другото, Франция е европейски лидер със своите 126 инсинератора.

Г-н Ламбер беше запознат с аргументите на сдружението срещу изграждане на инсинератор в центъра на София. Те многократно са били представяни и пред Европейската инвестиционна банка (която осигурява част от финансирането под формата на заем), управляващия орган на ОПОС в България (осигуряваща другата част на финансирането), Европейската комисия, Комисията по околна среда на ЕП. Те могат да се групират в три групи – правни, икономически и свързани със здравето

Проектът е в грубо нарушение на българското законодателство. Анализът „Разходи и ползи“ към Проекта е засекретен, за което Столична община беше осъдена от Административен съд София-град. Въпреки това, информацията не беше предоставена. Не беше проведено и обществено обсъждане, според изискванията на Закона за общинския дълг. Междвременно, за да се избегне възможността на гражданите да обжалват ОВОС, градоустройствено беше обособен нов квартал върху тясна ивица земя между ТЕЦ София и ж.к. „ТЕЦ София“, която лишава гражданите от статута на съседи с право на обжалване. Делото на граждани срещу новия подробен устройствен план на района продължава да бъде в съда на втора инстанция.

Договорът за заем за съфинансирането на обекта задължава СО да се откаже от приватизацията на общинското топлофикационно дружество, въпреки че в друго решение на СОС привличането на стратегически инвеститор е мотивирано като неизбежно за финансовото му оцеляване.

Проектът влиза в противоречие и с актуалното законодателство на ЕС за кръговата икономика. Изгарянето на отпадъци прави невъзможно постигането на целите на съюза за рециклиране до 2030 г.

Капацитетът на съоръжението е 3 пъти по-голям от сегашното производство на RDF в София, следователно, за да се постигнат икономическите параметри на проекта, ще се гори боклук на други градове или държави, а ако не се постигнат тези параметри, ще се работи на загуба. Проектът насочва и инвестиции в безполезна посока и оставя без финансиране други необходими дейности, каквото е например задължителното от 2024 г. разделно събиране и компостиране на биоразградимите отпадъци.

Заплахата за здравето на софиянци, от отделяните от инсинератора фини прахови частици, диоксини, фурани, азотни оксиди, органични химикали и от неизбежното замърсяване от транспортирането с тежки камиони на стотици хиляди тонове гориво и отпадъци на година, е реална и много сериозна. Твърдението на СО, че инсталацията ще замести равностойно натоварването с ФПЧ от изгаряне на природен газ е повече от спорно. Да не забравяме, България беше осъдена в Европейския съд в Люксембург за трайно лошото качество на въздуха в няколко града, сред които и София.

Най-вероятно инсинераторът в София ще бъде последният построен с европейско финансиране. Вреден за здравето на софиянци и икономически неизгоден проект, „загробване на много пари за 25 години напред“, по думите на г-н Ламбер

Емил Георгиев

Председател на инициативния комитет на гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“ на Демократична БългарияПоследни видеа:

  1. Христо Иванов пред bTV 20 септември 2021, понеделник
  2. Божидар Божанов пред Bulgaria On Air 20 септември 2021, понеделник
  3. Ивайло Мирчев пред bTV 15 септември 2021, сряда

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: Ще търсим коалиционно споразумение за управление с ясно очертани ценности и разграничителни линии 

24.09.2021

Вижте още...

Подкрепете ни с безплатен е-подпис за изборите на 14 ноември

24.09.2021
Вижте още

Христо Иванов: Демократична България е инструментът за дългосрочното утвърждаване на българската държавност

22.09.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Христо Иванов пред bTV

Христо Иванов пред bTV

Божидар Божанов пред Bulgaria On Air

Божидар Божанов пред Bulgaria On Air

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Атанас Славов пред БНТ

Атанас Славов пред БНТ

Антоанета Цонева пред NOVA

Антоанета Цонева пред NOVA

Всички видеа

Позиции

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK