Площад Централен ще бъде строителна площадка през цялата 2019-та

09 януари 2018, вторник Viber

Площад Централен ще бъде строителна площадка през цялата 2019-та

Това предвижда обявена на сайта на Общината обществена поръчка за реконструкцията му

„Движение Да България“ – Пловдив настоява Община Пловдив

да организира публичен дебат за бъдещето на площада.

Местната организация на „Да, България!“ алармира обществеността и медиите на гр. Пловдив, че кметът на града – Иван Тотев, е на път да постави Пловдив в унизителна ситуация по време на Европейска столица на културата – 2019 (ЕСК – 2019). С огромно забавяне през декември Община Пловдив е обявила обществена поръчка, която предвижда реновирането на Площад Централен да приключи чак в средата на 2020 г. Това означава сърцето на града да бъде разкопано през цялата 2019-та. От документацията на поръчката става ясно също, че Община Пловдив никога не е внасяла за одобрение в Министерство на културата спечелилия проект на португалското архитектурно бюро FORA, което означава, че никога не е имала намерение да изпълни този проект, въпреки че закупува авторските права върху него за 95 000 лв. през лятото на 2015 г. През 2016 г. Министерство на културата изпраща становище до Общината във връзка с готвената от нея обществена поръчка, в което се казва, че „Премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект.“ По този начин проектът на FORA напълно изчезва от заданието по обществената поръчка. Вследствие на това архитектурата на площада ще бъде в ръцете на строителната фирма, която ще бъде избрана до голяма степен въз основа на най-ниска предложена цена. Вместо нов площад за 2019-та, за какъвто пловдивчани гласуваха, заедно с международно жури, и очакват от края на 2014 г. (когато приключи международният конкурс), Пловдив ще получи за Европейска столица на културата строителна площадка. Предлага ни се едва през 2020 г. градът да има нов площад, чиято архитектура е напълно неясна, няма предвидени обществени обсъждания и международна експертиза, но пък за сметка на това ще струва на Пловдив 12,3 млн. лв. с ДДС.

Неясен остава въпросът какво е правила Община Пловдив от края на 2014 г., когато приключва конкурсът, до края на 2017 г., когато обявява обществената поръчка за площада. Ясен е обаче отговорът за това кой носи отговорността за огромното забавяне и за фаталния за 2019-та резултат.

Какви са проблемите и фактите в детайли:

  1. Срокът за изпълнение, заложен в публикуваното на 11.12.2017 г. обявление за обществена поръчка с предмет „Облагородяване на територията на Площад „Централен“ – гр. Пловдив“, е 800 дни, които се равняват на 2 години и 2 месеца. Така, дори ако изпълнението стартира веднага след сключване на договора с Общината, през цялата 2019-та Площад Централен ще е разкопан – строителна площадка в сърцето на ЕСК. Ако пък общината притисне изпълнителя да работи двойно по-бързо, ще сме изправени пред никакво проектиране и постоянни компромиси с качеството. И двата варианта вероятно ще доведат до провал.
  2. От публикуваната поръчка също е видно, че няма да се изпълнява проектът на португалското дружество FORA, който през 2014 г. спечели първо място след класация от международно жури и обществено обсъждане, а е за инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор. Т.е. тепърва ще се изработва проект и не е ясен резултатът – каква визия ще се постигне.

През юни 2014 г. стартира международен конкурс за площад Централен, в който са подадени 125 проекта от 41 държави. Международно жури избира 3-ма финалисти, а победителят е избран от Община Пловдив след проведено обществено обсъждане и гласуване. Победител в международния конкурс е проектът на португалското архитектурно бюро FORA. Той предвижда мащабен подземен музей на античния Филипопол, който в по-голямата си част да е покрит с метална конструкция, облицована с дърво, което представлява съвременния площад, където започва съвременното ниво. На Античния площад е предвидено да се слиза по специални рампи. Този идеен проект предвижда двата площада да имат отделен живот, което позволява непрекъсната работа по разкопките. Най-отличителното в този проект са двете нива на площада: подземен – с археологията и надземен – с настоящето. Община Пловдив обаче решава да не възложи на португалските архитекти разработването на детайлния проект, а им предлага да закупи авторските права върху идейния им проект, което и впоследствие прави срещу 95 000 лв. Отделно от това Общината плаща общо 40 000 лв. на спечелилите 1-во, 2-ро и 3-то място в международния конкурс, както и всички разходи около организирането му.

Сега – една година преди 2019-та – бе обявена обществена поръчка за площада, която няма нищо общо с проекта на FORA. Обявената поръчка е на стойност 12, 3 млн.лв. с ДДС и в техническото задание, изпратено за обобрение до Министерство на културата едва ноември 2016г., се казва че “Цялостната интервенция концептуално се подчинява на класираната на I-во място разработка на FORA, Португалия“ а същевременно че „Не е предмет на настоящото задание концепцията за двупланов площад и създаването на подземен музей, предвид крайната дата на реализация на проекта – до 2019 г.“.  Министерство на културата, обаче скоростно изпраща становище, в което се казва, че „Премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект.“ Вследствие на това писмо в Допълнение към техническото задание Община Пловдив посочва, че проектът на FORA се изключва от Плановото техническо задание и ще трябва да се изготви нов проект, който и да се изпълни.

Де факто има готов проект, авторските права върху който са на Общината и който ще направи площада функционален, атрактивен и разпознаваем символ на града, избран след международен конкурс и подкрепен от обществеността на Пловдив. Вместо да съгласува проекта по реда на ЗКН, Общината тотално игнорира това законово изискване, с което прави проекта нереализируем в рамките на тази обществена поръчка. В крайна сметка с нея се възлага изработване на чисто нов проект, чието изработване, съгласуване и изпълнение да стане по време на цялата година, в която Пловдив ще е ЕСК.

  1. Резултатът ще е частичен (изключени са южна и източна разкрити зони на Форума, което противоречи на заявеното намерение за цялостно обвързване на археологическото наследство, визуално и като маршрути) и с наблягане на цена и срокове, вместо на качеството – ще имаме една ужасно скъпа кръпка за 12 млн. лв., която ще трябва да бъде изрината и изхвърлена на боклука, ако в бъдеще Пловдив реши да покаже археологията под нея. Смятаме, че това е разхищение на значителни публични средства за закъснели, временни и посредствени резултати.

 „Движение Да, България“ счита, че площад Централен е обект, бъдещето на който е от изключително обществено значение – направеното днес ще остане за поколения напред. Ето защо призоваваме Община Пловдив да инициира обществен дебат относно подхода към площада, в контекста на кризисната ситуация, която сама създаде. Тази обществена дискуция следва да очертае приоритетите на Пловдив в тази трудна ситуация. За голямо съжаление Пловдив е поставен в ситуация да избира между реализиране на проект с неясен резултат едва през 2020 г., посрещайки и преживявайки цялата ЕСК с разкопан център, прекратяването на обществената поръчка в този й вид или да намери друго решение, което поне частично да компенсира унижението, което местните управници предлагат на града ни. Смятаме за важно да бъде казана цялата истина за този проект, а пловдивчани да решат кое би било най-добро за града им в тази кризисна ситуация. Очевидно е, предвид всички гореизброени факти, че Община Пловдив не е в състояние да се справи сама.

Изпълнителен съвет на ПП „Движение Да България“ – Пловдив

Регион:

Пловдив
Вижте още

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Министерство на правосъдието е на финалната права с ключови за реформата в съдебната система законодателни промени

16.01.2022

Вижте още...

Ивайло Мирчев: Най-важни са цените на тока, природния газ и компенсациите за бизнеса

16.01.2022
Вижте още

Ивайло Мирчев: Ако прокуратурата и КПКОНПИ работеха, нямаше да има такава ценова криза с тока

15.01.2022
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Цацаров и Гешев са отговорни съдебният ни суверенитет да е подложен на съмнение

Христо Иванов: Цацаров и Гешев са отговорни съдебният ни суверенитет да е подложен на съмнение

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK