Отворено писмо до МОН с искане министърът да преразгледа политиките за сигурност на министерството

След публикация в сайта Бивол стана ясно, че информационна система на МОН има дупка в сигурността, която излага на потенциален риск хиляди български ученици – през незащитен уеб адрес са достъпни имената, постоянните и настоящите им адреси и училищата, в които учат.

Това е фрапантен пропуск и Движение Да, България! призовава компетентните органи да установят имало ли е реално изтичане на информация и успял ли е някой да се възползва от дупката до затварянето ѝ след сигнала на Бивол.

Електронното управление е основен приоритет на Движение Да, България! – то е изключително важен механизъм за оптимизиране на администрацията и улесняване на гражданите и бизнеса. Но рисковете за личните данни трябва да бъдат сериозно анализирани.

Призоваваме министъра на образованието да преразгледа политиките за сигурност на министерството, както по отношение на съществуващите системи, така и по отношение на разработването на бъдещи такива. Призоваваме и към спазване на нормативната уредба, отнасяща се до мрежовата и информационна сигурност.

Напомняме, че от догодина влиза в сила нов регламент на Европейския съюз за защита на личните данни, който налага още по-сериозни технологични и организационни изисквания с цел предпазване от изтичане на лични данни.

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във: