Некомпетентното управление на Пловдив  буквално ни убива

“Да, България” и „Зелените“ в Пловдив алармираме гражданите на Пловдив, че некомпетентното управление на града ни буквално убива нас и нашите деца, а Общината и обслужващите я “медии” се опитват да укриват фактите от обществото.

Според данните на екипа на AirBG.Info през 54% от денонощията в активния отоплителен сезон (от края на октомври 2017 г. до края на март 2018 г ) замърсяването на въздуха в Пловдив с фини прахови частици ФПЧ е било със завишения от 4-5 до 35(!) пъти над допустимите норми (в пикови моменти (например на 17-ти януари). На практика  всеки втори ден сме дишали изключително опасен за здравето ни въздух.

Всичко това е резултат от некомпетентното управление на ГЕРБ в Пловдив и отговорност за скандалното състояние на въздуха в града носи персонално кметът на Пловдив Иван Тотев.

Въпросите ни към г-н Тотев са как ще се разхожда по улиците след тези изнесени данни и как ще поздравява майките с колички, чиито деца са дишали въздух 35 пъти по- мръсен от допустимото?

Защо и през 2018 г. жителите на града все още дишат токсичен въздух, след като преди повече от пет години Община Пловдив приема Програма за достигане на нормативните нива за фини прахови частици под 2,5 микрона (ФПЧ2,5) и в атмосферния въздух План за действие за периода 2013-2015 г.? 

Общината разполага и с изработена от консултанти и приета Методика за мониторинг и контрол на изпълнението на Програмата за опазване на околната среда 2014 – 2020 г., а от миналата година се работи и по нова Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух с план за действие до 2023г. на стойност 92 000 лв.

Очевидните факти са, че резултати от всичко това няма.

Липсва какъвто и да е отчет за извършените дейности на общината в тази посока.

От поведението на общинската администрация излиза, че това е първата програма, която се разписва по този проблем и едва сега се започва работа по него, т.е. чепоследните 5 години са пропилени. Пет години бездействие, в които дишаме въздух, който трови и убива.

Да, България и Зелените настояваме за отговор какви мерки от предходните програми на общината са били имплементирани и какъв е ефектът от тях, както и доколко това е взето под внимание в изготвянето на настоящата Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, която ще действа до 2023г.?

Настояваме за спазване на повелите на чл.5 от Орхуската конвенция (Конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда), в сила за нашата страна от 16 март 2004 г., изискващ своевременно разпространяване сред гражданите на пълна информация за околната среда.

Също така изразяваме позицията, че е крайно време общинската администрация да спази и приложи т. 9.1.1 от собствената си Програма за достигане на нормативните нива за ФПЧ под 2,5 микрона

и да синхронизира информацията от официалните измервателни станции с данните от  AirBG.Info, което би било изцяло в интерес и полза на гражданите на града.

В Пловдив са позиционирани на неподходящи места два броя станции за измерване на качеството на въздуха, които са собственост на МОСВ. Едната от тях беше преместена преди около две години от ключово за меродавността на измерените данни място, а именно от кръстовището на Чифте баня, на място, близо до зелени площи в ж.к. Тракия.

Благодарение на независимата гражданска платформа АirBg.Info разполагаме с достъпни за всички и показателни данни за реалното състояние на въздуха в града ни въпреки, че кметът Тотев в свое изказване некомпетентно и необосновано критикува и не признава данните на тази мрежа. Самият брой от регистрирани и работещи 24 часа сензори (в Пловдив 37 бр.), предаващи в реално време, е прекалено голям за допускане на статистическа грешка.

Скриването зад недостатъчните официални данни , липсата на желание да се покажат и резултатите от станциите на AirBG.Info и публичните твърдения, че проблем няма, са съпоставими с геноцид.

Очевидно за всички кметът Тотев е неспособен да се справи с управлението на града ни и трябва незабавно да си подаде оставката.

 

Изпълнителен съвет на:

 Да, България – Пловдив

Зелените – Пловдив

 

Регион:

Пловдив
Вижте още

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: Лекарството в момента е ясни национални цели и законност, за това се борим

16.04.2021

Вижте още...

Демократична България внесе в Народното събрание първите си законодателни инициативи

15.04.2021
Вижте още

Христо Иванов в Парламента: Българските граждани искат законност

15.04.2021
Вижте още
Всички новини

Още позиции

Демократична България: Закриването на оперативния щаб е поредното решение в стил “след мен и потоп”

Демократична България: Закриването на оперативния щаб е поредното решение в стил “след мен и потоп”

Христо Иванов: Благодаря на всички, които повярваха, че България може много повече

Христо Иванов: Благодаря на всички, които повярваха, че България може много повече

България има системен проблем с руското влияние. (А и с други влияния.)

България има системен проблем с руското влияние. (А и с други влияния.)

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK