Неслучилата се конституционна промяна на ГЕРБ

26 ноември 2020, четвъртък Viber

Дискусия с участието на Христо Иванов, доц. д-р Атанас Славов и Надежда Йорданова

От днешната ни дискусия за неслучилата се конституционна промяна на ГЕРБ:

🔻Конституцията на ГЕРБ е мъртва, да живее статуквото! Според собствените им обещания и ангажименти те трябваше днес да са подали оставка. Такава няма.

🔻На следващото НС му предстои да прави реална конституционна реформа, ние смятаме, че сега е моментът сега е моментът да поговорим за становището на Венецианската комисия по предложението на ГЕРБ и да припомним и нашите предложения за конституционна реформа.

🔻Статуквото на дълбоката държава се е вкопало в прокуратурата, за да си осигури възможността представителите му да имат фактически имунитет от наказателно преследване.

✅Демократична България единствена от политическите сили излезе и декларира конкретните политически цели, които си поставяме, подкрепяйки протеста, за да знаят гражданите точно за какво се бори ДБ. Защото за нас е въпрос на почтеност първо да излезем и да кажем, че сме политици и второ, като политици да кажем – ето това е нашата програма.

🔻Рискуваме да отидем на избори, без избирателите да получат ясна заявка от политическите сили какъв ангажимент са готови да поемат за рестарта на правовия ред в страната.

✅Ще продължим да настояваме за програмна конкретика, за излизане от плакатното скандиране.

Надежда Йорданова:

🔻Даването на законодателна инициатива на главния прокурор е поредното доказателство, че ГЕРБ не разбира ценностите на демократичната държава.

🔻В момента, в който сложиш правото да решаваш какъв да е законът и силата да налагаш този закон в едни и същи ръце, обществото се отклонява в посока на авторитарните, репресивните режими.

🔻Венецианската комисия отделя много голямо внимание на това, че пътят, по който са тръгнали управляващите е негоден законодателен процес. Проектът е без мотиви, създаден набързо, само от управляващите, без консултации с академичната общност, опозиционните сили и обществеността Не е търсен консенсус.

🔻Проблемът е, че в България законите се правят точно по начина, остро критикуван от Венецианската комисия.

🔻Венецианската комисия дава ясно да се разбере, че с човешките права не трябва да се флиртува така лекомислено.

✅Не виждам друга политическа сила да дава предложения за статута на главния прокурор и независимостта на съдиите. До момента ДБ е единственият ясен говорител с ясни тези по тези въпроси.

доц. д-р Атанас Славов:

🔻Когато се пристъпва към дискусии за конституцията, без да си даваме сметка, че тя има две основни функции – да е висшият закон и да е общественият договор – това има много далечни последици. Това затваря за неизвестен период възможността да се води смислен конституционен дебат.

✅Още преди 2 години сме внесли законопроекти за това българските граждани от чужбина да могат пълноценно да упражняват избирателното си право – чрез електронно гласуване или по пощата. Това е истинският рестарт на избирателната система – когато ти вкараш хора, които досега не са успели активно да се включват заради бариерите, издигнати от самата ни държава.

🔻Имаме последователна в годините анамнеза на заболяването. От първите становища, за независимостта на съдебната власт са минали 20 години и повече, и виждаме как лечението не само не води до излекуване на пациента, но и води до нови патологии.

🔻Ако не пристъпим към това да си свършим работата като държава, като общество, като граждани, много скоро ще се озовем в позиция като държава като Унгария и Полша.

🔻Борисов и компания носят огромна отговорност за това България да изглежда по толкова незадоволителен начин в сравнение с останалите европейски държави.

✅Предлагаме демократична легитимация, демократичен избор на главния прокурор и обвързването публично на избора на главния прокурор със спазване на определени стандарти.

Във видеото участват:

Атанас Славов

Народен представител

Вижте още
Атанас Славов
Надежда Йорданова

Народен представител

Вижте още
Надежда Йорданова

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още видеа

Антоанета Цонева в дебат по NOVA

Антоанета Цонева в дебат по NOVA

Христо Иванов на живо от ТЕЦ "Варна"

Христо Иванов на живо от ТЕЦ "Варна"

Велизар Шаламанов в "Денят на живо"

Велизар Шаламанов в "Денят на живо"

Симеон Ставрев в студиото на Факти.бг

Симеон Ставрев в студиото на Факти.бг

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев в "Алтернативи: (Раз)Будилник"

Ивайло Мирчев в "Алтернативи: (Раз)Будилник"

Всички видеа

Последни новини

Антоанета Цонева: "Демократична България" предлага законност и модернизация срещу корупцията и безогледното крадене

18.06.2021

Вижте още...

Христо Иванов: През ТЕЦ-а на Доган рискуваме дългосрочно закрепостяване с Анкара и Москва

17.06.2021
Вижте още

Стефан Тафров: Позицията на Борисов на срещата със Заев е шизофренна

17.06.2021
Вижте още
Всички новини
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK