Колко ни струва мълчанието?

14 юни 2019, петък Viber

Колко ни струва мълчанието?

На 11.06. се навърши 1 година от катастрофата на единствения ни летящ вертолет Ми-17, прелитащ  с националното знаме на военните паради и от тежката загуба на двамата летци.

Нека почиват в мир!

Вече една година от възложеното на Военна прокуратура досъдебно производство няма „ни вест, ни кост“. Никой вече не споменава за катастрофата, за причините, за летците, за виновните и за отговорните. Всичко беше „заметено под килима“ с цел да бъде забравено, а вината и отговорността – размити. Но семействата и близките на загиналите помнят! Ние, от Демократична България помним!

Няма да забравим и няма да мълчим, докато причините за катастрофата не бъдат назовани и отстранени.  Настояваме отговорните за погубването на два човешки живота, на хора, обрекли съдбите си и тези на своите семействата в служба на Отечеството, да бъдат назовани! Искаме прокуратурата и съдът да посочат виновните и те да получат справедливи присъди, за да не даваме такива свидни жертви в бъдеще!

Има много основателни предположения за причините за катастрофата. Това не са метеорологичните условия (времето е било хубаво), нито здравословното състояние на пилотите (чувствали са се добре, а и няма причина двамата, едновременно да се почувстват зле), нито сложността на изпълняваната задача (била е обикновена, рутинна задача, изпълнявана многократно от тези летци). Външна намеса в пилотирането също не е имало. Причината за този инцидент не е и единият от основните проблеми в нашата военна авиация – смъртоносно малкото полетни часове на военните ни пилоти за година, което ги прави не само опасни за себе си, но и за околните.

Най-вероятната причина в този случай е техническа повреда на опашния винт или на неговото задвижване, причинена от вътрешна „умора на материала“. Основната отговорност за тази повреда е неправилното поддържане на съветската летателна техника, в непълен обем от изискванията на производителя, удължаването на междуремонтния ресурс на „своя глава“, без съгласието на производителя. Извършваният контрол през това допълнително време е само външен – „по състояние“, без вътрешно-структурен анализ на материала и степента на неговата „умора“, който се прави, чрез сканиране при производителя.

Тази „руска рулетка“ в българската военна авиация продължава и в момента. Вече не се задава въпроса „дали“, а „кога“ и с „кой“.

Не е трудно да бъдат посочени и отговорните за тази катастрофа и смъртта на пилотите, както и за това състояние на бойната ни авиация.

Това са:

На първо място – Върховният главнокомандващ и бивш Командир на ВВС – Президентът Румен Радев.

Господин Върховен главнокомандващ,
В речта си на 6 май – Денят на българската армия, Вие казахте, че „сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре“.

Това е лицемерие г-н Президент!

По какво се различава „безмълвието“ днес, от „безмълвието“ вчера, когато бяхте Командир на ВВС? Когато подадохте и след това оттеглихте оставката си и „безмълвието“ Ви стана оглушително?
Нали под Вашето командване на ВВС, под натиска на управляващите и с Вашето мълчаливо съгласие стана това двойно увеличаване на междуремонтния ресурс, в разрез с изискванията на производителя! Нали точно с Вашия подпис се пускаха на полети тези опасни самолети и вертолети и се практикуваше тази „руска рулетка“. Това обяснява защо мълчите и сега.

Следващите отговорни са Министър-председателят и Министърът на отбраната.

Господа,
Вие много добре знаете, че бюджета на ВВС и санкциите срещу фирми на руския военнопромишлен комплекс не позволява поддръжката на съветската авиационна техника, според изискванията на производителя, че полетните часове, които осигурявате на летците за една година са опасно малко и условията им на труд са „рискови“ за тях и за околните. И въпреки това не потърсихте надеждни форми със съюзниците за поддръжка или за прекратяване на полетите на опасната руска авиотехника и увеличихте средствата за полетните часове.

Другите отговорни са Началникът на отбраната, Командирът на ВВС и Командирът на авиобазата.

Господа командири,
Думите на Върховния главнокомандващ за „безмълвието на генералитета днес“ се отнасят за Вас. Вие много добре знаете, че тази поддръжка на съветската авиационна техника и полетните часове, които Вие осигурявате на подчинените Ви са смъртоносно опасни за тях. Но, въпреки това, от висотата на командирските си длъжности, удобно запазвате „безмълвие“ и двама Ваши колеги загинаха. Нямахте късмета на предишните командири и „руската рулетка улучи патрон“ точно по време на вашето командване.

Трябва ли да чакаме следващия „патрон“ и да продължаваме опасната поддръжка на съветската техника и ниската тренираност на военните летци с вашето „безмълвие“!

Г-н Върховен главнокомандващ, господа министри и командири,
Съдът ще реши кой е виновен и ще постанови справедливи присъди – един ден, когато ще имаме справедлив и бърз съдебен процес. Това е въпрос на съдебната система и нейната реформа. Днес обаче е Ваша отговорността, в името на нашите защитници на Отечеството, да посочите ясно причините за тази катастрофа и да информирате обществото за взетите мерки, така че това да не се повтаря, нашите ВВС да са осигурени с модерна техника, добра подготовка и силна мотивация за служба на България.

Ние, от Демократична България искаме от Вас публично да поемете своята командирска, политическа и човешка отговорност пред близките и семействата на загиналите летци, пред всички български граждани, дали Ви своето доверие и данъци да управлявате за тяхно добро.

Скъпи съотечественици,

Има много ясна алтернатива на този модел на управление в отбраната, която ви предложихме в Обществен договор за отбранителна политика до 2030 г. преди година – тя изисква фокус върху комплексно превъоръжаване на армията, участие в многонационални формирования и домакинстването им у нас, развитие на командири и специалисти в армията, които са интегрирани в НАТО не на думи, а чрез реален лидерски опит  и водят армията ни напред в технологичния 21 век като част от НАТО и Европейската отбрана.

Ние няма да забравим и няма да мълчим!

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Отмяна на Общото събрание на МО Благоевград

17.01.2022

Вижте още...

Христо Иванов: Има ясен мандат от избирателите Гешев и Цацаров да бъдат отстранени

17.01.2022
Вижте още

До дни започва работата по дигитализацията на най-често ползваните услуги в чужбина

17.01.2022
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Цацаров и Гешев са отговорни съдебният ни суверенитет да е подложен на съмнение

Христо Иванов: Цацаров и Гешев са отговорни съдебният ни суверенитет да е подложен на съмнение

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK