Как ЦИК ще приема е-подписките за явяване на избори

02 февруари 2021, вторник Viber

Как ЦИК ще приема е-подписките за явяване на избори

Централната избирателна комисия да укаже как ще приема и ще обработва списъците с избиратели, заявили подкрепа за регистрацията на политическите сили за вота на 4 април чрез квалифициран електронен подпис. За това настоя “Демократична България” в писмо до ЦИК. 

Българското законодателство не забранява участие в списъците за явяване на избори чрез електронен подпис. В Изборния кодекс дори няма изрично изискване списъците с подписи да са изцяло на хартиен носител. Липсва обаче практика и правила по отношение на участието в електронни списъци. Същевременно е налице европейски регламент, който не само приравнява квалифицирания електронен подпис на саморъчен, но задава и редица правила за електронната идентификация. 

“В тази връзка се поставя въпросът как ЦИК ще приема и обработва списък на лица, подкрепящи регистрацията на партия или коалиция за участие в изборите, когато част от елементите на списъка са подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис”, обръщат се към ЦИК от “Демократична България”. 

От там изтъкват, че регламентирането на възможността за участие в подписки за явяване на избори в електронна форма, посредством квалифициран електронен подпис е наложителна в условията на пандемия, когато са налице редица ограничения и изисквания за дистанция.

“Демократична България – Обединение ще приложи тази законова възможност за съставяне на списъка с избиратели, които подкрепят регистрацията на коалицията за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.”, заявяват от коалицията.

От там не само изтъкват, че всички изисквания на Изборния кодекс може да се изпълняват в електронна среда, но и посочват как е възможно избирателите да удостоверяват самоличността си и по какъв начин да се съставят и предават списъците с електронно подписали се хора. В началото на 2021 г. “Демократична България” отправи и предложение за законодателни промени, с които да се регламентира възможността за участие в електронни подписки за явяване на политическите сили на избори. Сред предложенията бе и гражданите да могат да удостоверят самоличността си и чрез персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от Националната агенция за приходите. До момента предложенията не са припознати от законодателя.

Ето и пълния текст на писмото до ЦИК:

ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Относно: Използването на квалифициран електронен подпис в подписките по чл. 133,  ал. 3, т. 5 и чл. 140, ал. 16 от Изборния кодекс

Уважаеми госпожи и господа

членове на Централната избирателна комисия,

Разпоредбите на чл. 133, ал. 5 и чл. 140, ал. 3, т. 6 от Изборния кодекс въвеждат изискването за предоставяне на списък с избиратели, подкрепящи регистрацията на партия или коалиция за съответния вид избор.

Въведени са следните изисквания:

 • Списъкът да съдържа имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партията или коалицията.
 • Подписът да е положен пред упълномощени от партията или коалицията лица.
 • При полагане на подписа си в списъка избирателят да удостовери своята самоличност.
 • Списъкът се предава и в структуриран електронен вид, като съдържа имената и единния граждански номер (личен номер) на избирателите, положили саморъчен подпис, в последователността, в която са вписани в списъка.

Съгласно чл. 13, ал. 4 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги правната сила на електронния подпис и на усъвършенствания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис, когато това е уговорено между страните. В РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 910/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 23 юли 2014 година относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО се съдържат поредица от правила, които гарантират това.

В тази връзка се поставя въпросът как Централната избирателна комисия ще приема и обработва списък на лица, подкрепящи регистрацията на партия или коалиция за участие в изборите, когато част от елементите на списъка са подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис?

Всички изисквания на Изборния кодекс се изпълняват в електронна среда, за което излагаме следните аргументи:

 • Регламент (ЕС) 910/2014 приравнява квалифицирания електронен подпис на саморъчен: В чл. 25, параграф 2 изрично е записано, че  “Правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис”.
 • В случай, че подписът е положен на интернет страница на коалицията или някоя от нейните партии, които са под контрола на упълномощени от партията или коалицията лица, изискването за полагане пред упълномощено лице е спазено в електронна среда.
 • Избирателят удостоверява своята самоличност чрез потвърждаване на данните, вписани в квалифицираното удостоверение за електронен подпис. 
 • Към данните, удостоверени с подписа, се добавят и името на партията/коалицията, като по този начин лицата потвърждават за коя партия/коалиция са дали своята подкрепа.
 • Списъкът с електронно подписали се лица се предава в електронна таблица (CSV/Excel) или в друг формат, позволяващ машинна обработка, като в допълнителни колони се попълват кодиран с Base64 (RFC4648) електронен подпис, данни за квалифицираното удостоверение на лицето и подписаните данни в оригиналния им вид.

С оглед на изложеното, считаме за изцяло законосъобразно и допустимо избирателите да изразяват своята подкрепа за регистрацията на партия или коалиция за участие в съответен вид избори в електронна форма, посредством квалифициран електронен подпис. Всъщност, Изборният кодекс не съдържа изрично изискване списъците по по чл. 133,  ал. 3, т. 5 и чл. 140, ал. 16 от ИК да са изцяло на хартиен носител. Хартиеният носител се посочва в чл. 135, ал. 1 от ИК и чл. 142, ал. 1 от ИК относно реда за проверка на списъците, но тези разпоредби не изключват наличието на електронни изявления за подкрепа.

Прилагането на възможността избирателите да изразят своята подкрепа за регистрацията на партия или коалиция за участие в съответен вид избори в електронна форма, посредством квалифициран електронен подпис е изключително наложителна с оглед необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки в настоящата пандемия.

Демократична България – Обединение ще приложи тази законова възможност за съставяне на списъка с избиратели, които подкрепят регистрацията на коалицията за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

Ето защо, настояваме, ЦИК да укаже с решение как ще приема и ще обработва  списъци по чл. 133,  ал. 3, т. 5 и чл. 140, ал. 16 от Изборния кодекс, в които подкрепата на съответните граждани е заявена посредством квалифициран електронен подпис.

С уважение:

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

 1. Instagram
 2. YouTube

Още новини

Министерство на правосъдието е на финалната права с ключови за реформата в съдебната система законодателни промени

16.01.2022

Вижте още...

Ивайло Мирчев: Най-важни са цените на тока, природния газ и компенсациите за бизнеса

16.01.2022
Вижте още

Ивайло Мирчев: Ако прокуратурата и КПКОНПИ работеха, нямаше да има такава ценова криза с тока

15.01.2022
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Атанас Славов, ДБ: Законът за противодействие на корупцията ще бъде внесен до края на месеца

Атанас Славов, ДБ: Законът за противодействие на корупцията ще бъде внесен до края на месеца

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK