Как ЦИК ще приема е-подписките за явяване на избори

02 февруари 2021, вторник Viber

Как ЦИК ще приема е-подписките за явяване на избори

Централната избирателна комисия да укаже как ще приема и ще обработва списъците с избиратели, заявили подкрепа за регистрацията на политическите сили за вота на 4 април чрез квалифициран електронен подпис. За това настоя “Демократична България” в писмо до ЦИК. 

Българското законодателство не забранява участие в списъците за явяване на избори чрез електронен подпис. В Изборния кодекс дори няма изрично изискване списъците с подписи да са изцяло на хартиен носител. Липсва обаче практика и правила по отношение на участието в електронни списъци. Същевременно е налице европейски регламент, който не само приравнява квалифицирания електронен подпис на саморъчен, но задава и редица правила за електронната идентификация. 

“В тази връзка се поставя въпросът как ЦИК ще приема и обработва списък на лица, подкрепящи регистрацията на партия или коалиция за участие в изборите, когато част от елементите на списъка са подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис”, обръщат се към ЦИК от “Демократична България”. 

От там изтъкват, че регламентирането на възможността за участие в подписки за явяване на избори в електронна форма, посредством квалифициран електронен подпис е наложителна в условията на пандемия, когато са налице редица ограничения и изисквания за дистанция.

“Демократична България – Обединение ще приложи тази законова възможност за съставяне на списъка с избиратели, които подкрепят регистрацията на коалицията за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.”, заявяват от коалицията.

От там не само изтъкват, че всички изисквания на Изборния кодекс може да се изпълняват в електронна среда, но и посочват как е възможно избирателите да удостоверяват самоличността си и по какъв начин да се съставят и предават списъците с електронно подписали се хора. В началото на 2021 г. “Демократична България” отправи и предложение за законодателни промени, с които да се регламентира възможността за участие в електронни подписки за явяване на политическите сили на избори. Сред предложенията бе и гражданите да могат да удостоверят самоличността си и чрез персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от Националната агенция за приходите. До момента предложенията не са припознати от законодателя.

Ето и пълния текст на писмото до ЦИК:

ДО ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Относно: Използването на квалифициран електронен подпис в подписките по чл. 133,  ал. 3, т. 5 и чл. 140, ал. 16 от Изборния кодекс

Уважаеми госпожи и господа

членове на Централната избирателна комисия,

Разпоредбите на чл. 133, ал. 5 и чл. 140, ал. 3, т. 6 от Изборния кодекс въвеждат изискването за предоставяне на списък с избиратели, подкрепящи регистрацията на партия или коалиция за съответния вид избор.

Въведени са следните изисквания:

 • Списъкът да съдържа имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партията или коалицията.
 • Подписът да е положен пред упълномощени от партията или коалицията лица.
 • При полагане на подписа си в списъка избирателят да удостовери своята самоличност.
 • Списъкът се предава и в структуриран електронен вид, като съдържа имената и единния граждански номер (личен номер) на избирателите, положили саморъчен подпис, в последователността, в която са вписани в списъка.

Съгласно чл. 13, ал. 4 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги правната сила на електронния подпис и на усъвършенствания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис, когато това е уговорено между страните. В РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 910/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 23 юли 2014 година относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО се съдържат поредица от правила, които гарантират това.

В тази връзка се поставя въпросът как Централната избирателна комисия ще приема и обработва списък на лица, подкрепящи регистрацията на партия или коалиция за участие в изборите, когато част от елементите на списъка са подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис?

Всички изисквания на Изборния кодекс се изпълняват в електронна среда, за което излагаме следните аргументи:

 • Регламент (ЕС) 910/2014 приравнява квалифицирания електронен подпис на саморъчен: В чл. 25, параграф 2 изрично е записано, че  “Правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис”.
 • В случай, че подписът е положен на интернет страница на коалицията или някоя от нейните партии, които са под контрола на упълномощени от партията или коалицията лица, изискването за полагане пред упълномощено лице е спазено в електронна среда.
 • Избирателят удостоверява своята самоличност чрез потвърждаване на данните, вписани в квалифицираното удостоверение за електронен подпис. 
 • Към данните, удостоверени с подписа, се добавят и името на партията/коалицията, като по този начин лицата потвърждават за коя партия/коалиция са дали своята подкрепа.
 • Списъкът с електронно подписали се лица се предава в електронна таблица (CSV/Excel) или в друг формат, позволяващ машинна обработка, като в допълнителни колони се попълват кодиран с Base64 (RFC4648) електронен подпис, данни за квалифицираното удостоверение на лицето и подписаните данни в оригиналния им вид.

С оглед на изложеното, считаме за изцяло законосъобразно и допустимо избирателите да изразяват своята подкрепа за регистрацията на партия или коалиция за участие в съответен вид избори в електронна форма, посредством квалифициран електронен подпис. Всъщност, Изборният кодекс не съдържа изрично изискване списъците по по чл. 133,  ал. 3, т. 5 и чл. 140, ал. 16 от ИК да са изцяло на хартиен носител. Хартиеният носител се посочва в чл. 135, ал. 1 от ИК и чл. 142, ал. 1 от ИК относно реда за проверка на списъците, но тези разпоредби не изключват наличието на електронни изявления за подкрепа.

Прилагането на възможността избирателите да изразят своята подкрепа за регистрацията на партия или коалиция за участие в съответен вид избори в електронна форма, посредством квалифициран електронен подпис е изключително наложителна с оглед необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки в настоящата пандемия.

Демократична България – Обединение ще приложи тази законова възможност за съставяне на списъка с избиратели, които подкрепят регистрацията на коалицията за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

Ето защо, настояваме, ЦИК да укаже с решение как ще приема и ще обработва  списъци по чл. 133,  ал. 3, т. 5 и чл. 140, ал. 16 от Изборния кодекс, в които подкрепата на съответните граждани е заявена посредством квалифициран електронен подпис.

С уважение:

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

 1. Instagram
 2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС опитаха, но не посмяха да ни спрат от участие в изборите

16.10.2021

Вижте още...

„Демократична България“ подаде жалба с електронен подпис в съда в Стара Загора

16.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: Кампанията ще е борба на епохите - за отиване в бъдещето или връщане в миналото

16.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Надежда Йорданова: ДБ не регистрира за първи път листа с електронни документи

Надежда Йорданова: ДБ не регистрира за първи път листа с електронни документи

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Христо Иванов пред БНТ

Христо Иванов пред БНТ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK