Христо Иванов: Управляващите изпуснаха времето за подготовка на системите

Нямаме системен подход към един от най-важните въпроси: ограничаването на разпространението.” – заяви Христо Иванов в предаването “Тази сутрин” по бTV в коментар за управлението на ковид кризата и отдаде хаоса в действията и комуникацията на пропуснатото за подготовка време през лятото.  

Случаят с двамата починали пациенти на стълбите на пловдивска болница Иванов определи като потресаващ и също като резултат от хаоса, в който здравните работници също са поставени: 

Когато няма планиране, човечността също започва да се проваля. Затова трябва да има планиране. Затова трябва да има ясна комуникация и последователна стратегия. Това е огромен провал на Борисов.” 

Никой не е привърженик на пълното затваряне, но не съм привърженик и на пълното безхаберие, което в момента цари.”

Това заяви Иванов и подчерта, че в другите страни има поредица от междинни стратегии между липсата на мерки и пълното затваряне, които обаче изискват нещо, което ние нямаме – ясни данни, които позволяват управление на отделни географски единици, отделни групи от населението, отделни училища, квартали и.т.н.


Когато сега ние говорим, че няма да има затваряне, обратната страна на тази монета е, че отказваме да има мерки за подпомагане на тези групи от населението, от бизнеса, от работниците, които имат нужда да останат вкъщи, трябва да останат вкъщи, нямат клиенти и трябва да получат някакво подпомагане.” – допълни той. 

Иванов посочи и липсващата антикризисна подготовка за коледните празници. 

“Хората отсега трябва да знаят ще пътуват ли, няма ли да пътуват, ще могат ли да се връщат от чужбина и при какви условия, колко души ще могат да се събират на едно място, магазините как ще работят.” – отбеляза той и поясни, че коледната пауза може да се използва и с противоепидемична цел. 

Съпредседателят на “Демократична България” изрази и притеснението си от липсата на планиране за времето, когато България ще има на разположение ваксина. Той даде пример със сформирания от Белгия специален щаб, който да планира ваксинацията. 

“Хората са дезориентирани, имат страхове, трябва много ясно да се реши къде, кои групи от населението, по какъв начин ще получат тази ваксина.”

Като сериозен дефицит на управлението Иванов открои и липсата на експертен формат, в който специалистите да проведат дискусия какво трябва да се случи и след това да говорят.

По въпроса са бюджета на държавата за предстоящата година Иванов коментира, че вижда сериозно надценени приходи, което означава и сериозно увеличени очаквания за  разходите. Той нарече бюджета “целувката на смъртта на Борисов”, с която премиерът, знаейки, че си тръгва, залага бюджетна бомба за следващото управление: 

“Няма никакъв спор, че в тази криза трябва да се подпомагат сектори, но това трябва да стане умно, прозрачно, на база на някаква стратегия. Нищо от това ние не виждаме в този бюджет. Парите не стигат до хората.”  

“Големият въпрос е за това дали този ресурс, огромен ресурс, ние ще ще го инвестираме в модернизацията на България, ще го инвестираме за това най-накрая да имаме електронно здравеопазване?”

Това попита Иванов и припомни, че  Демократична България още през пролетта публикува 6-месечен план за ударна електронизация на всички процеси, които са необходими, за да се справим България с кризата. 

“Ако това беше чуто, възприето, днес нямаше да се чудим как да се изписват рецепти и да се дават направления. Това е модернизацията. Тя спасява животи. Тя прави животи и човечността – това, което казахте – възможни.”  

По въпроса за гарантирането за честни избори Иванов представи приложението, разработено от Демократична България, което ще позволи по време на изборите всички протоколи от застъпници и наблюдатели да бъдат качвани в реално време онлайн, паралелно с процеса на ЦИК и да се сравнява за подмяна на протоколите. 

“Протоколът е онзи документ, от който зависи в крайна сметка дали Вашият глас е отчетен коректно или не. И затова е толкова важно. Ние създаваме платформата. Всеки участник в изборния процес ще може да качва в тази платформа, всяка политическа формация, неправителствена организация ще може да я използва и това е начинът ние да въведем наистина прозрачност в едни избори, които ще бъдат изключително тежки, включително защото се случват в условия на ковид.”  – поясни Иванов

Пълното участие вижте ТУК.

Още новини

ДБ внсе в парламента декларация за обявяване на гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за акт на геноцид

ДБ внсе в парламента декларация за обявяване на гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за акт на геноцид

<strong>ДБ и ПП призовават гражданите на протест довечера пред парламента срещу изборната кражба</strong>

ДБ и ПП призовават гражданите на протест довечера пред парламента срещу изборната кражба

<strong>Надежда Йорданова: Парламентът да прегласува противоречивите си текстове в Изборния кодекс</strong>

Надежда Йорданова: Парламентът да прегласува противоречивите си текстове в Изборния кодекс

<strong>Ивайло Мирчев: Питам се дали служебното правителство работи в интерес на България, или в интерес на “Лукойл”</strong>

Ивайло Мирчев: Питам се дали служебното правителство работи в интерес на България, или в интерес на “Лукойл”

<strong>Божидар Божанов: Всички партии бяха поканени да видят кода, но отидох само аз</strong>

Божидар Божанов: Всички партии бяха поканени да видят кода, но отидох само аз

<strong>Христо Иванов: Приказките на ГЕРБ са димни завеси и заблуждаващи политически маневри</strong>

Христо Иванов: Приказките на ГЕРБ са димни завеси и заблуждаващи политически маневри

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Атанас Славов: Правителството има срокове за внасяне на проект на държавен бюджет

Атанас Славов: Правителството има срокове за внасяне на проект на държавен бюджет

Надежда Йорданова "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 29.11.2022

Надежда Йорданова "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 29.11.2022

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK