Христо Иванов: Управляващите изпуснаха времето за подготовка на системите

19 ноември 2020, четвъртък Viber

Христо Иванов: Управляващите изпуснаха времето за подготовка на системите

Нямаме системен подход към един от най-важните въпроси: ограничаването на разпространението.” – заяви Христо Иванов в предаването “Тази сутрин” по бTV в коментар за управлението на ковид кризата и отдаде хаоса в действията и комуникацията на пропуснатото за подготовка време през лятото.  

Случаят с двамата починали пациенти на стълбите на пловдивска болница Иванов определи като потресаващ и също като резултат от хаоса, в който здравните работници също са поставени: 

Когато няма планиране, човечността също започва да се проваля. Затова трябва да има планиране. Затова трябва да има ясна комуникация и последователна стратегия. Това е огромен провал на Борисов.” 

Никой не е привърженик на пълното затваряне, но не съм привърженик и на пълното безхаберие, което в момента цари.”

Това заяви Иванов и подчерта, че в другите страни има поредица от междинни стратегии между липсата на мерки и пълното затваряне, които обаче изискват нещо, което ние нямаме – ясни данни, които позволяват управление на отделни географски единици, отделни групи от населението, отделни училища, квартали и.т.н.


Когато сега ние говорим, че няма да има затваряне, обратната страна на тази монета е, че отказваме да има мерки за подпомагане на тези групи от населението, от бизнеса, от работниците, които имат нужда да останат вкъщи, трябва да останат вкъщи, нямат клиенти и трябва да получат някакво подпомагане.” – допълни той. 

Иванов посочи и липсващата антикризисна подготовка за коледните празници. 

“Хората отсега трябва да знаят ще пътуват ли, няма ли да пътуват, ще могат ли да се връщат от чужбина и при какви условия, колко души ще могат да се събират на едно място, магазините как ще работят.” – отбеляза той и поясни, че коледната пауза може да се използва и с противоепидемична цел. 

Съпредседателят на “Демократична България” изрази и притеснението си от липсата на планиране за времето, когато България ще има на разположение ваксина. Той даде пример със сформирания от Белгия специален щаб, който да планира ваксинацията. 

“Хората са дезориентирани, имат страхове, трябва много ясно да се реши къде, кои групи от населението, по какъв начин ще получат тази ваксина.”

Като сериозен дефицит на управлението Иванов открои и липсата на експертен формат, в който специалистите да проведат дискусия какво трябва да се случи и след това да говорят.

По въпроса са бюджета на държавата за предстоящата година Иванов коментира, че вижда сериозно надценени приходи, което означава и сериозно увеличени очаквания за  разходите. Той нарече бюджета “целувката на смъртта на Борисов”, с която премиерът, знаейки, че си тръгва, залага бюджетна бомба за следващото управление: 

“Няма никакъв спор, че в тази криза трябва да се подпомагат сектори, но това трябва да стане умно, прозрачно, на база на някаква стратегия. Нищо от това ние не виждаме в този бюджет. Парите не стигат до хората.”  

“Големият въпрос е за това дали този ресурс, огромен ресурс, ние ще ще го инвестираме в модернизацията на България, ще го инвестираме за това най-накрая да имаме електронно здравеопазване?”

Това попита Иванов и припомни, че  Демократична България още през пролетта публикува 6-месечен план за ударна електронизация на всички процеси, които са необходими, за да се справим България с кризата. 

“Ако това беше чуто, възприето, днес нямаше да се чудим как да се изписват рецепти и да се дават направления. Това е модернизацията. Тя спасява животи. Тя прави животи и човечността – това, което казахте – възможни.”  

По въпроса за гарантирането за честни избори Иванов представи приложението, разработено от Демократична България, което ще позволи по време на изборите всички протоколи от застъпници и наблюдатели да бъдат качвани в реално време онлайн, паралелно с процеса на ЦИК и да се сравнява за подмяна на протоколите. 

“Протоколът е онзи документ, от който зависи в крайна сметка дали Вашият глас е отчетен коректно или не. И затова е толкова важно. Ние създаваме платформата. Всеки участник в изборния процес ще може да качва в тази платформа, всяка политическа формация, неправителствена организация ще може да я използва и това е начинът ние да въведем наистина прозрачност в едни избори, които ще бъдат изключително тежки, включително защото се случват в условия на ковид.”  – поясни Иванов

Пълното участие вижте ТУК.

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС опитаха, но не посмяха да ни спрат от участие в изборите

16.10.2021

Вижте още...

„Демократична България“ подаде жалба с електронен подпис в съда в Стара Загора

16.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: Кампанията ще е борба на епохите - за отиване в бъдещето или връщане в миналото

16.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Надежда Йорданова: ДБ  не регистрира за първи път листа с електронни документи

Надежда Йорданова: ДБ не регистрира за първи път листа с електронни документи

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Христо Иванов пред БНТ

Христо Иванов пред БНТ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK