Христо Иванов: ЦУМ-гейт е истинското лице на българския мафиотски захват

10 декември 2020, четвъртък Viber

Христо Иванов: ЦУМ-гейт е истинското лице на българския мафиотски захват

Разкритието за неизвършената проверка по скандала ЦУМ-гейт показва съдържанието на понятието мафия и как в България наистина мафията си има държава. Този коментар направи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в излъчено на живо видео във фейсбук, след като вчера се разбра, че Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) така и не е направил пълна проверка по случая ЦУМ-гейт. 

През 2017 г. Издателят на в. “Сега” Сашо Дончев разказа за среща с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, организирана от бизнесмена и бивш член на най-висшето ръководство на БСП Георги Гергов в офиса му в ЦУМ. На срещата Цацаров е опитал да окаже натиск над Дончев заради редакционната политика на „Сега“ и публикуваните там карикатури на Христо Комарницки и го е упрекнал, че подкрепя “Да, България!” съществувалата тогава телевизия BIT. След оповестяването на скандалния случай Инспекторатът на ВСС трябваше да направи проверка, но резултатите от нея така и не се разбраха. Не се разбраха, дори и след като активистът на “Да, България!” Николай Неделчев поиска данните от проверката по реда на Закона за достъп до обществена информация, а впоследствие спечели и дело. Едва вчера Инспекторатът представи информацията, след като Върховният административен съд го задължи.

“Това е мафия. И не просто мафия, която е някъде в Сицилия, а е в сърцето на българската държава. Мафия, която е в прокуратурата, която е във ВСС, която оглавява Министерският съвет и парламента”, заяви днес Христо Иванов. “Цялата тази картина показва как българските институции се завземат като някаква плячка”, продължи той. 

Иванов припомни предложенията си за реформа на съдебната власт от времето, когато бе правосъден министър. Предложения, които бяха бламирани от управляващите и той подаде оставка. Предложения, които отговарят на препоръките, които в момента европейските институции дават за реформата на прокуратурата. Съпредседателят на Демократична България припомни не само ролята на Сотир Цацаров тогава, но и факта, че сега оглавената от него антикорупционна комисия КПКОНПИ не се задейства по случая със снимките на пачки и злато в чекмеджето на премиера Борисов. 

“Тези хора, това блато, тази омерта съществува, за да могат да крадат от нашите джобове тези пари, вместо да отидат за българските болници, за да бъдат те в състояние да се срещнат днес със страната криза на COVID-19, вместо да отидат като заплати за българските здравни работници, за пенсионери, за децата и тяхното образование, те потъват по джобове, чекмедженца и други дипли на българската мафия. Те потъват например в онази “дупка” във Варна, която Министерският съвет плати на Георги Гергов. Всичко това е навързано потресаващо – Георги Гергов с Цацаров, Цацаров с Пеевски, Пеевски с Борисов, Борисов с Гешев, Гешев с Пепи Еврото, Пепи Еврото с Цацаров. Всичко това помежду си е един ужасен дяволски танц на кражбата и на смъртта, защото днес, когато от COVID умират българи, защото в болницата не могат да се погрижат за тях, това е пряк резултат от тази мафия, която обсебва нашата държавност“, заяви Христо Иванов. 

Той призова за подкрепа за реалната съпротива срещу този модел. Заяви, че Демократична България е не само единствената политическа формация която назовава проблема и имената на Гешев, Пеевски и т.н., но предприема конкретни действия и дава ясни решения.

“Ние сме единствените, които влизаме в контактен сблъсък с това отровно статукво, единствените, които задвижваме административни процедури… Неслучайно именно “Да, България!” е проблемът на Цацаров в ЦУМ-гейт. Няма нищо случайно в това. Ако искате да окажем съпротива, ние сме вашият инструмент. Знаем точно какво да направим”, каза той и продължи:

“Идват избори, вгледайте се в тази забравена история ЦУМ-гейт – натикана под килима, замазана История, в която капе кръв от едни одрани агнешки главички пред българска конституционна институция, каквато е ВСС. Вгледайте се в тази история. Тя е истинското лице на българския мафиотски захват, на българския модела на корупционно овладяване на държавата. Вижте истината, че в България има организирана съпротива, която знае точно какво да направи, точно как да удари българската мафия, така че българската мафия да усети болка, да усети страх, да усети притеснение. Тази организирана съпротива се казва Демократична България. Само Демократична България има история на реална битка с тази мафия, на реално назоваване на тези имена, има програма за това какво точно трябва да се направи, а не само да се приказва. Има доказана воля да се изправи пред тези прасета и да започне бавното връщане на българската държава, така както символично си върнахме онзи плаж на Росенец. Това е изборът, който имате. Приканвам ви да го направите заради нашата държава.”

Цялото му изказване гледайте тук:

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС опитаха, но не посмяха да ни спрат от участие в изборите

16.10.2021

Вижте още...

„Демократична България“ подаде жалба с електронен подпис в съда в Стара Загора

16.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: Кампанията ще е борба на епохите - за отиване в бъдещето или връщане в миналото

16.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Надежда Йорданова: ДБ  не регистрира за първи път листа с електронни документи

Надежда Йорданова: ДБ не регистрира за първи път листа с електронни документи

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Христо Иванов пред БНТ

Христо Иванов пред БНТ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK