Христо Иванов сезира ВСС за разследването “Осемте джуджета”

До
Членовете на
Висшия съдебен съвет 

СИГНАЛ

от
Христо Любомиров Иванов 

Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет,

В публичното пространство се публикуват вече две части от разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), озаглавено “Осемте джуджета”, в което са изнесени твърдения, засягащи видни магистрати и тяхното въвличане в съмнителни контакти и потенциално престъпни действия. До момента не сте дали знак, че считате за необходимо да се сезирате по изнесените твърдения и по тази причина Ви сезирам с настоящия сигнал.

В разследването на АКФ – бизнесменът Илия Златанов твърди, че е станал жертва на заплахи и обсебване на негово имущество от адв. Петър Петров, наречен “Еврото”, неговата съпруга Любена и техни помагачи. Според твърденията на Златанов, цялата схема е била възможна заради действия на прокурори от Специализираната прокуратура. Златанов твърди също, че е станал свидетел на близки контакти на Петров с прокурорите Франтишек и Сарафов. Златанов цитира Петров да твърди, че е ангажиран в избора на Гешев и осигуряването на улична подкрепа за него.

Разказът на Златанов намира косвено потвърждение в поредица публично известни обстоятелства:

1/ В качеството ми на министър на правосъдието през 2015 г. сезирах ВСС с искане за дисциплинарно уволнение на тогава следовател Петър Петров, заради свързването му с подобни схеми, но в качеството му на магистрат. Тогава Петров получи яростна защита от мнозинството в съвета, предвождано от Цацаров. 

Днес, пет години по-късно, виждаме Петров в същия тип схеми, но вече от другата страна, като адвокат (качество, възможно заради отказа на ВСС да го уволни дисциплинарно). Очевидно е, че тогавашното му влияние в прокурата и ВСС е възможно обяснение за днешните му твърдяни връзки.

2/ През 2015 г. жената, с която Петър Петров по-късно сключва брак, създаде организацията “План Б”, и организира и лично оглави поредица от улични акции в подкрепа на Цацаров и предвожданото от него мнозинство, които по същото време бранеха нейния бъдещ съпруг в съвета. Тези акции се характеризираха с изключителна еднотипност: групи от предимно мъже на млада възраст, с къси подстрижки и множество татуировки, които многократно демонстрираха пред медиите своята пълна незапознатост с мотивите и целите на акциите, в които участваха. Само една тяхна акция се отличава от останалите и ще остане сред най-срамните страници от историята на ВСС – шпалирът от маскирани мъже с одрани агнешки глави, които причакваха малцинството в онзи съвет.

Пет години по-късно, същите млади мъже в същия тип организация, бяха използвани като публична защита за избора на Гешев. Любена Петрова не се появи, демонстрациите бяха оглавени от екипа на агенция ПИК, но всичко останало беше точно както през 2015 – 2016 г. Очевидно, това прави вероятно твърдението, че съпрузите Петрови са имали пръст и в организацията на уличната подкрепа за избора на Гешев.

3/ През 2015 г. прокуратурата, оглавявана тогава от Цацаров, се сезира по сигнал на Любена Петрова и ПИК, според чиято оценка (явно на експерти по подправени подписи и документи), подписите на четири мои заповеди били различни. Трудно е да се обясни какъв обществен интерес защитава това производство, но е сигурно, че то се появява в общественото пространство винаги когато има политическа нужда: то беше стартирано през 2015 г. по време на съпротивата на Цацаров срещу конституционната реформа и срещу прочистването на магистратурата от някои от най-видимите “гнили ябълки”, беше активирано отново точно преди изборите 2017 г. и отново в настоящата предизборна година. 

Така, политическата цел на това епично петгодишно производство е напълно прозрачна. Интересно е и друго: продължаването на това дело при Гешев е индикация за продължаване и на използването на услугите на семейство Петрови.

4/ Интимната близост между главния прокурор – бил той Цацаров или Гешев – и агенция ПИК, също е въпрос на крещяща публична очевидност. Общи опорни точки, редовно привилегировано предоставяне на информация и интервюта от прокуратурата към ПИК, както и яростна пропагандна защита от страна на агенцията за държавното обвинение – това е ежедневие. Впрочем, мнозина от Вас знаят за това интимно сътрудничество много повече от мен, доколкото сте лично ангажирани в него. С ПИК са близки и семейство Петрови – общи улични акции, общи сигнали, общи цели.

Така се оформя една мозайка от индикации, очертаваща достатъчно плътна общност на интереси, а много вероятно и на контакти между Гешев и сем. Петрови. И да не забравяме фигурата на г-н Пеевски – тя също насища с присъствието си тази общност – както чрез дейността на останалата си пропагандна машина, така и чрез своята буквална невидимост за българското правосъдие и конкретно за прокурор Гешев.

Разбира се, твърденията на Златанов и цитираните тук вероятни връзки могат да бъдат потвърдени само от независимо и обективно разследване, но за момента обществото не може да разчита на такова. 

Формално прокуратурата се е сезирала във връзка с разследването на АКФ, но това производство е структурно опорочено, изначално и фатално. В неговия обхват трябва да попадне главният прокурор, негов заместник, както и други прокурори. Както Ви е известно пределно добре, въпреки множеството международни препоръки и поети от българска страна ангажименти, така и не беше въведен механизъм за осигуряване на възможност за обективно и независимо разследване на ръководителите на прокуратурата. Към момента такова разследване е по дефиниция невъзможно.

На това отгоре, явно за да ни спести напрегнатото очакване, че изведнъж ще видим по телевизията картинна операция в ресторант “8-те джуджета”, след което ще последват публикации на снимки от кореспонденция между семейство Петрови и различни прокурори, включително главния (какъвто е обичаят на държавното обвинение в наше време), Гешев побърза да атакува вербално Антикорупционния фонд, с което даде да се разбере на каква обективност може да се разчита.

При липсата на възможност за безпристрастно разследване от страна на прокуратурата, единствената – макар и теоретична – възможност за възстановяването на усещането на гражданите за ред и законност, е да се намеси Висшият съдебен съвет. 

Ето защо, с оглед конституционното Ви задължение да охранявате независимостта и престижа на правосъдието като фундамент на правовата държава, както и с оглед на дисциплинарните Ви правомощия, е наложително да изясните и дадете на обществото отговор на следните въпроси:

  • Какви са връзките на Гешев и сем. Петрови и ролята на последните в избора на Гешев за главен прокурор?
  • Какви са връзките на сем. Петрови и прокурорите Сарафов и Франтишек?
  • Извършени ли са твърдените от Златанов действия от страна на прокурори от Специализираната прокуратура?
  • Как прокуратурата може да разследва обстоятелствата около сем. Петрови, при положение че това засяга самия Гешев. Какви са стъпките за избягване на конфликт на интереси? Не трябва ли Гешев да се оттегли?

Сезирам Ви, без да съм оптимист за Вашата реакция. Водя се от призива на Вацлав Хавел винаги да се държим така “все едно” България е правова държава и има свободни и отговорни институции. Но и не мога да си затворя очите за досегашното поведение на огромното мнозинство от Вас, която може да бъде определена единствено като “позор”. Очевидно е, че не си давате сметка какво дълбоко отвращение изпитват мнозина българи от Вашата деятелност. С всички последици за тях, децата им и родината ни…

Ето защо, в случай че изберете да игнорирате горния мой сигнал, Ви сезирам с едно алтернативно предложение: 

Разследването на АКФ е озаглавено “Осемте джуджета” по името на кръчмата, служеща за прикритие и фасада на офиса и цялата дейност на семейство Петрови и техните приятели. Ако изберете да не погледнете в очите истината, която се крие зад тази фасада, Вие ще направите още една крачка към превръщането на храма на Темида, чиито най-верни служители би трябвало да сте, в “разбойнически вертеп”. 

Съответно, по силата на правото ми по чл. 45 от Конституцията Ви предлагам да замените надписа на седалището си от “Висш съдебен съвет” с “Двадесет и петте джуджета” и да обявите за официален свой символ, вместо Темида, подходяща персонификация на Петьо Еврото

Така поне ще бъдете честни относно своята роля на фасада и относно съдържанието, което реално обслужвате. 

С надежда да откриете някакво професионално и гражданско достойнство у себе си, 

Христо Иванов

Приложение:
Линкове към част 1 и 2 от разследването на АКФ “Осемте джуджета”:

Още новини

Лидерите на ПП-ДБ в Добрич: България е на кръстопът и само чрез масово гласуване може да продължи във вярната посока

Лидерите на ПП-ДБ в Добрич: България е на кръстопът и само чрез масово гласуване може да продължи във вярната посока

Надежда Йорданова: Без устойчиви и работещи институции България никога няма да излезе от блатото на мъждиво кретане в икономическото си развитие

Надежда Йорданова: Без устойчиви и работещи институции България никога няма да излезе от блатото на мъждиво кретане в икономическото си развитие

Елисавета Белобрадова: ДПС не могат да имат гарантирано място в управлението

Елисавета Белобрадова: ДПС не могат да имат гарантирано място в управлението

Стефан Тафров: Управляващите в Скопие трябва да разберат, че европейското бъдеще на страната им изисква подобряване на отношенията с България

Стефан Тафров: Управляващите в Скопие трябва да разберат, че европейското бъдеще на страната им изисква подобряване на отношенията с България

Манифест за европейска България

Манифест за европейска България

Христо Иванов: Предлагаме деконцентрация на властта, другото е Пеевски и връщане към времената на страха

Христо Иванов: Предлагаме деконцентрация на властта, другото е Пеевски и връщане към времената на страха

Всички новини

Медиатека

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Христо Иванов: Залогът на изборите е дългата власт – в съдебната система и в регулаторите

Христо Иванов: Залогът на изборите е дългата власт – в съдебната система и в регулаторите

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано в България

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано в България

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK