Христо Иванов: Последният доклад на ЕК хвърля съмнения върху проверките на банките у нас

24 февруари 2017, петък Viber

Председателят на “Да, България!” Христо Иванов посочи, че от последния доклад на Европейската комисия (ЕК) за структурните дисбаланси става ясно, че Брюксел няма доверие в независимостта на проверките върху банките у нас.

“ЕК казва с максималната възможна прямота за брюкселския дипломатичен език, че няма доверие в методологията и независимостта на проверките върху банките и говори за съмнения за една структуроопределяща банка, очевидно става въпрос за Първа инвестиционна банка (ПИБ)”. Това заяви Христо Иванов по време на поредното видео лайф интервю в страницата на “Да, България” във Facebook.

Досегашното управление се хвалеше много с банковите стрес тестове и съдебната реформа и това не беше подложено на съмнение от номиналната опозиция в БСП, заяви председателят на движението. Той припомни, че поредица доклади – на европейските прокурори, на ЕК по мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред от януари т.г., и сега докладът по наблюдението върху структурните дисбаланси обаче констатират точно обратното

Българският политически елит обаче, независимо дали се води номинално дясно или номинално ляво, не си прави труда да коментира тези факти, отбеляза Христо Иванов.

Как си представя някой, че може да имаме стабилно управление, след като БНБ продължава да не заслужава доверието на европейските партньори, че ние продължаваме да имаме банки, за които дори ЕК изказва съмнения в тяхната стабилност, посочи той.

По думите му именно корупционният модел на мафиотски захват на институциите – парламент, съдебна власт, регулатори като БНБ, е дълбоката причина за нестабилности. Тази констатация на ЕК всъщност показва един възможен сценарий за огромна нестабилност в следващите месеци, прогнозира Христо Иванов.

Докато не започнем да изчистваме тези дълбоки причини, не можем да имаме стабилно управление.

когато говорим за европейска констатация, за това, че структуроопределяща банка е нестабилна, вероятната цена за тази нестабилност ще е много по-голяма от цената за едни следващи избори

Рецептата и отговорът за това е колкото може по-бързо в българското общество да се формира ясна решимост да се гласува за партии и политици, които не просто говорят за съдебна реформа и борба с корупцията, а могат да ги направят и имат зад себе си политически организации, макар някои да ги наричат “неправителствени организации”, отбеляза Христо Иванов.

Председателят на предизборния щаб Антоанета Цонева, която е и водач на листата на коалицията в 23-и МИР в София, съобщи, че “Да, България” открива на 25 февруари (събота) кампанията си. Във всички избирателни райони нашите кандидати за депутати ще излязат на улицата и ще водят кампания очи в очи, от врата на врата, всеки ще може да се срещне с тях и да зададе своите въпроси, каза Цонева.

Тя благодари на всички, които подкрепят движението – с доброволен труд, дарения и заявления да станат застъпници на “Да, България”.

На 25 февруари ще бъде представена и програмата за държавно управление, част от която е и съдебната реформа.

Антоанета Цонева отбеляза, че “Да, България!” се нуждае от 12 000 застъпници, на които няма да се плаща.

Ние ще ги подпомогнем с обучение и логистика, няма да раздаваме възнаграждения, призоваваме да ни подкрепите, каза тя. Паралелно с това се води и активна call centre кампания за набиране на застъпници, чиито брой расте всеки ден.

Антоанета Цонева напомни, че до 28 февруари се подават молби за откриване на избирателни секции в чужбина. Всеки един глас е важен, бъдете активни, не забравяйте да се обадите в къщи, защото вашите близки сигурно очакват да чуят съвета ви кого да подкрепят, заяви тя.

Христо Иванов и Антоанета Цонева коментираха и въпроси, свързани с номинациите и листите.

Запитан за Дончо Бораджиев от листата на коалицията във Велико Търново, председателят на “Да, България!” заяви, че още при учредяването на движението г-н Бораджиев е казал, че е бил активист на “Глас Народен”.

Първоначално много хора бяха привлечени от “Глас Народен”, като фенове на лицата, застанали зад този проект, но това, което е започнало като една антисистемна партия, която увлича млади хора, е започнало да се променя, заяви Христо Иванов.

Той благодари на Луиза Григорова за подкрепата й, отбелязвайки, че тя не е част от листите на коалицията. „Това показва, че нашият призив към хората да се политизират, нашата кауза резонира много широко. И това, че една млада и талантлива българска актриса е пожелала да направи тази, както се оказа, доста рискована за нея крачка, по някакъв начин да подкрепи една политическа сила, показва, че се сменят поколенията в българската политика, начинът, по който се прави политика, че идва нова енергия“, отбеляза Христо Иванов.

Чувствам се отговорен, виждайки тази враждебност, която се изля върху нея, си спомням за това, което изживях, когато станах политическо лице, каза той. „Съжалявам, че й се наложи да преживее всичко това. Тя, хора като нея, от нейното поколение няма да се уплашат и не са загубени за българския политически живот, защото той не е резервиран за някакви професионални политици“.

Председателят на „Да, България!“ отговори и на въпрос, свързан със ситуацията в Турция.

“Това, че в Турция се очертава все по-голямо залитане към едни авторитарни тенденции, към изоставяне на позитивната страна на светското наследство на Ататюрк, създава и потенциално определени рискове за сигурността в региона, за идеята, че ние сме част от едно споделено пространство, включително демократично, което е базовата логика на това, че можем да споделяме и своята сигурност”, заяви Христо Иванов.

Надявам се, че трудната история на демокрацията в Турция и натрупаният опит ще надделее и Турция ще преутвърди своята принадлежност към европейския модел на демократично развитие, посочи той.

Последни видеа:

  1. Христо Иванов пред bTV 20 септември 2021, понеделник
  2. Божидар Божанов пред Bulgaria On Air 20 септември 2021, понеделник
  3. Ивайло Мирчев пред bTV 15 септември 2021, сряда

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Подкрепете ни с безплатен е-подпис за изборите на 14 ноември

24.09.2021

Вижте още...

Христо Иванов: Демократична България е инструментът за дългосрочното утвърждаване на българската държавност

22.09.2021
Вижте още

“Демократична България” ще предложи предизборна коалиция на Петков и Василев

20.09.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Христо Иванов пред bTV

Христо Иванов пред bTV

Божидар Божанов пред Bulgaria On Air

Божидар Божанов пред Bulgaria On Air

Ивайло Мирчев пред bTV

Ивайло Мирчев пред bTV

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Стефан Тафров пред Bulgaria On Air

Атанас Славов пред БНТ

Атанас Славов пред БНТ

Антоанета Цонева пред NOVA

Антоанета Цонева пред NOVA

Всички видеа

Позиции

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Христо Иванов: Под никаква форма няма да бъдем част от управление заедно с ГЕРБ или ДПС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK