Христо Иванов: Последният доклад на ЕК хвърля съмнения върху проверките на банките у нас

24 февруари 2017, петък Viber

Председателят на “Да, България!” Христо Иванов посочи, че от последния доклад на Европейската комисия (ЕК) за структурните дисбаланси става ясно, че Брюксел няма доверие в независимостта на проверките върху банките у нас.

“ЕК казва с максималната възможна прямота за брюкселския дипломатичен език, че няма доверие в методологията и независимостта на проверките върху банките и говори за съмнения за една структуроопределяща банка, очевидно става въпрос за Първа инвестиционна банка (ПИБ)”. Това заяви Христо Иванов по време на поредното видео лайф интервю в страницата на “Да, България” във Facebook.

Досегашното управление се хвалеше много с банковите стрес тестове и съдебната реформа и това не беше подложено на съмнение от номиналната опозиция в БСП, заяви председателят на движението. Той припомни, че поредица доклади – на европейските прокурори, на ЕК по мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред от януари т.г., и сега докладът по наблюдението върху структурните дисбаланси обаче констатират точно обратното

Българският политически елит обаче, независимо дали се води номинално дясно или номинално ляво, не си прави труда да коментира тези факти, отбеляза Христо Иванов.

Как си представя някой, че може да имаме стабилно управление, след като БНБ продължава да не заслужава доверието на европейските партньори, че ние продължаваме да имаме банки, за които дори ЕК изказва съмнения в тяхната стабилност, посочи той.

По думите му именно корупционният модел на мафиотски захват на институциите – парламент, съдебна власт, регулатори като БНБ, е дълбоката причина за нестабилности. Тази констатация на ЕК всъщност показва един възможен сценарий за огромна нестабилност в следващите месеци, прогнозира Христо Иванов.

Докато не започнем да изчистваме тези дълбоки причини, не можем да имаме стабилно управление.

когато говорим за европейска констатация, за това, че структуроопределяща банка е нестабилна, вероятната цена за тази нестабилност ще е много по-голяма от цената за едни следващи избори

Рецептата и отговорът за това е колкото може по-бързо в българското общество да се формира ясна решимост да се гласува за партии и политици, които не просто говорят за съдебна реформа и борба с корупцията, а могат да ги направят и имат зад себе си политически организации, макар някои да ги наричат “неправителствени организации”, отбеляза Христо Иванов.

Председателят на предизборния щаб Антоанета Цонева, която е и водач на листата на коалицията в 23-и МИР в София, съобщи, че “Да, България” открива на 25 февруари (събота) кампанията си. Във всички избирателни райони нашите кандидати за депутати ще излязат на улицата и ще водят кампания очи в очи, от врата на врата, всеки ще може да се срещне с тях и да зададе своите въпроси, каза Цонева.

Тя благодари на всички, които подкрепят движението – с доброволен труд, дарения и заявления да станат застъпници на “Да, България”.

На 25 февруари ще бъде представена и програмата за държавно управление, част от която е и съдебната реформа.

Антоанета Цонева отбеляза, че “Да, България!” се нуждае от 12 000 застъпници, на които няма да се плаща.

Ние ще ги подпомогнем с обучение и логистика, няма да раздаваме възнаграждения, призоваваме да ни подкрепите, каза тя. Паралелно с това се води и активна call centre кампания за набиране на застъпници, чиито брой расте всеки ден.

Антоанета Цонева напомни, че до 28 февруари се подават молби за откриване на избирателни секции в чужбина. Всеки един глас е важен, бъдете активни, не забравяйте да се обадите в къщи, защото вашите близки сигурно очакват да чуят съвета ви кого да подкрепят, заяви тя.

Христо Иванов и Антоанета Цонева коментираха и въпроси, свързани с номинациите и листите.

Запитан за Дончо Бораджиев от листата на коалицията във Велико Търново, председателят на “Да, България!” заяви, че още при учредяването на движението г-н Бораджиев е казал, че е бил активист на “Глас Народен”.

Първоначално много хора бяха привлечени от “Глас Народен”, като фенове на лицата, застанали зад този проект, но това, което е започнало като една антисистемна партия, която увлича млади хора, е започнало да се променя, заяви Христо Иванов.

Той благодари на Луиза Григорова за подкрепата й, отбелязвайки, че тя не е част от листите на коалицията. „Това показва, че нашият призив към хората да се политизират, нашата кауза резонира много широко. И това, че една млада и талантлива българска актриса е пожелала да направи тази, както се оказа, доста рискована за нея крачка, по някакъв начин да подкрепи една политическа сила, показва, че се сменят поколенията в българската политика, начинът, по който се прави политика, че идва нова енергия“, отбеляза Христо Иванов.

Чувствам се отговорен, виждайки тази враждебност, която се изля върху нея, си спомням за това, което изживях, когато станах политическо лице, каза той. „Съжалявам, че й се наложи да преживее всичко това. Тя, хора като нея, от нейното поколение няма да се уплашат и не са загубени за българския политически живот, защото той не е резервиран за някакви професионални политици“.

Председателят на „Да, България!“ отговори и на въпрос, свързан със ситуацията в Турция.

“Това, че в Турция се очертава все по-голямо залитане към едни авторитарни тенденции, към изоставяне на позитивната страна на светското наследство на Ататюрк, създава и потенциално определени рискове за сигурността в региона, за идеята, че ние сме част от едно споделено пространство, включително демократично, което е базовата логика на това, че можем да споделяме и своята сигурност”, заяви Христо Иванов.

Надявам се, че трудната история на демокрацията в Турция и натрупаният опит ще надделее и Турция ще преутвърди своята принадлежност към европейския модел на демократично развитие, посочи той.

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Отмяна на Общото събрание на МО Благоевград

17.01.2022

Вижте още...

Христо Иванов: Има ясен мандат от избирателите Гешев и Цацаров да бъдат отстранени

17.01.2022
Вижте още

До дни започва работата по дигитализацията на най-често ползваните услуги в чужбина

17.01.2022
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Цацаров и Гешев са отговорни съдебният ни суверенитет да е подложен на съмнение

Христо Иванов: Цацаров и Гешев са отговорни съдебният ни суверенитет да е подложен на съмнение

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK