Христо Иванов: Патриот е, който върши работа и гледа в бъдещето!

Патриот е този, който върши работа, а не този, който се бие в гърдите и се занимава с това да плаши хората. Това заяви на среща в Благоевград на 27 февруари тази година председателят на “Да, България!” Христо Иванов, който коментира инсинуации в социалните мрежи и сайтове, свързани с интерпретации на българската история, приписвани на Движението.

“… Прочетох нещо, което много ме ядоса. Пише, че сме отричали Баташкото клане. Искам да кажа за тая гнусна лъжа – защото има неща, които не се търпят. Има един човек, Натанаил Охридски и Пловдивски се казва, първият български владика на Охрид през Възраждането, който е вдигнал Кресненско-Разложкото въстание – и който е мой прачичо. Като отидеш в музея в Клисура и там е списъкът с хората, загинали на Зли дол, трима мои дядовци са там. По майчина линия в Пловдивско, Съединение сега се казва, тогава се е наричало Голямо Конаре, половината чета на тия, дето са направили Съединението, са мои дядовци – и баби, защото тази, дето е носила знамето, Делка Чардафонова, ми е пралеля. Та малко ми идва много да ми говорят такива неща”, заяви пред хората в Благоевград Христо Иванов.

“Ние говорим за родолюбие, не за патриотизъм, защото много се изхаби, много се опошляви тази дума. Аз родолюбието го разбирам да свършиш работа на България, аз родолюбието го разбирам да мислиш за бъдещето и за децата на България, не да вадиш кости и да плашиш хората и да ровиш в миналото”, коментира той.

“И те ни атакуват на тази тема, защото ги притеснява това, че ние се казваме “Да, България”, и ги притеснява, че ние наистина искаме с едно много позитивно отношение към страната ни, обърнато напред и към бъдещето, да вложим нов смисъл в думата “патриотизъм” и ще го направим. Гледаме напред и вършим работа на тази страна. И този е патриот, който върши работа, а не този, който се бие в гърдите и се занимава с това да плаши хората”.

Известният актьор Веселин Калановски, водач на листата на “Движение Да България” в Благоевград заяви, че за  определена категория хора “патриотичното начало е да си откриеш предизборната кампания в Москва”. Това патриотизъм ли е, запита той.

“Има един председател на ВМРО, който е наследствен потомствен агент на ДС, защото и баща му е такъв, това патриотизъм ли е. Играя в зала “Яворов” Левски. Това е моят патриотизъм, ако искате да се запознаете с него, елате. Защото думите на Левски изхвърлят от терена тези патриоти, които се правят на големи българи. Само че те не искат да ги четат”, каза той.

Калановски подчерта, че България няма национална стратегия за културата и защити необходимостта от децентрализация, защото сега всички средства отиват “в шапката” – Министерството на културата, и се харчат непрозрачно.

“Децентрализацията ще прехвърли част от отговорностите и нуждите на всяко едно населено място, имаме над 2000 читалища в България, това е основата на българската култура,  зародена в XIX век, а сега функционират не повече от 40%, останалите са руини”, посочи водачът на листата в Благоевград.

Руините и патриотизмът са тясно свързани, отбеляза проф. Александър Кьсев, втори в листата в Благоевград и на второ място в листата на 23-ти МИР в София. Проф. Кьсев, преподавател в СУ “Климент Охридски”, разказа как миналата година посетил град Елена, където в центъра видял прекрасно ремонтирано, но неработещо училище.

“Прекрасна фасада, с изпочупени вече прозорци, а вътре празно. Ремонтирано по европейската програма “Красива България”, която дала пари само за фасадата – и това е ефектът. Някой е взел пари, съответните фирми са спечелили европейски поръчки по съответните европейски проекти, за които някой друг е взел пари”, заяви проф. Кьосев.

“И това не е най-тежкият проблем, най-тежкият проблем са стиропорните крепости, осеяли България, които министър Вежди Рашидов и директорът на НИМ Божидар Димитров и техни кръгове от приближени хора създадоха в България. Имаше повик за т.нар. Вампирски туризъм, открит беше скелет на вампир, предполагаше се, че страшно много хора ще дойдат да видят вампирския скелет, да видят измислените крепости, към които няма инфраструктура, няма пари за поддържане, няма пари за персонал и те съвсем скоро ще рухнат отново, но този път ще падат стиропорни стени”, отбеляза преподавателят в СУ.

Той добави, че това се прави заради европейска програма за 80 милиона евро и очаквани още десетки милиони евро. В малката област, наречена култура, има такъв вид корупция, каза проф. Кьосев.

Това, което “Да, България!” прави – и ще направи, е да опитаме да си зададем въпроса дали патриотизмът, по начина, по който ни го представят политиците и патриотарите, е истинският. Да се огледаме около себе си, да го надграждаме, да запазваме историята си, вместо да я подменяме. Вместо да консервираме паметниците си, ние ги подменяме”, заяви Александър Кръстев, четвъртият в листата на “Движение Да България” за Благоевград.

Човекът, който живее в чужбина, родоизменник ли е, след като връща част от парите, които е изработил там, за да подпомага близките си, или всъщност е патриот, защото така подпомага икономиката, запита Кръстев.

Наталия Димитрова (Зелените), трета в листата на „Движение Да България“ коментира въпрос на гражданин на Благоевград относно ремонт на училище, където парите не стигнали до басейна, останал неработещ.

Тя открои три проблема, свързани с ремонта на 6-о училище. „Първо, никой не се е допитал до училищното ръководство и като цяло не се правят местни референдуми и допитвания, защото ако бяха питали училищното настоятелство, то щеше да каже, че е много важно този басейн да се развива. Вторият проблем е, че всичко в България се прави на парче, няма никакво планиране и може би са имали пари само за един етап. Застрои се Райската градина в Благоевград, застрои се градинката на 3-о училище, има апетити за тенискортовете и парк Бачиново“, каза тя, като отбеляза, че ако Общинският съвет си беше свършил работата, това нямаше да се допусне.

Третият проблем е корупцията при обществените поръчки. Казват, че Благоевград е една от най-обществените общини, заради средствата, които изтичат през тях за партийно финансиране, заяви Наталия Димитрова.

Още новини

<strong>Христо Иванов: Да не затваряме прибързано прозореца на втория мандат</strong>

Христо Иванов: Да не затваряме прибързано прозореца на втория мандат

<strong>“Демократична България” внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие</strong>

“Демократична България” внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие

Позиция на “Демократична България”

Позиция на “Демократична България”

<strong>Ивайло Мирчев: Със или без знанието на Бойко Борисов, днес видяхме прегръдката на ГЕРБ с ДПС</strong>

Ивайло Мирчев: Със или без знанието на Бойко Борисов, днес видяхме прегръдката на ГЕРБ с ДПС

<strong>“Демократична България” спря поглъщането на Пловдивския панаир от Георги Гергов</strong>

“Демократична България” спря поглъщането на Пловдивския панаир от Георги Гергов

<strong>Божидар Божанов: Ако някой иска да ходим на избори, за да повиши резултата си при променени правила, нека го каже на избирателите</strong>

Божидар Божанов: Ако някой иска да ходим на избори, за да повиши резултата си при променени правила, нека го каже на избирателите

Всички новини

Медиатека

Христо Иванов пред OFFNews: Нямаме право да разделяме електората на ДБ, ПП и Спаси София. Той е общ

Христо Иванов пред OFFNews: Нямаме право да разделяме електората на ДБ, ПП и Спаси София. Той е общ

Надежда Йорданова, ДБ: Общите теми с ГЕРБ не могат да заметат големите разлики между нас

Надежда Йорданова, ДБ: Общите теми с ГЕРБ не могат да заметат големите разлики между нас

Христо Иванов:  Започва да се формира мнозинство – ГЕРБ, ДПС И БСП

Христо Иванов: Започва да се формира мнозинство – ГЕРБ, ДПС И БСП

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK