Христо Иванов: Няма да приемем прокуратурата да провери само кой е произвел тези записи

03 август 2020, понеделник Viber

Христо Иванов: Няма да приемем прокуратурата да провери само кой е произвел тези записи

Сигнал до всички прокурори чрез главния прокурор подаде днес Христо Иванов с настояване да бъдат проверени внимателно обстоятелствата около записа “Лесно е да си прост”, чиято автентичност вече беше потвърдена от две външни експертизи. 

В излявлението си при подаването на сигнала Иванов коментира и днешното съобщение на прокуратурата за започнало разследване по записа: 

“По същия начин беше практически прикрито съдържанието на предишни подобни записи, които станаха известни като “Ало, Ваньо” и Яневагейт – разговорите между Ченалова и Янева. Прокуратурата тогава провери само кой е направил тези записи, но не и съдържанието им. От тази гледна точка днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерения за прикриване на съдържанието.”

Като най-големия проблем, повдигнат от записа, Иванов определи данните за съвместни действия между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, тогавашния зам.-главен прокурор и настоящ главен прокурор Иван Гешев и премиера, като част от акции срещу политически опоненти: 

“Главният прокурор в момента пърха от селце на селце и от паланка на паланка и разпространява опорките, че, видите ли, той не бил недосегаем. Нека да видим дали е недосегаем. Това е пореден сигнал, с който искаме да проверим дали ще се намери един прокурор, който да провери дали тогавашният главен прокурор и тнастоящ главен прокурор, тогавашен зам.-главен прокурор заедно с премиера са планирали операции, които всъщност да обслужват политическите цели на управляващите. Това е изключителен проблем и той трябва да бъде фокус на проверка и затова ние няма да приемем прокуратурата отново да се опита да замотае всичко, просто проверявайки само темата с това кой е произвел тези записи.”  

Иванов определи подаването на  сигнала като поредна стъпка, с която Демократична България цели да активира всички институционални механизми за търсене на отговорност от Иван Гешев. 

“Нека никой да не си мисли, че ние от Демократична България ще приемем, че протестите, които подкрепяме политически, без да сме техни организатори, са постигнали своите политически цели, без да се стигне до оставка на Иван Гешев и дълбока реформа на прокуратурата.”

Иванов припомни и обявените от Демократична България основни елементи от една дълбока конституционна реформа и обясни защо от обединението настояват за тях: 

“Има един прост принцип, който стои зад всичките ни усилия: ако реформираме и изчистим прокуратурата, тя ще реформира и изчисти всички останали институции, защото прокуратурата държи монопола върху инициирането на наказателна отговорност, особено що се отнася до злоупотреба с власт, незаконно влияние, корупция и т.н. Всичко това, от което страда България.” 

Иванов заяви, че обединението не подкрепя идеята за цялостно премахване на поста “главен прокурор”, защото премахването му би довело да изникването на 6 “главни прокурори” на апелативно ниво и би могло да доведе до “прокурорски феодализъм”.

Пълния сигнал можете да прочетете тук: 

ЧРЕЗ
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
всички прокурори 

СИГНАЛ
От Христо Любомиров Иванов – 

Правно основание: чл. 209 във връзка с чл. 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс

Уважаеми г-н главен прокурор,

На 12.06.2020 г. чрез средствата за масово осведомяване (напр. https://afera.bg/изтече-убийствено-скандален-циничен/https://www.mediapool.bg/shte-mu-razmazha-fizionomiyata-ne-se-saobrazyava-s-men-borisov-v-nov-zapis-news308565.html и др.) беше разпространен аудиозапис, в който се чува глас, приличащ на този на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Гласът, за който се твърди, че е на Бойко Борисов, разговаря с непознато лице и коментира с него актуални събития – казва, че е изпратил КФН срещу Еврохолд АД, че на срещата с премиера на Бавария се е правил на луд и номерът минал, обсъжда се и поведението на Председателя на парламента Цвета Караянчева в контекста на гласуване в НС на внесена от Валери Симеонов декларация за арменския геноцид; споменават се къщите за гости с коментар, че на Александър Манолев “днеска-утре” ще му бъдат повдигнати обвинения”, а министър-председателят е разпоредил проверка и на Елена Йончева. В медиите се коментира, че разпространеният на 12.06.2020 г. запис вероятно е правен на 24-25 април 2019 г.

Изнесените данни, че министър-председателят упражнява влияние върху независим регулатор, съгласува с висши представители на съдебната власт повдигането на обвинения на член на правителството и разпорежда извършването на проверка на политически противник, биха могли да означават евентуално извършено престъпление по служба, ако бъдат потвърдени.

На 24.07.2020 г. чрез средствата за масово осведомяване (https://afera.bg/първият-запис-на-борисов-пуснат-от-а/ и др.) българският евродепутат Елена Йончева обяви, че записът от 12.06.2020 г. е бил даден от нея за анализ на американска специализирана лаборатория. Според техническия доклад за извършения анализ “записът безспорно е на българския премиер. Той е автентичен и няма следи от монтаж”. 

На 30 юли 2020 г. Биволъ оповести резултатите от още една експертиза на записа, възложена от сайта. Посочено е, че “Докладът изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов, не е манипулиран или подправен”. 

Моля да извършите пълна, всестранна и обективна проверка на информацията, разпространена чрез българските средства за масово осведомяване, и съответно да упражните законоустановените си правомощия.

С уважение:

Христо Иванов

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Покана за Oбщo cъбpaниe нa мecтнaтa opгaнизaция нa ПП „Движeниe Да Бългapия” – Варна

21.10.2021

Вижте още...

„Демократична България“ призовава президента да свика КСНС за ковид кризата

21.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: Правителството на Радев не се справя с енергийните въпроси

20.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Кандидат-депутатът Веселин Калановски за зелените сертификати и политиката

Кандидат-депутатът Веселин Калановски за зелените сертификати и политиката

Защо е толкова висока цената на природния газ?

Защо е толкова висока цената на природния газ?

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС се опитаха да ни дерегистрират служебно в Стара Загора и още 8 района

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС се опитаха да ни дерегистрират служебно в Стара Загора и още 8 района

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK