Христо Иванов: Как е финансирана хотелската империя на Златев?

С изявление на живо пред х-л “Хаят” в София Христо Иванов се обърна към премиера Борисов, за да му напомни да изпълни обещанието, дадено още на Росенец, за това ревизионните актове на Лукойл да бъдат предоставени на обществеността.

Иванов повдигна въпроса за връзката между финансирането на новия хотел и това дали Лукойл са плащали всички данъци, свързани с дейността си в България по импорт на суров петрол, неговата обработка и продажбата му от веригата бензиностанции.  

“Затова сме тук, за да напомним отново на премиера да изпълни своето обещание да публикува тези данъчни документи, от които да стане ясно имат ли почва съмненията, че Лукойл е укрила данъци в България или по някакъв начин си ги е спестявала. И да стане ясно как всъщност е финансирана тази хотелска империя.” – каза Христо Иванов, след като отбеляза, че “Хаят” е част от една огромна хотелска империя, която досега се свързваше с бащата на Валентин Златев и беше управлявана от кипърска офшорка, в чието управление в миналата година се появява и името на Валентин Златев.   

Иванов припомни също така, че от 2018 г. “Да, България!” се опитва да изясни този въпрос и свързаните с него съмнения. След отказа на НАП на предостави ревизионните актове, от които ще си проличи отношението на българските данъчни власти към Лукойл, “Да, България!” обжалва и печели на две инстанции. Вместо да изпълни решението на съда, НАП отново отказва да предостави ревизионните актове. Министър Горанов не реагира на последвалото писмо, с което Христо Иванов го призовава да нареди на НАП да предоставят информацията. На Росенец Христо Иванов се обърна с призив и към премиера за това да нареди тази информация да бъде предоставена на българските граждани и Борисов публично обеща това да се случи. Развитие по темата няма, затова преди две седмици Иванов се обърна и с писмо към премиера, за да му напомни обещанието. Уви, отново без резултат.  “Става дума за отклоняване на плащане на данъци в размер около милиард лева.” – заяви Иванов.  

Той отбеляза, че това е петият път, в който му се налага да напомни на българските власти за този ангажимент – да изпълнят това съдебно решение, да отговорят на зададените въпроси и обяви следващия си ход по темата:

“Искам, за да няма изненадани, да заявя, че следващия път, в който ми се наложи, след откриването на хотела, да задам тези въпроси, ще го направя на руски и на английски. Така че бъдещите гости на хотела – несъмнено инвеститори, несъмнено европейски чиновници и политици да могат да се запознаят с този интересен контекст в София. А също така с него да могат да се запознаят и може би бившите колеги на Валентин Василиевич.” 

Иванов се обърна и към прокуратурата с напомняне, че трябва да разследва съдържанието на записа, в което г-н Борисов разговаря с г-н Златев и му търси сметка зад кои политически сили застава. 

“Един премиер може да търси сметка на един гражданин – камо ли пък на един влиятелен представител на грамадна руска компания, камо ли пък на един собственик на хотелска верига, какъвто е г-н Василиевич – може да му поставя по този начин въпроси само ако има средства да му оказва някакъв натиск, някакво влияние. Например, ако имат някаква малка обща тайна. Една малка обща тайна за един милиард лева например.” – заяви Иванов и отбеляза, че това са само въпроси, чийто отговор няма как да стане ясен, докато не бъдат показани ревизионните актове на Лукойл.

Пълното изявление вижте тук:

https://www.facebook.com/hristaky/videos/10222082370741139/

Контекстът

Най-новият 5-звезден хотел, който съвсем скоро ще отвори врати в идеалния център на София, на мястото на някогашната емблематична сграда на кино Сердика, е собственост на Валентин Златев, дългогодишен управител на „Лукойл България“ и член на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“. 

Как дългогодишният представител на руската компания се превърна в един от строителите на капитализма в България, с редица луксозни хотели? Отговорът е чрез активно покровителство, съчетано с бездействие от страна на българската държава, и подплатено от много близки отношения между властта и представителя на руската компания, Валентин Златев.

Над десетилетие българската група на руския гигант Лукойл продължава да отчита, че работи на огромни загуби

Групата около Лукойл в България е сред най-големите данъкоплатци в страната, но с един много важен пропуск – години наред около Лукойл България и Лукойл Нефтохим съществуват сериозни съмнения за това, че с различни счетоводни манипулации укриват или не декларират реалната си печалба. А с това държавният бюджет е ощетен с милиарди.

  • От началото на 2008 г. до края на 2018 г. (за когато има публикувани финансови отчети) „Лукойл Нефтохим“ отчита печалба единствено през 2016 и 2017, последвана от над 250 млн. лв. загуба през 2018 г. Приходите за тези 10 год. са в рамките на десетки милиарди левове. 
  • Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., (последният ГФО е за 2017), отново на фона на милиардни приходи.
  • По различни изчисления, тези резултати са отчетени на фона на това, че в определени моменти превишението, в сравнение с други държави, на цената на бензина у нас достига 30%, а при дизела 50% (https://clubz.bg/47892-rb_i_bsp_kakvi_danyci_plashta_lukojl_neftohim

НАП – призвана да защитава истината за Лукойл, на всяка цена

По думите на Горанов от тази година, на два пъти „приходната агенция е признала огромни отрицателни резултати на тези компании, което им дава основание в продължение на петгодишен период, записан в закона, да си приспаднат тези огромни отрицателни резултати.“ Тези два пъти са именно през 5 години – 2008 г. и 2013 г. (https://www.segabg.com/node/120941

Третирането на Лукойл от страна на НАП е особено проблематично. Съществуват сериозни съмненията за над един милиард лева спестен данък корпоративно облагане, чрез използването на т.нар. трансферно ценообразуване. Именно за да открием истината зад тези съмнения, в продължение на повече от две години Демократична България води битка с НАП за разкриване на обществена информация, свързана с два конкретни ревизионна акта издадени на Лукойл. 

  • През 2018 поискахме тази информация да ни бъде предоставена от НАП по ЗДОИ.
  • НАП отказа достъп до обществената информация.
  • Осъдихме НАП да ни предостави тези документи, но въпреки това НАП отново отказа – (1) обжалвахме този отказ и със свое решение Административен съд София – град отмени отказа на НАП; (2) НАП обжалва това решение пред Върховния административен съд и последният със свое определение остави без разглеждане касационната жалба на НАП. 
  • Вместо да изпълни съдебното решение и да ни предостави исканата информация, НАП отново ни отказа достъп.
  • Дори личното и публично изразено обещание на Борисов да предостави ревизионните актове, остава неизпълнено вече повече от месец.

Близостта на Златев и Лукойл с властта 

Всичко това не може да се случи без връзките на Лукойл на най-високо политическо ниво. Прекалено близките отношения на Борисов с Валентин Златев са доказателство за това. Нека припомним изтеклия наскоро запис, в който Борисов към Златев с “Валентин Василиевич”. Този разговор, в който се обсъжда отношението на Златев към опозицията на ГЕРБ, показва че между Борисов и бившия шеф на Лукойл съществуват отношения, които далеч надхвърлят нормалните между бизнес и управляващи,  и могат да бъдат окачествени единствено като задкулисна зависимост.

Години наред политически лица, активно съдействали за реализирането на АЕЦ Белене от Русия биват избирани за представители на България в Надзорния съвет на Лукойл-Нефтохим, като носители на златната акция на българската държава в компанията.

Такъв например беше Румен Овчаров, който през 2016 г. стана обвиняем за това, че като министър – принципал на НЕК не е упражнил контрол върху сключването на споразумението между НЕК и руската компания „Атомстройекспорт“. То е било подписано (през 2006 г.) в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за изпълнението му. (https://www.mediapool.bg/rumen-ovcharov-stana-obvinyaem-za-aets-belene-v-posledniya-vazmozhen-moment-news256656.html) 

Интересен е и случаят на неговия наследник. През 2017 Румен Овчаров е заменен от Красимир Първанов. Първанов стана известен през 2011 г., когато при първото правителство на Борисов, е шеф на НЕК. През същата година Първанов подписва изгоден за Русия анекс за АЕЦ Белене, който задължава двете страни да постигнат финално споразумение и да подпишат в тримесечен срок договор за изграждане, доставка и строителство на два реактора в централата. Това става в отсъствието на министъра на енергетиката и при грубо нарушаване на дадения му мандат за преговори по проекта. Първанов е уволнен, а точно 3 месеца след неговия подпис,  срокът, в който България и Русия трябва да подпишат окончателния договор за „Белене“, изтича. България е осъдена да плати на руската компания над 1.1 млрд. лева.

За делата си, по-късно, Първанов е възнаграден с поста зам.-министър на икономиката в третия кабинет, преди да бъде въвлечен в скандалите покрай Апартаментгейт и да бъде освободен. Към днешна дата обаче, той продължава да бъде представляващ България член на Надзорния съвет в Лукойл Нефтохим.  

Златев – вече и формален собственик на хотелиерския си бизнес

Докато години наред държавата бездейства и целенасочено крие информация за Лукойл, с част от тази скрита печалба се финансира хотелската империя на Златев. С хотела в Правец и редица други по Черноморието, с над 2000 стаи (гр. Правец: недвижима собственост Pravets Residence, Хотел RIU Pravets Resort, Хотел “Правец Палас”, Pravets Golf Club, Спортен комплекс “Правец” и Ловно стопанство Правец; Черноморско крайбрежие:  хотелите RIU Helios и RIU Paradise – курортен комплекс “Слънчев бряг”, “SUNEO Helios Beach” и “RIU Helios Bay“), след няколко седмици ще отвори този 5-звезден, 7-етажен хотел. Инвестицията за новия хотел е от порядъка на 30 млн. евро плюс още 10 млн. евро за придобиване на земята, платени през 2010 г. През 2019 г., хотелиерският бизнес на Златев беше подсигурен и от 240 млн. лева банков заем.

В продължение на години зад разрастващата се хотелиерска империя, управлявана от „Тера тур сервиз“, стоеше кипърската фирма „Агриуей Холдингс Лимитед“, с неясен действителен собственик, но свързвана със Златев. След последователното му отстраняване като управител на Лукойл-България през 2019 г. и като член на Надзорния съвет на Лукойл Нефтохим през 2020 г., самият Златев вече е вписан и като официален собственик на кипърското дружество, което стои зад хотелиерския бизнес.

За естетическата красота на тази огромна сграда може да има различни мнения. Доколко мястото ѝ е тук, на това знаково място в столицата, също е спорно. По-важното обаче е, че днес Валентин Златев, вече официално с името си, се нарежда сред големите български предприемачи в бранша. Това е подаръкът за Златев от Лукойл, за дългогодишна вярна служба, в резултат на която:

  • изградените му близки му взаимоотношения с политическата класа спомогнаха за прокарване на многобройни руски икономически и политически интереси в България.
  • многобройни български правителства покровителстват руската компания, а контролните държавни органи целенасочено прикриват и отказват да дадат информация за проверки, свързани с дейността на Лукойл.

Както в редица други случаи, и тук повсеместното затваряне на очи относно системни сигнали за укриване на печалби и избягване на данъци в особено големи размери, ощетява България за милиарди левове. С част от тези, спестени на Лукойл, пари Валентин Златев се нарежда сред най-изявените строителите на капитализма в България. 

Още новини

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Националния съвет на „Да, България!“ предлага план за това как ПП-ДБ да тестват наличието на готовност за реформи в 50-ото Народно събрание като предпоставка за участие в реализацията на третия мандат

Националния съвет на „Да, България!“ предлага план за това как ПП-ДБ да тестват наличието на готовност за реформи в 50-ото Народно събрание като предпоставка за участие в реализацията на третия мандат

Христо Иванов: Ако има шанс да бъде формирано правителство анти-Пеевски, длъжни сме пред нашите избиратели да го направим 

Христо Иванов: Ако има шанс да бъде формирано правителство анти-Пеевски, длъжни сме пред нашите избиратели да го направим 

Надежда Йорданова: Готови сме да разговаряме с всички политически сили, които подкрепят нашите реформи, с изключение на “Възраждане”

Надежда Йорданова: Готови сме да разговаряме с всички политически сили, които подкрепят нашите реформи, с изключение на “Възраждане”

По предложение на ПП-ДБ парламентът създаде временна комисия “Нотариуса и Пепи Еврото”

По предложение на ПП-ДБ парламентът създаде временна комисия “Нотариуса и Пепи Еврото”

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

Христо Иванов в 120 минути

Христо Иванов в 120 минути

Божидар Божанов: За да решим политическата криза, реформата в съдебната власт трябва да бъде изведена на преден план

Божидар Божанов: За да решим политическата криза, реформата в съдебната власт трябва да бъде изведена на преден план

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK