Христо Иванов: Искаме мандат за управление, за да модернизираме България навреме

25 септември 2020, петък Viber

Христо Иванов: Искаме мандат за управление, за да модернизираме България навреме

В днешното си участие в предаването “Панорама” по БНТ лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” постави нуждата от модернизацията на България в центъра на разговора: 

“Сега ние заставаме в началото на тази кампания, за да искаме мандат, за да променим из основи българската политическа система, за да можем да модернизираме България навреме. За да не загубим технологичния преход, който ни предстои. Ние вече загубихме един преход и знаем колко висока е цената от това.”

Иванов очерта една от най-актуалните причини модернизацията да е приоритет на Демократична България:

“Нашият дневен ред е дневният ред на модернизацията, която трябва да се случи, защото зад кризата, която идва и която още не сме изпитали, идва една огромна трансформация, която ще се случи с целия свят. И това как България ще се справи с тази трансформация, може да се окаже решаващо за следващите генерации, които ще живеят в тази страна.”  

Протестите Иванов определи като национално явление: 

“Това не са жълтопаветни протести само в София, това е широко национално явление, което има много широка подкрепа. То е дълбоко оптимистично.  Там има млади хора, хора, които си искат страната, искат си бъдещето, които имат самочувствието, че могат, използвайки България като свой основен инструмент, надявайки се на България, инвестирайки в България, да постигнат много повече. Този нов консенсус за това, че ни трябва адрес и този адрес е България, е голямата промяна.” 

Според него протестите днес имат много по-широко представителство от протестите през 2013 г. 

“Това е протестът на една промяна, в който се изгражда консенсус между тези, които смятаха, че могат да са печеливши от глобализацията и тези, които смятаха, че тя е заплаха – консенсус, че им трябва България. Че им трябва работеща страна. За първи път голяма част от българската общност поглежда обратно към България като към място, в което би искала да потърси сигурност и надежда и вижда, че не може да намери от досегашното управление нито едно от двете, защото това е дълбоко некомпетентно, дълбоко скарано с бъдещето, воюващо с бъдещето управление.” 

Според Иванов именно темата за нелегитимното разпореждане с властта в България е това, което е “раздрусало дървото” в Росенец. 

“В Росенец видяхме материализираното срастване между власт и благосъстояние.” – заяви Иванов. 

На въпроса за евентуална коалиция с ГЕРБ в следващия парламент Иванов отговори, че Демократична България не може да приеме оставането на Борисов в каквато и да било политическа роля. 

“Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито там има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим” – заяви Иванов. 

Христо Иванов подчерта, че има теми, по които от ДБ са готови да разговарят с всички и даде като пример темата за конституционната реформа на прокуратурата, но подчерта, че това не означава, че са готови да влязат в едно управление с някого. 

Лидерът на “Да, България!” коментира предложеното от IT индустрията и неупотребено от властта дарение от 15 000 часа работа, за да бъде направена система за електронно здравеопазване: 

“Изграждането на система за електронно здравеопазване е ключова мярка, за да адресираме централния проблем на здравеопазването в България. Ние имаме чудесни лекари, имаме чудесни медицински сестри, имаме проблем с мениджмънта, с администрирането, управлението на тази система. За да се управлява добре, тя трябва да премине в електронен формат. Имаще предложение тези часове да бъдат дарени, за да може това да се случи. Българската държава не успя да говори на един език с индустрията.”

Той не пропусна да повдигне въпроса за ролята на БНТ и за протеста, провеждащ се пред сградата на националната телевизия, като призова водещия да покани протестиращите, за да чуе какво имат да кажат: 

“Става дума за хора, които поставят сериозни въпроси, с години. Става дума за натрупващото се усещане, че БНТ не успява да изпълни своята функция. Това не е критика към журналистите, това е високо е очакване към една ключова национална институция за това в България да има демокрация, да има свобода, да има обективно отразяване на мненията. Това без БНТ няма да стане.”  

Иванов определи управлението като “приключило” и отбеляза, че Бойко Борисов не смее да се появи по улиците на София. 

“Имаме управление, което не се ползва с доверие системно, управление, което е корумпирано дълбоко и това се вижда от все повече външни наблюдатели и все повече граждани в България. Тази негова корупция – това значи разяждане, развала – стои в основата на невъзможността да се има доверие на отделните му политики. Това е причината хората да искат избори, за да могат да го заменят с друго, в което да имат повече доверие.”

Като главен въпрос той определи дали следващите избори ще могат да бъдат превърнати в референдум за промяната. 

“Всеки е за едно нещо на този протест – че трябва да възстановим възможността за пълноценен избор в републиката.” 


Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

По наше искане главният прокурор ще се отчете за Бюрото за защита на свидетелите

04.08.2021

Вижте още...

Христо Иванов: Не сме взели окончателно решение за подкрепа, защото липсва критична минимална доза информация

01.08.2021
Вижте още

“Демократична България” събра експерти от България и чужбина за изграждането на Национална детска болница

01.08.2021
Вижте още
Всички новини

Още позиции

Ние ще настояваме ДПС да остане настрана от управлението

Ние ще настояваме ДПС да остане настрана от управлението

С диалог по приоритетите ни ще търсим формула за управление на дълбоката промяна

С диалог по приоритетите ни ще търсим формула за управление на дълбоката промяна

Демократична България осъжда действията на авторитарния режим в Беларус

Демократична България осъжда действията на авторитарния режим в Беларус

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK