Христо Иванов: Искаме да бъдем спусъкът за ударно технологично развитие

09 октомври 2020, петък Viber

Христо Иванов: Искаме да бъдем спусъкът за ударно технологично развитие

ега е моментът България да направи скок в своята модернизация, а изпусне ли в следващите 2-3 години да отключи тенденцията към технологично развитие, ще изостане необратимо. За целта са необходими стабилна политическа среда и институции, добра правна рамка и визия за развитие. Около това мнение се обединиха експерти от айти индустрията в дискусия със съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов.

В разговора, посветен на темата “Кога и в България ще бъде възможна инвестиция като тази на Microsoft в Гърция?”, участваха Добромир Иванов, председател на българската стартъп асоциация BESCO, Божидар Божанов, ай ти предприемач и експерт по електронно управление, Яна Тодоранова, общински съветник от “Демократична България”, Иво Мирчев, ай ти предприемач, и Боян Юруков, специалист в областта на fintech индустрията.

“Демократична България” иска да бъде спусъкът за ударно технологично развитие. Поставяме си за цел именно модернизацията на страната, как тя да стане “огнище” на такъв тип развитие”, изтъкна по време на срещата Христо Иванов.

Той заяви, че страната има потенциала за такъв напредък, а формацията има ясна визия за ускорено развитие на България, специалисти, на чийто експертен капацитет да се опре, както и политическа воля, за да реализира идеите си.

“Не можем повече да се влачим и да се хвалим с това, че някой е положил 3 км асфалт и премиерът да ходи да го открива”, заяви Иванов и добави: “Искаме следващият премиер да открива инвестиции като тази на Microsoft”.

Председателят на BESCO Добромир Иванов посочи привличането на големи инвестиции и въвеждането на пълноценно работещо електронно управление като най-важните предпоставки за развитие на страната. Като един от основните проблеми той очерта работата на институциите, които често страдат от липсата на експертен капацитет и мотивирани служители. Той изтъкна и проблема с репутацията на България.

“Хиполенд”, “Осемте джуджета”, всичко това се вижда. А хората (потенциалните инвеститори) си правят проучвания. Това са популярни сега теми, които вадят наяве практики, които са проблем от години”, посочи Иванов.

“Това, че ние нямаме правна рамка и институции, които да могат да гарантират на един бизнес, че инвестициите му ще бъдат защитени, това обрича страната на бедност”, каза още той.

Освен въвеждането на електронно управление той препоръча и да се улеснят административните възможности за привличане на специалисти отвън.

“Имаме проблем със сините карти. Вадим по 100 нови на година. При десетки хиляди недостиг само в ай ти сферата, това показва, че сме затворили вратата за такива кадри”, смята той.

Божидар Божанов изтъкна, че в страната има стратегии за е-управлението и “хартия е произведена”, но е необходимо да се пристъпи към същинска работа, а най-големият дефицит с хората.

“Трябват едни хора, които да свършат една работа и тя не е много сложна. Фундаменталният проблем, който имаме в момента, че такива хора не могат да се задържат в администрацията, защото подборът е обратен”, заяви той.

Посочи, че ефектът от въвеждането на електронно управление ще се изрази не само в намаляване на административната тежест но и в намаляване на корупцията.

“Да не може някой да ти чукне на вратата и да ти каже дай едни пари или назначи едни хора… Когато целият процес се автоматизира и се направи прозрачен, това няма да се случва. Историите си ги знаем в България, но те се знаят и навън”, подчерта той.

“Нужен е страхотен интернет – какъвто в България имаме, стабилно и предвидимо управление – за което се борим, и хора. Всяко правителство трябва наистина да контактува с бизнеса и да стимулира агентите да привличат инвестиции”, смята общинският съветник в София от “Демократична България” Яна Тодоранова.

Говорейки за администрацията, Боян Юруков посочи, че има много служители, които си вършат работата и привличат инвеститори, но се работи на парче.

“Инвеститори разказват, че е много трудно, след като е привлечен първоначално, да мине по веригата в администрацията, за да свърши работата. Това е най-големият проблем”, смята той.

Като друг голям проблем посочи липсата на прозрачност, като даде пример с кадастъра, където на места тотално липсва информация и като цяло има хаос.

Добромир Иванов заговори за необходимостта от единен център за инвестиции по подобие на този на Майкъл Блумбърг в Ню Йорк, така че всеки, който иска да направи каквато и да била инвестиция, да може да отиде там и да получи цялостна подкрепа. 

“Има два начина да се гарантира равенство на хората – единият е да вземеш от тези, които имат и да дадеш на тези които нямат – това го правим години наред. По-дългосрочният е да видиш защо тези, които нямат, нямат и да се види какво може да се направи. Това може да отнеме години, но в дългосрочен план вдига стандарта на живот”, заяви Добромир Иванов.

Боян Юруков посочи, че формата на изложенията в момента се подценява. “Трябва да се правят не само в София, а и в малки градове и да не се налага бизнесът буквално да се бори, за да присъства на тях”, смята той.

“Първото, което трябва да направим, е да върнем законността. На второ място – адекватни хора, адекватни екипи, които знаят какво правят. Дори само това да свършим и върху това да стъпим, според мен е достатъчно, за да се случи нещо”, обобщи Ивайло Мирчев от “Да, България”. 

Той даде и конкретна рецепта: “Правиш няколко екипа. Тези екипи, ако трябва ще спят пред вратите и пред офисите на потенциални инвеститори и няма да си тръгнат, докато не се представят и не представят страната. Тук не се изисква кой знае какво. Трябват адекватни хора, които да изпълнят 10 стъпки. Тези 10 стъпки в цял свят са едни и същи. И когато инвеститорът види, че тези стъпки се правят, той идва.”

“България има потенциала, има хората, ние знаем какво трябва да направим. Ние имаме и професионалистите, и ясните препоръки, просто трябва политическа воля”, заяви Христо Иванов. 

Вижте видеото от дискусията:

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Министерство на правосъдието е на финалната права с ключови за реформата в съдебната система законодателни промени

16.01.2022

Вижте още...

Ивайло Мирчев: Най-важни са цените на тока, природния газ и компенсациите за бизнеса

16.01.2022
Вижте още

Ивайло Мирчев: Ако прокуратурата и КПКОНПИ работеха, нямаше да има такава ценова криза с тока

15.01.2022
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Битки за правосъдие. Ивайло Мирчев от "Демократична България"

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Надежда Йорданова: Има сигнали за нарушения от страна на главния прокурор

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Б. Божанов: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 13.1.2022

Атанас Славов, ДБ: Законът за противодействие на корупцията ще бъде внесен до края на месеца

Атанас Славов, ДБ: Законът за противодействие на корупцията ще бъде внесен до края на месеца

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK