Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС да поемат отговорност, че тласкат страната към избори

ИТН искат да реализират пропуска си от миналата година, като съставят правителство с третия мандат, но нека ГЕРБ и ДПС кажат открито, че са готови да причинят избори на страната, каза съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю за “Лице в лице” по Би Ти Ви. Той предупреди, че опозицията тласка страната към хаос и че тази отговорност няма да им се размине. 

Според Иванов изборът на нов председател на Народното събрание след освобождаването на Никола Минчев ще покаже какво ново коалиционно мнозинство се е формирало. 

Отзовахме се на консултациите на ГЕРБ по искания от тях вот на недоверие, защото трябва да има минимум диалогичност, каза още Христо Иванов. Той е попитал представителите на ръководството на ГЕРБ, виждат ли изход от спиралата от кризи, в която затъва страната, но не е получил отговор. “Трябва да търсим минимум професионализъм. Иначе си останахме опоненти и им казахме, че няма да подкрепим техния вот”, каза съпредседателят на ДБ.

Лидерът на “Да България” е скептично настроен – и като подход, и като перспектива, към търсенето от “Продължаваме промяната” на депутати, които да попълнят недостига на управляващото мнозинство след напускането на коалицията от “Има такъв народ”. “Трябва да търсим задълбочена политическа формула, а не просто бройки за гласуване”, каза Иванов. И напомни, че ДБ е призовавала за връщане на масата за преговори с ИТН, но всички мостове са били изгорени. 

Иванов заяви, че парламентарната група на “Демократична България” ще гласува за това Никола Минчев да остане на поста си председател на Народното събрание, “защото това е един достоен председател, от опозицията сами са го признавали”. 

Според него темата “Северна Македония” и атаката по Минчев са обслужвали напълно конюнктурни цели. А парламентарният правилник е “процедура върху процедура” и предполага различни интерпретации, така че председателят не го е нарушил, като не е допуснал да се гласува за закрито заседание по случая с паметната записка на Министерството на външните работи за Северна Македония. “Никола много добре знаеше какво следва от неговите действия и имам чувството, че с пълното съзнание, че ще бъде отстранен от поста, се отърва”, каза Иванов. А цялата опозиция днес се е  обедини около Слави Трифонов, целия ден беше посветен да се прелее кръв от ГЕРБ и ДПС, да не би разпадът в ИТН да продължи”, каза той. 

Според лидера на “Да България” едно закрито заседание на парламента е щяло само да подхранва конспиративните теории. Но точно такава е била ролята на въпросната паметна записка, в която няма никакви нови данни. “Тази паметна записка е произведена като компромат, съдържанието ѝ е създадено, за да бъде използвана като компромат. Министър Генчовска не се занимаваше с професионалното провеждане на външната политика на България, а с обслужването на интересите на ИТН”, каза Христо Иванов. И обясни, че министър Генчовска сама е можела да свали грифа на секретност на този документ и да го прочете в пленарна зала. 

Но в случая не става дума за българския национален интерес, а за кариерен реваншизъм – задето Любомир Каримански не стана председател на БНБ, а Ива Митева – конституционен съдия, убеден е съпредседателят на ПГ на ДБ. “Потрошихме невъобразимо време и енергия да може Каримански да оглави БНБ, а сега Митева  отново за няколко дни ще стане председател на НС”, каза Христо Иванов. По думите му, трябва твоето его да отстъпи в един момент, не може жизнените интереси на България, Северна Македония и дори Албания, чието еврочленство също страда от ветото ни над Скопие, да зависят от него. 

Още новини

<strong>Гълъб Донев: Очакваме към юли 2023-а да получим зелена светлина за Шенген от Нидерландия</strong>

Гълъб Донев: Очакваме към юли 2023-а да получим зелена светлина за Шенген от Нидерландия

<strong>Христо Иванов призова партиите да обявят колко техни депутати и защо ще отсъстват при гласуването на кабинет</strong>

Христо Иванов призова партиите да обявят колко техни депутати и защо ще отсъстват при гласуването на кабинет

<strong>ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция</strong>

ДБ няма да подкрепи кабинет “Габровски”, но ще бъде конструктивна опозиция

<strong>Божидар Божанов изобличава лъжа на Корнелия Нинова  </strong>

Божидар Божанов изобличава лъжа на Корнелия Нинова  

<strong>Законопроектът “Лукойл” на “Демократична България” бе одобрен с огромно мнозинство на първо четене в икономическата и енергийната комисия на НС</strong>

Законопроектът “Лукойл” на “Демократична България” бе одобрен с огромно мнозинство на първо четене в икономическата и енергийната комисия на НС

<strong>Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното производство</strong>

Правната комисия в парламента одобри електронизацията на заповедното производство

Всички новини

Медиатека

Христо Иванов: Ние активно работим за това да опитаме с втория мандат

Христо Иванов: Ние активно работим за това да опитаме с втория мандат

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK