Христо Иванов: Гарантираме бойци на политическия терен и воля

01 февруари 2017, сряда Viber

Христо Иванов: Гарантираме бойци на политическия терен и воля

„Гарантираме свежа кръв на политическия терен и воля за борба с корупцията, нашите хора не са професионални политици, но имат куража и са готови за такава борба“. Това заяви председателят на ПП „Движение Да България“ Христо Иванов пред хората в Русе, дошли за среща с него, Антоанета Цонева, Божидар Божанов и други представители от екипа на партията.
По думите на Иванов, страхът от закона, от затвора е това, което спира хората от корупционни действия и когато „имунната система“ е увредена, когато имаме прокуратура и съдебна власт, които гарантират безнаказаност, са необходими политически действия.
„Публикуването на думи в Държавен вестник не създава законност, не прави реформи, докато няма хора, които да ги извършат“, каза той по повод коментар на юристка от Русе за един от най-променяните закони в България – Закона за обществените поръчки (ЗОП).
Русенци не подминаха темата за решението на партията да се яви на изборите като „Да, България!“, както и за бъдещи коалиционни отношения след изборите на 26 март.
Решението „Да, България!“ да се яви самостоятелно или в коалиция с нейното име „Да, България!“ беше взето на заседание на Националния съвет на 26 януари.
Според Христо Иванов при договаряне на конкретни следизборни взаимодействия ще се търси обединение зад общи каузи. Той даде пример как всички в момента, в т.ч. и президентът Румен Радев изведнъж заговориха за съдебна реформа, но никой не споменава реформа на прокуратурата като част от нея.
„ГЕРБ, БСП и ДПС са част от един и същи корупционен модел, а що се отнася до ляво и дясно в България тези понятия са доста объркани. Кое е лявото на БСП, дясното на ГЕРБ, няма да ви питам кое е либералното на ДПС“, каза той.
„ДСБ са наши политически приятели, те не са застанали зад мен, а зад кауза, ще продължа да ги наричам свои политически приятели, не съм отказвал никаква „протегната ръка“, нашата позиция е, че от „Да, България!“ искаме честно да застанем пред избирателите, да решим своите задачи, след което честно да работим в парламента. На президентските избори 7% гласуваха за Трайчо Трайков , трябва да излезем от този малък кръг, проблем на дясното е, че първо се свиваме до едно малко ядро, после казваме, че никой нас не ни обича и подкрепя, но всъщност трябва да излизаме от този кръг, а не да го делим, защото за нищо не стига“.
Две е повече от едно, ако две партии, които вярват в едни каузи, влязат в Народното събрание, ще имат повече сила, хъс и политическа воля да се борят за тях, заяви председателят на ПП „Движение Да България“.
За да се случи, трябва да започнем да изграждаме нов политически инструмент с нови лица, без да отричаме приноса на хора, които са се борили за тези каузи и са дали много за тях, отбеляза Христо Иванов.
„В историята най-успешният кораб е направен от орачи и копачи – това е Ноевият ковчег. Това е кауза. В „Да, България!“ също няма професионални политици“, каза на срещата капитан Николай Влаеско, член на партията.
„Опитахме всички средства за граждански натиск – бяхме на улицата, за да протестираме, бяхме в парламента, за да защитаваме своите каузи, подписвахме петиции, бяхме задържани, опитахме всичко, което законът позволява, а понякога и на неговия ръб, всички средства за граждански натиск, и тогава Христо каза, че трябва да направим гражданско движение за борба срещу мафията“. Това заяви Антоанета Цонева, председател на предизборния щаб на „Да, България!“.
„Нито лявото, нито дясното се противопоставиха на този модел, който разрушава страната от години. Не искаме да говорим за идеология, а искаме да говорим за каузи. Обръщаме се към всички почтени хора, дори да не се запишете при нас, станете наши съюзници, разкажете на други хора, че има „Да, България!“ и тя си струва да бъде подкрепена“, призова Цонева.
Тя отбеляза важността на изборите на 26 март, а „може би и следващите, защото влизаме в спирала на нестабилност“.
„Всеки трябва да свърши своята работа с кауза и със сърце, не е виновна „Да, България!“, че предизборните коалиции са мръсна дума. Всеки трябва да свърши своята работа, да я свърши така, че без да остави грам съмнение, да се бори за последния човек, за да може да се направи антикорупционен съюз в парламента“, заяви Антоанета Цонева.
Русенци поставиха няколко сериозни теми – замърсяването на въздуха от предприятието „Монтюпе“, ниските заплати – назначаването на хора под минималния осигурителен доход, възможностите за развитие на Русенския университет.
„Повечето българи не чувстваме, че държавата това сме ние. Чувстваме се безпомощни, опитваме се да правим протести, но се събираме малко хора. „Монтюпе“ иска да направи някаква инвестиция, има предписание да си поставя апаратура за измерване на въздуха, но всички си мълчат заради това, че е инвеститор първи клас, който създава толкова работни места“, каза жена от Русе.
„Най-страшно е, когато хората протестират и знаят, че няма кой да ги чуе, нищо няма да се промени. Вижте в Румъния при хората отиде да протестира президентът, заедно с тях, на улицата. В „Да, България!“ всеки един от хората е минал през такива протести, но има има един инструмент юридически – той се нарича колективни искове, и в „Да, България!“ ще действаме за това“, отговори Христо Иванов.
„Ще гласувам за вас, защото няма как да да проверим дали ще си свършите работата, ако не го направим“, обяви гражданин на Русе.

Последни видеа:

  1. Нито глас за Пеевски! 26 октомври 2021, вторник
  2. Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново 26 октомври 2021, вторник
  3. Антоанета Цонева в дебат по bTV 26 октомври 2021, вторник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

“Демократична България” ще си партнира със строителната камара по важните за строителния отрасъл теми

28.10.2021

Вижте още...

Антоанета Цонева: Цената на тока не трябва да се променя до средата на 2022 г.

28.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: В далаверата с Пловдивския панаир се преплитат биографиите на Гергов и Цацаров

27.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Нито глас за Пеевски!

Нито глас за Пеевски!

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Стефан Тафров пред БНТ

Стефан Тафров пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK