Христо Иванов: Борисов докара страната до неуправляемост и е време да си ходи

Христо Иванов, съпредседател на Демократична България и председател на „Да, България!“, заедно с Албена Симеонова, трета в листата на Демократична България за предстоящите Евроизбори, участваха в сутрешния блок на НОВА телевизия.

Разговорът започна с коментар на Христо Иванов, че Пламен Георгиев, председателят на КПКОНПИ трябва моментално да си подаде оставката заради това, че не разкри апартаментгейт. Той доказа, че не си върши работата и се превърна в следващия Филип Златанов.

В коментар на казаното от Бойко Борисов, че се опасява, че ще има манипулация непосредствено преди изборния ден, за да няма време да се реагира, Иванов отбеляза: „От началото на този мандат, и преди това, всяка седмица има скандали. Гърмят бушони, а когато гърмят толкова много бушони, хората, които разбират от електрически системи казват, че проблемът е в системата. Борисов допусна срив на институциите. Институциите в България са приведени в състояние на будна кома и не работят. И това е дълбоката причина за всеки един скандал. Например – имаме КПКОНПИ, на която основната ѝ задача е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации, която трябваше да разкрие апартаментгейт. За тази си дейност КПКОНПИ има над 10 млн. годишен бюджет.
Относно дейността на главния прокурор и разпоредената от него проверка за офшорни сметки, Христо Иванов каза: „Това също е абсолютна пародия. ДАНС трябва да проверява тези неща текущо. В ДАНС има структурата „финансово разузнаване“ и това им е работата. Не трябва, когато главният прокурор реши да си направи PR в края на мандата си след седем години на абсолютно нищо правене, да се сети да им възложи да си свършат работата веднъж. И не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка. Институциите трябва да работят всеки ден.“

Подранили, закъснели или тъкмо навреме са консултациите при президента във връзка с процедурата за нов главен прокурор бе следващият въпрос, на който Христо Иванов отговори: „Има решение на конституционния съд, което обяснява, че преценката на Президента за това дали да подпише указа, който ще дойде към него от ВСС, е чисто политическа. Президентът е напълно в правото си преди да е започнала процедурата да обяви условията, на които трябва да отговаря кандидатът, когото той ще подкрепи политически. Моето настояване е не просто да бъдат обявени една две лични характеристики, а да се стигне до програма за институционална реформа.“

На въпрос на водещия дали няма някакво сближаване на президента и реалната опозиция в България – Демократична България – г-н Иванов отбеляза, че е критикувал президента, че откри темата за прокуратурата едва сега и не е много оптимистично настроен за протичащите консултации, защото не вижда политическа воля в тях. Президентът остави Цацаров да излезе и публично да го „шамароса“.

Попитана кои са трите грешки на този Европарламент, които би поправила, Албена Симеонова, трета в листата, отговори: „Аз съм биофермер. Имаме 400 км крайбрежие, а почиваме в чужбина, имаме най-красивата природа, а дишаме най-мръсния въздух, произвеждаме чиста храна, а ядем боклуци. В момента Европа е изправена пред едно много сериозно предизвикателство. Измират пчелите, замърсена е водата. Онова, което искам да променя е програмата за развитие на селските райони или общата селскостопанска политика – 500 млн. граждани на ЕС плащат по 114 евро годишно на нас, фермерите. Повече от 80% се разпределят между 3% от стопанствата. Това се едрите производители, а те не живеят в селата. Средствата трябва да отидат за малките, за средните, за фамилните фермери, за пчеларите, за животновъдите.“

В края на разговора Христо Иванов отбеляза, че ГЕРБ доказват, че не могат да продължат да управляват. Те не могат да прокарат нито едно решение. Независимо как ще завършат предстоящите Евроизбори България ще отиде на предсрочни избори. Защото Борисов не може повече да управлява страната. Той докара страната до неуправляемост. Затова, за да има за кого да гласуват хората между ГЕРБ и БСП – номер 13 в бюлетината на 26 май.

Тук можете да проследите целия разговор.

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов към ЕК: Изискайте независим финансов анализ на измененията в концесията за Летище София

09.04.2021

Вижте още...

ДБ обяви народните си представители в 45-ото Народно събрание

09.04.2021
Вижте още

Христо Иванов: Сценарий за нови избори не е трагедия, да не се плашим да питаме хората

06.04.2021
Вижте още
Всички новини

Още позиции

Христо Иванов: Благодаря на всички, които повярваха, че България може много повече

Христо Иванов: Благодаря на всички, които повярваха, че България може много повече

България има системен проблем с руското влияние. (А и с други влияния.)

България има системен проблем с руското влияние. (А и с други влияния.)

Христо Иванов: Въпросът е как да рестартираме държавата, за да влезем в новата технологична епоха

Христо Иванов: Въпросът е как да рестартираме държавата, за да влезем в новата технологична епоха

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK