Демократична България подкрепя българските превозвачи

10 май 2018, четвъртък Viber

Демократична България подкрепя българските превозвачи

Демократична България като проевропейско политическо обединение безусловно подкрепя основните принципи на европейската интеграция, залегнали в базовите документи на Европейският съюз, а именно – свободен пазар и конкуренция на предлагането на стоки и услуги. Общоевропейските положения на развитие на транспортния бранш са ясни на българските управляващи още от започването на преговорите на присъединяване към Европейския съюз на Република България и отварянето на преговорна глава „Транспортна политика“ преди 17 години – през 2001 г.

Под благовидната маска на мерки за „повече сигурност“ и срещу „социалния дъмпинг“ миналата година Европейската комисия предложи т. нар. пакет „Европа в движение“, който до края на този месец трябва да бъде гласуван от Европейския парламент. Измененията засягат директиви и регламенти, които са ключови за транспортния бранш и трудовата мобилност в Евросъюза въобще. Реално обаче, те представляват нетарифни ограничения и са насочени към ликвидиране конкурентоспособността на източноевропейските, в това число и на българските превозвачи.

Повече разходи за българския бизнес

Готвеният, срещу последните, удар по нормативен път урежда мерки като задължително връщане на шофьорите до България след всеки 2 или 3 седмици, прекарани на курс в ЕС, почивки – задължително в хотел или мотел, както и изплащане на командировъчни спрямо местното законодателство. Част от мерките отдавна вече са влезли в сила, включително и изискванията за почивка в хотел и връщането след определен брой курсове задължително в родината на шофьора – като част от решение C-102/16 на Съда на ЕС. Тези мерки вече водят до повече разходи за българските превозвачи, чиито маржове и без това са изтънени заради свръхконкурентната среда, в която работят. Така в групата на застрашените попадат няколко хиляди български фирми, които в огромната си част, са малки и средни предприятия. Сектор „Транспорт и логистика“ дава работа на над 210 000 български граждани и осигурява над 7% от заетостта в страната. Картината става още по-мрачна, ако отчетем, че голям брой български експортно ориентирани производства разчитат на достъпен транспорт, за да доставят стоките си на единния пазар.

Повече административна тежест

В допълнение към вече съществуващите, предложените изменения, залагат още повече бюрократщина в и без това свръхрегулирания, транспортен бранш. Това не е учудващо, като се вземе предвид, че в основата си, предложените изменения пресъздават конкретни идеи на група западноевропейски транспортни синдикати. Транспортните потоци са кръвоснабдителната система на общия европейски икономически организъм и тяхното ограничаване, поради интересите на малобройни, но шумни групи може да се окаже фатално за общата конкурентоспособност на изоставащата част от континента.

Позицията на министър Московски е конюнктурна и популистка

В тази връзка няма как да не поставим слаба оценка на българското правителство, което в продължение на почти година, не успя да формулира ясна и непоколебима официална позиция по този въпрос. Последните изявления на министър Московски и подкрепата му за националния протест на българските превозвачи, определяме като сериозно закъснели, конюнктурни и единствено популистки. Като министър г-н Московски е бил длъжен да е запознат и да участва в процеса на подготовка на новото европейско законодателство. В неговите компетенции е било да декларира необходимостта от прилагането на компенсации за засегнатите предприятия в бранша, като по този начин гарантира бъдещето на бизнеса на транспортните фирми в България. Защо не го е направил до момента? Изцяло отсъстваща е визията  на правителството, в което Московски е министър, за един Европейски съюз, изграден не върху свръхрегулациите, а върху добрия бизнес климат и възможностите за още по-динамичен икономически растеж в държавите членки и най-вече в България.

Единният пазар е застрашен – със съдействието на българското правителство!

В Демократична България гледаме на единния пазар като на неделима част от Европейския съюз, като гарант за трансгранично предоставяне на стоки и услуги, общ икономически растеж, който се основава на конкуренция, създаване на работни места и не на последно място – гаранция за това, че по-бедните страни ще могат да догонват своите по-богати съседи и партньори.

Ето защо Демократична България се солидаризира с българските превозвачи на товари и се обявява против обсъжданите изменения, които в своята цялост не само ще въздействат отрицателно на този бранш, но и ще подкопаят изграденото върху здрав икономически разум функциониране на Европейския съюз. Същевременно изразяваме безпокойството си от позицията на българското правителство по отношение на пътническия транспорт, който също е част от пакета „Европа в движение“. Буквално недоумение будят там заявяваните от министър Московски протекционистки мерки, които по своята назадничавост не се отличават от западноевропейските предложения относно товарните превози. Абсолютно неясно е на какъв принцип настоящото правителство и в частност министерството на транспорта, определя своята политика спрямо пакета „Европа в движение“ и Европейския съюз въобще.

Демократична България настоява за по-малко регулации и повече пазар!

За разлика от настоящото правителство, ние в Демократична България, си даваме ясна сметка, че българските превозвачи са конкурентноспособни, както и че завишаването на регулацията и административната тежест ги лишава от тази конкурентноспособност. В този смисъл се противопоставяме на заявеното желание за повече регулация – независимо дали предлагана от западноевропейците в товарния или от източноевропейците в пътническия транспорт. Осъждаме всяка крачка в отстъпление от единния пазар, както и очертаващата се вече антиевропейска реторика на министър Московски и премиера Борисов. Обръщаме внимание, че злощастното развитие в транспортния сектор не е избуяло върху отговорността на ЕС или поддържаната от него администрация. Виновни тук са националните правителства на отделните държави членки и в голяма степен българското европредседателство, което не съумя да защити основните принципи на европейската интеграция в последните месеци, които се явяват решителната фаза по финализиране на проекта „Европа в движение“.

Ние, в Демократична България знаем, че добре работещият ЕС е гарант за българските икономически интереси, поради което призоваваме българското  правителство разумно да използва оставащото му време от председателството на Съвета на ЕС и да положи всички усилия, за да защити бъдещето на Евросъюза като добре организиран единен пазар, а не фрагментирана мозайка от различни на брой национални бюрократ-протекционизми!

Демократична България

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Покана за Oбщo cъбpaниe нa мecтнaтa opгaнизaция нa ПП „Движeниe Да Бългapия” – Варна

21.10.2021

Вижте още...

„Демократична България“ призовава президента да свика КСНС за ковид кризата

21.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: Правителството на Радев не се справя с енергийните въпроси

20.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Кандидат-депутатът Веселин Калановски за зелените сертификати и политиката

Кандидат-депутатът Веселин Калановски за зелените сертификати и политиката

Защо е толкова висока цената на природния газ?

Защо е толкова висока цената на природния газ?

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС се опитаха да ни дерегистрират служебно в Стара Загора и още 8 района

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС се опитаха да ни дерегистрират служебно в Стара Загора и още 8 района

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK