Демократична България подкрепя българските превозвачи

Демократична България като проевропейско политическо обединение безусловно подкрепя основните принципи на европейската интеграция, залегнали в базовите документи на Европейският съюз, а именно – свободен пазар и конкуренция на предлагането на стоки и услуги. Общоевропейските положения на развитие на транспортния бранш са ясни на българските управляващи още от започването на преговорите на присъединяване към Европейския съюз на Република България и отварянето на преговорна глава „Транспортна политика“ преди 17 години – през 2001 г.

Под благовидната маска на мерки за „повече сигурност“ и срещу „социалния дъмпинг“ миналата година Европейската комисия предложи т. нар. пакет „Европа в движение“, който до края на този месец трябва да бъде гласуван от Европейския парламент. Измененията засягат директиви и регламенти, които са ключови за транспортния бранш и трудовата мобилност в Евросъюза въобще. Реално обаче, те представляват нетарифни ограничения и са насочени към ликвидиране конкурентоспособността на източноевропейските, в това число и на българските превозвачи.

Повече разходи за българския бизнес

Готвеният, срещу последните, удар по нормативен път урежда мерки като задължително връщане на шофьорите до България след всеки 2 или 3 седмици, прекарани на курс в ЕС, почивки – задължително в хотел или мотел, както и изплащане на командировъчни спрямо местното законодателство. Част от мерките отдавна вече са влезли в сила, включително и изискванията за почивка в хотел и връщането след определен брой курсове задължително в родината на шофьора – като част от решение C-102/16 на Съда на ЕС. Тези мерки вече водят до повече разходи за българските превозвачи, чиито маржове и без това са изтънени заради свръхконкурентната среда, в която работят. Така в групата на застрашените попадат няколко хиляди български фирми, които в огромната си част, са малки и средни предприятия. Сектор „Транспорт и логистика“ дава работа на над 210 000 български граждани и осигурява над 7% от заетостта в страната. Картината става още по-мрачна, ако отчетем, че голям брой български експортно ориентирани производства разчитат на достъпен транспорт, за да доставят стоките си на единния пазар.

Повече административна тежест

В допълнение към вече съществуващите, предложените изменения, залагат още повече бюрократщина в и без това свръхрегулирания, транспортен бранш. Това не е учудващо, като се вземе предвид, че в основата си, предложените изменения пресъздават конкретни идеи на група западноевропейски транспортни синдикати. Транспортните потоци са кръвоснабдителната система на общия европейски икономически организъм и тяхното ограничаване, поради интересите на малобройни, но шумни групи може да се окаже фатално за общата конкурентоспособност на изоставащата част от континента.

Позицията на министър Московски е конюнктурна и популистка

В тази връзка няма как да не поставим слаба оценка на българското правителство, което в продължение на почти година, не успя да формулира ясна и непоколебима официална позиция по този въпрос. Последните изявления на министър Московски и подкрепата му за националния протест на българските превозвачи, определяме като сериозно закъснели, конюнктурни и единствено популистки. Като министър г-н Московски е бил длъжен да е запознат и да участва в процеса на подготовка на новото европейско законодателство. В неговите компетенции е било да декларира необходимостта от прилагането на компенсации за засегнатите предприятия в бранша, като по този начин гарантира бъдещето на бизнеса на транспортните фирми в България. Защо не го е направил до момента? Изцяло отсъстваща е визията  на правителството, в което Московски е министър, за един Европейски съюз, изграден не върху свръхрегулациите, а върху добрия бизнес климат и възможностите за още по-динамичен икономически растеж в държавите членки и най-вече в България.

Единният пазар е застрашен – със съдействието на българското правителство!

В Демократична България гледаме на единния пазар като на неделима част от Европейския съюз, като гарант за трансгранично предоставяне на стоки и услуги, общ икономически растеж, който се основава на конкуренция, създаване на работни места и не на последно място – гаранция за това, че по-бедните страни ще могат да догонват своите по-богати съседи и партньори.

Ето защо Демократична България се солидаризира с българските превозвачи на товари и се обявява против обсъжданите изменения, които в своята цялост не само ще въздействат отрицателно на този бранш, но и ще подкопаят изграденото върху здрав икономически разум функциониране на Европейския съюз. Същевременно изразяваме безпокойството си от позицията на българското правителство по отношение на пътническия транспорт, който също е част от пакета „Европа в движение“. Буквално недоумение будят там заявяваните от министър Московски протекционистки мерки, които по своята назадничавост не се отличават от западноевропейските предложения относно товарните превози. Абсолютно неясно е на какъв принцип настоящото правителство и в частност министерството на транспорта, определя своята политика спрямо пакета „Европа в движение“ и Европейския съюз въобще.

Демократична България настоява за по-малко регулации и повече пазар!

За разлика от настоящото правителство, ние в Демократична България, си даваме ясна сметка, че българските превозвачи са конкурентноспособни, както и че завишаването на регулацията и административната тежест ги лишава от тази конкурентноспособност. В този смисъл се противопоставяме на заявеното желание за повече регулация – независимо дали предлагана от западноевропейците в товарния или от източноевропейците в пътническия транспорт. Осъждаме всяка крачка в отстъпление от единния пазар, както и очертаващата се вече антиевропейска реторика на министър Московски и премиера Борисов. Обръщаме внимание, че злощастното развитие в транспортния сектор не е избуяло върху отговорността на ЕС или поддържаната от него администрация. Виновни тук са националните правителства на отделните държави членки и в голяма степен българското европредседателство, което не съумя да защити основните принципи на европейската интеграция в последните месеци, които се явяват решителната фаза по финализиране на проекта „Европа в движение“.

Ние, в Демократична България знаем, че добре работещият ЕС е гарант за българските икономически интереси, поради което призоваваме българското  правителство разумно да използва оставащото му време от председателството на Съвета на ЕС и да положи всички усилия, за да защити бъдещето на Евросъюза като добре организиран единен пазар, а не фрагментирана мозайка от различни на брой национални бюрократ-протекционизми!

Демократична България

Още новини

Христо Иванов: Парламентът съществува заради опозицията

Христо Иванов: Парламентът съществува заради опозицията

<strong>Депутатите ще мислят как да се създаде представителен орган на българите в чужбина</strong>

Депутатите ще мислят как да се създаде представителен орган на българите в чужбина

Ивайло Мирчев: “Лукойл Нефтохим Бургас” ни ощетява с по 200 млн. лв. на месец, държавата да поеме оперативния контрол над рафинерията

Ивайло Мирчев: “Лукойл Нефтохим Бургас” ни ощетява с по 200 млн. лв. на месец, държавата да поеме оперативния контрол над рафинерията

Депутинизацията - в управленска програма за следващите 12 месеца

Депутинизацията - в управленска програма за следващите 12 месеца

Антоанета Цонева: “Демократична България” не поставя ултиматуми, а план за действие

Антоанета Цонева: “Демократична България” не поставя ултиматуми, а план за действие

“Демократична България” предлага мерки за депутинизация на страната

“Демократична България” предлага мерки за депутинизация на страната

Всички новини

Медиатека

Министър Йорданова: Законопроектът за разследване на главния прокурор ще е готов до 30 юни

Министър Йорданова: Законопроектът за разследване на главния прокурор ще е готов до 30 юни

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 18.5.2022

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 18.5.2022

Ивайло Мирчев: Време е Лукойл да започне да плаща данък "печалба" в България

Ивайло Мирчев: Време е Лукойл да започне да плаща данък "печалба" в България

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK