“Демократична България” определи депутатите за 48-ото Народно събрание

“Демократична България” определи групата си от народни представители за 48-ия парламент. Кандидатите, които бяха избрани от два района, направиха своя избор и това оформи състава от 20 депутати, които ще положат клетва в първия ден. Четирима от тях са от гражданската квота.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов избра да бъде народен представител от 16-и МИР Пловдив, бившият правосъден министър Надежда Йорданова ще бъде народен представител от 23-и МИР София, откъдето ще бъде депутат и Елисавета Белобрадова. Ивайло Мирчев ще бъде народен представител от Разград.

Съставът на парламентарната група на “Демократична България” (подредени по номер на МИР):

2 МИР Бургас – Димитър Найденов

Димитър Найденов е предприемач, с 30-годишен опит в сферата на туризма, като със създаването и развитието на проектите си е осигурил и поддържа десетки работни места. В 45-ия парламент беше народен представител, избран от листата на “Демократична България” в Бургас. Преди това, като общински съветник в Бургас, работеше активно за решаване на проблемите не само на общината, но и предприе редица активности, свързани с проблеми от национално значение по цялото Южно Черноморие.

3 МИР Варна – Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист, завършил специалност „Право“ в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Директор на Националната служба за сигурност в правителството на Иван Костов (1997г. – 2001г.). Бил е народен представител в 40-ото, 43-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

4 МИР Велико Търново – Людмила Илиева

Людмила Илиева е адвокат с над 20-годишен опит. Специализирала е в областта на гражданското право и процес. От 2011 г. е член на ДСБ, а от 2016 г. част от националното ръководство на партията. По време на правителството с премиер Кирил Петков тя беше областен управител на Велико Търново.

5 МИР Видин – Любен Иванов

Любен Иванов беше водач на листата “Демократична България” за Видин, роден през 1979 г. във Видин. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. От 2003 г. e адвокат към адвокатска колегия – Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общински съвет – Видин. По време на правителството с премиер Кирил Петков той беше областен управител на Видин.

8 МИР Добрич – Албена Симеонова

Албена Симеонова е еколог, Председател на Българската асоциация на  Биопроизводителите, член на Борда на Международната федерация на биоземеделските движения IFOAM EU. Тя е и биофермер от с. Любеново, община Никопол. В стопанството и́ се отглеждат по биологичен начин винени лозя и зърнени култури.

10 МИР Кюстендил – Николай Табаков

Николай Табаков водач на “Демократична България” в Кюстендил. Той е артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в град Дупница, има галерия в София. Правил е изложби в България, Франция, Испания и Англия. Учител е по изобразително изкуство и трудово обучение.

15 МИР Плевен – Стоян Михалев

Стоян Михалев е популярен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като “Вярвам в теб”, “Откакто ти” и “Цвят лилав”. Дълги години работи като радио и тв водещ. Един от създателите на музикалната телевизия ММ. Народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

16 МИР Пловдив – Христо Иванов

Христо Иванов е председател на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България”, народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, където е председател на парламентарната група на “Демократична България”. Христо Иванов е посветил целия си професионален път на каузата за справедлива съдебна система в България.

17 МИР Пловдив-област – Йордан Иванов

Йордан Иванов завършва Френската езикова гимназия в Пловдив, а след това “Право” в Нов български университет. От февруари 2022 г. е зам.-председател на ДСБ. В рамките на коалицията “Демократична България” ръководи екипа за политики в ресор “Децентрализация и регионално развитие” от 2018 г. На местните избори през есента на 2019 г. е избран за общински съветник в Пловдив и за зам.-председател на Общинския съвет. По време на правителството с премиер Кирил Петков е областен управител на Пловдив.

18 МИР Разград – Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев е икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Избран е за депутат в 45-ото, 46-о и 46-ото  Народно събрание, като в 47-ото Народно събрание е заместник-председател на комисията по енергетика и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Участва още във временните комисии за проверка на “Лукойл”, за меморандума с Gemcorp и за природния газ.

19 МИР Русе – Иван Белчев

Иван Белчев е градски и екоактивист от Русе. Работи като консултант на свободна практика в сферата на рекламата и уеб дизайна. Участва активно в екологични становища за замърсяващи производства в Русе и вижда нуждата от законови промени за решаване на проблемите в сферата не са само в родния му град, а и в цяла България. Иван Белчев е завършил висшето си образование в Германия. След като достига професионален успех, започва да търси удовлетворение чрез доброволчески инициативи в родния си град Русе. Основател е на групата за решаване на малките проблеми в градската среда “Писмо до кмета на Русе”.

23 МИР София – Надежда Йорданова

Надежда Йорданова е министър на правосъдието в правителството на България от декември 2021 г. до август 2022 г. Юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Последователен защитник на каузата за дълбока съдебна реформа в страната, която да гарантира на България модерна публична администрация, в услуга на гражданите, надеждни и устойчиви институции и закон, който важи за всички. Народен представител в 45-ото и 46-ото НС.

23 МИР София – Божидар Божанов

Божидар Божанов е първият министър на електронното управление в България. Той беше член на правителството, което управлява от декември 2021 г. до август 2022 г. Член е и на Изпълнителния съвет на “Да, България!”. Само за седем месеца успя да постави политиката за електронно управление и модернизация на най-високо държавно ниво. В рамките на този срок беше извършен по-голям напредък по електронната идентификация, отколкото за последните 5 години.

23 МИР София – Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова е съосновател на родителската дигитална платформа „Майко Мила”, социален предприемач и председател на фондация „Майко Мила“, която стои зад каузата „Оле Мале“ в подкрепа на родители на деца с увреждания. Завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“. Носител на редица отличия, сред които първа награда в най-големия конкурс за социални предприемачи „Промяната“ на  Reach for Change Foundation за 2018 г. Жена на годината в категория „Интернет“ за 2018 г. Част от лидерската програма на Marshal Memorial Fellowship за 2020 г.

24 МИР София – Мартин Димитров

Мартин Димитров е икономист, активен законодател, един от основателите на групата за натиск. Той винаги е отстоявал позицията за общи действия на принципните хора в дясно-център. Народен представител от гражданската квота на “Демократична България” в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Има богат политически опит – бил е народен представител в 40-ото, 41-вото и 43-ото Народно събрание, от 2008 до 2012 г, е председател на Съюза на демократичните сили (СДС).

24 МИР София – Кремена Кунева

Кремена Кунева е съосновател и председател на фондация „За Доброто“ и създател на гражданското движение Проект #задоброто. Тя е граждански кандидат на „Демократична България“. Нейната кауза са модерно и качествено детско здравеопазване и образование. Емпатията и решителността са първата стъпка, за да премахнем мизерията и унизителното чиновническо отношение към децата ни, казва тя. Зад тази кауза вече стоят хиляди доброволци и дарители.

25 МИР София – Владислав Панев

Владислав Панев е собственик на финансова компания от 15 години, съпредседател на Зелено движение, лицензиран инвестиционен консултант. Автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. От 2019 година е общински съветник в Столичния общински съвет. Владислав започва кариерата си като финансов репортер във вестниците “Банкеръ” и “Дневник”. През 2004 година става последователно портфолио мениджър и изпълнителен директор на офиса на словенската финансова компания KD Group в София. От 2006 г. развива собствен бизнес в инвестиционната сфера.

25 МИР София – Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Народен представител е от гражданската квота на „Да, България“, част от коалицията “Демократична България”, в 45-ия, 46-ия и 47-мия парламент, където е зам.-председател на комисията по здравеопазване.

27 МИР Стара Загора – Атанас Славов

Доц. д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”, доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти като народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, където беше заместник-председател на комисията по правни въпроси и член на комисията по отбрана.

28 МИР Търговище – Илина Мутафчиева

Илина Мутафчиева е социален предприемач и граждански активист. Работи за по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократично участие на гражданите. Магистър по „Международни икономически отношения“ в УНСС, владее френски и английски език. Лицензиран брокер на ценни книжа към Комисията по финансов надзор. Понастоящем е докторант в Университета по национално и световно стопанство в катедра “МИО и бизнес“.

Още новини

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Покана за Общо събрание на МО Ловеч

Покана за Общо събрание на МО Ловеч

<strong>Ивайло Мирчев: Можем да минем и към гласуване с бобени зърна</strong>

Ивайло Мирчев: Можем да минем и към гласуване с бобени зърна

<strong>ДБ внесе законопроект, с който правителството може да поеме контрола над “Лукойл Нефтохим Бургас”</strong>

ДБ внесе законопроект, с който правителството може да поеме контрола над “Лукойл Нефтохим Бургас”

ДБ внесе в парламента декларация за обявяване на гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за акт на геноцид

ДБ внесе в парламента декларация за обявяване на гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за акт на геноцид

<strong>ДБ и ПП призовават гражданите на протест довечера пред парламента срещу изборната кражба</strong>

ДБ и ПП призовават гражданите на протест довечера пред парламента срещу изборната кражба

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK