„Демократична България“, където жените променят съдбата на страната

Надежда Йорданова невинаги е била политик. Още по-малко министър. А когато е започвала да се занимава с политика, е имала своите смели идеи, проекти и решения, но също така и естествените за една жена притеснения. Ще се справи ли? Ще успее ли да съчетае грижата за семейството и работата за обществото? Ще оправдае ли очакванията?

Но най-голямата й изненада идва не от работата с държавната администрация или в контактите с политици от другите партии, нито справянето със семейния баланс. Какъв е бил шокът да разбере, че всъщност битката за реализиране на идеите за по-добра България ще бъде торпилирана от друго място?

“Когато започвах да се занимавам с политиката до голяма степен бях запозната с процесите и работата в администрацията. Знаех как се случват нещата и какъв път трябва да се измине, за да може някое решение да се случи. Това, за което не подозирах, е ролята на кафявите медии и тяхната сила да торпилират и най-смислените и устойчиви идеи за бъдещето на страната”, казва Надежда Йорданова.

Мощната атака срещу реформите не я спира и днес тя е едно от най-разпознаваемите лица на “Демократична България” и водач на две листи на обединението за парламентарните избори на 2 октомври. Надежда Йорданова е и най-яркият пример за това, че в “Демократична България” жените имат възможност да реализират политическа кариера и да бъдат водещи фигури в определянето на бъдещето на страната, включително и в ролята си на министър.

А в това всъщност има много логика. Редица проучвания показват колко положителен е ефектът от управлението на жени. Когато станат лидери те идват с различни умения и мислене. И по-важното – жените лидери добавят структурен и културен принос, който води до по-ефективни решения. Този техен подход често води до това, че се откриват едни по-фини детайли, които други пропускат и резултатите са по-добри.

Не е случайно, че все повече водещи компании по света назначават жени на водещи ръководни позиции. Делът на жените на високи постове в политиката е най-висок в най-развитите държави от Северна Европа. Увеличава се и броят на жените премиери.

“Включването на повече жени в листите на “Демократична България” е естествен процес и това следва от нашите ценности и политиките, които развиваме. Ние следваме европейските демократични ценности, равенството на половете, липсата на дискриминация”, казва Надежда Йорданова.

Тя е една от десетте жени водачи на листи на обединението за изборите в неделя. Още 13 жени заемат втори места в листите. Те са изпълнени както с партийни кандидатури – Антоанета Цонева, Кристина Петкова, Яна Тодоранова, Александра Стеркова, Зорница Стратиева, така и със силни граждански кандидати като Елисавета Белобрадова и Кремена Кунева.

“Включването на жените в политиката трябва да е естествен процес и е естествен процес в “Демократична България”. При нас са най-дейните и най-работливите са жени, това е съвсем нормално. “Демократична България” абсолютно винаги е била най-подкрепяща жените от всички политически сили”, казва Елисавета Белобрадова, която е и съосновател на сайта „Майко мила“, двигател на платформата за социално предприемачество „Оле Мале“, обществен активист и народен представител в предишните два парламента. Сега тя отново се бори за доверието на хората.

В парламентарната група на обединението от 47-ото Народно събрание жените съставляваха близо 25% от всички депутати – три от 16. Сега амбициите са техният брой да се увеличи и да се доближи до средните европейски показатели. В ЕС средно 32% е присъствието на жени на представителни политически позиции.

За Кремена Кунева, която след дълги години в корпоративния свят се отдава на обществени каузи, а от три години е председател на фондация „За Доброто“, това е първо участие в кампанията. В този смисъл тя дебютира на полето на голямата българска политика със своите каузи и идеи за развитие на социалната система.

“Една голяма част от жените в “Демократична България” на тези избори показаха, че не просто имат място в политиката, а политиката в България има нужда от тях. Ще използвам една фраза, на Маргарет Тачър, която много харесвам и абсолютно подкрепям: „Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си“, казва Кунева като свое послание към избирателите.

Навлизането на все по-разпознаваеми граждански кандидатури в листите на “Демократична България” върви ръка за ръка с останалите пътища към голямата политика. В последните години Кристина Петкова извървя пътя до заместник-председател на ДСБ. Съществува и хибриден вариант – Стела Николова беше силен граждански кандидат и депутат в 46-ото Народно събрание преди да стане част от ръководството на “Да, България”. Същото важи и за д-р Таня Андреева, която хората познават като активист в защита на по-добро здравеопазване за децата и изграждане на модерна детска болница.

“Действително ние сме единствената формация, която реално работи за по-активното участие на жени и в политическия и в обществения живот. Аз като председател на женската организация на ДСБ вече пет години работя именно в тази посока. Много се радвам, че успяхме  да направим този женски фронт на “Демократична България”, казва Кристина Петкова.

Изборите в неделя ще покажат дали избирателите са готови да се доверят в по-голяма степен на жените в името на едно по-балансирано представителство. Това изглежда логично, заради относителния паритет между мъже и жени в населението. Амбицията е те не просто да представляват жените, а реално да променят политиката на България.

“Променя се начинът, по който се прави политика. Не всичко е „газ до дупка“. Способността на жените да оглеждат нещата от различни страни, да намират пресечна точка между много и различни интереси, е нещо, с което допринасяме в политиката”, казва Надежда Йорданова.

“Жените са важни участници в политическия живот. Защото когато има повече жени на високи отговорни позиции, политическият дебат е по-добър и по-качествен, решенията са по-добри и по-устойчиви, по-полезни са за хората. Жените внасят друга гледна точка към прагматизма, сърце и същевременно разум”, добавя тя.

Има обаче обезпокоителна тенденция – има статистически данни и научни изследвания, че жените в политиката по-често са обект на вербално насилие или заплахи за физическата им неприкосновеност, както и психически тормоз. Трудности, които пречат или отказват някои жени да се включат в политиката. Включително и страхът от подмолни атаки от кафявите медии.

“Изключително важно е да работим по проблемите на жените, защото последните 12 години какво наблюдаваме? На хартия се води, че има много жени и равно представителство, но на практика това не е така. Не се развиват, не се работи по женски политики. Вярвам, че това ще бъде един от основните ни приоритети”, казва Кристина Петкова.

Затова в “Демократична България” може да се говори за израстването на едно ново поколение жени политици, за които ценностите на демокрацията и правовата държава са неотменими. Това са жени, които искрено и уверено работят, за да променят страната ни към по-добро. Те са равнопоставени съдейственици на мъжете в определянето на политиките на “Демократична България”, автономни източници на личните си цели и амбиции, автори на своя собствен път в политиката и пълноценни членове на екип от смели и отговорни политици със здрав разум и последователни действия.

Още новини

<strong>Атанас Славов: ГЕРБ се правят на най-големите натовци в България, но няма да получат индулгенция за безобразията си във вътрешната политика</strong>

Атанас Славов: ГЕРБ се правят на най-големите натовци в България, но няма да получат индулгенция за безобразията си във вътрешната политика

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Покана за Общо събрание на МО Ловеч

Покана за Общо събрание на МО Ловеч

<strong>Ивайло Мирчев: Можем да минем и към гласуване с бобени зърна</strong>

Ивайло Мирчев: Можем да минем и към гласуване с бобени зърна

<strong>ДБ внесе законопроект, с който правителството може да поеме контрола над “Лукойл Нефтохим Бургас”</strong>

ДБ внесе законопроект, с който правителството може да поеме контрола над “Лукойл Нефтохим Бургас”

ДБ внесе в парламента декларация за обявяване на гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за акт на геноцид

ДБ внесе в парламента декларация за обявяване на гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за акт на геноцид

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK