„Да, България!“ ще работи активно за втората вълна на интеграция в ЕС и НАТО

22 февруари 2017, сряда Viber

„Да, България!“ ще работи активно за втората вълна на интеграция в ЕС и НАТО

Председателят на „Да, България!“ Христо Иванов и водачът на листата в 27-и МИР (Бургас) Велизар Шаламанов предупредиха за опасността България да не успее да се включи във втората вълна на интеграция в ЕС и НАТО и да осъмне като държава „второ качество“.

Бургас е вторият град, където на 21 февруари коалиция „Движение Да България“ представи листата си – след Стара Загора. Заедно с Христо Иванов и Велизар Шаламанов, на среща с гражданите на Бургас в салона на операта бяха и Мануела Малеева, Теодор Михайлов, Иво Мирчев, както и кандидатите за народни представители от Зелените и ДЕОС – Даниела Божинова.

Вижте тук видео запис от срещата.

Христо Иванов отбеляза необходимостта от сериозна активизация заради втората вълна на интеграция в ЕС и НАТО. „И двете структури неизбежно ще претърпят промяна и ако България е пасивна и чака „началниците“ да й кажат какво да прави, както досега, рискът е един ден да осъмнем като страна второ качество, не и като страна, която използва членството си в ЕС за реална и пълноценна защита на своите интереси“.

„Това, което трябва да се случи, е не просто да започнем процеса по възприемане на еврото, което е дълъг процес и ще изисква поредица от прецизни пренастройки на нашата икономика, които трябва да се направят компетентно и бавно, но самият този процес като политически хоризонт ще даде нова насоча за осъвременяване на българските институции“, посочи председателят на „Да, България!“, подчертавайки необходимостта от бързо присъединяване към Европейския банков съюз.

Христо Иванов открои колко е важно България много активно да започне да участва в изграждането на цялата нова политика по сигурността на ЕС, по начин, максимално съответстващ на интересите й.

„Ако не се погрижим в темелите на новата европейска политика на сигурността да бъдат заложени интересите на България, която се намира в едни от най-горещите граници на европейското пространство, ще пропуснем най-големия шанс да решим едни от най-големите проблеми, пред които се изправяме – както по отношение на миграционната криза, така и по отношение на заплахите в Черноморския регион, така и по отношение на напрежението, което съществува по източната граница на Съюза“, отбеляза Христо Иванов.

Велизар Шаламанов посочи, че може да бъде направено много по отношение на ролята и мястото на България в НАТО. След повече от 10 години ние сме от малкото страни в Алианса, които не домакинстват многонационални сили и като че ли има страх от това да се намерят най-добрите думи, за да се обяснят ползите и смисъла да сме част от това европейско семейство, посочи Шаламанов, който е експерт в областта на отбраната и сигурността.

По думите му българските въоръжени сили се държат „като че ли извън тези формирования“, в които участват всички други страни, което пречи да разберем от първа ръка ползите от това членство. Шаламанов подчерта, че НАТО, освен гарант за сигурност, е инструмент и за интеграция, за прехвърляне на добри практики, обмен на технологии между най-развитите страни в света – „има какво да предложат на България, има какво и ние да научим от тях“.

Шаламанов акцентира, че това е една култура на интеграция, култура на сътрудничество, от която може да реализираме като държава-член на алианса големи ползи.

Той назова някои сфери за подобно сътрудничество като  електронното управление и киберсигурността, както и устойчивостта на инфраструктурата, отбелязвайки значимостта на Алианса като носител на технологии и добри практики в тях.

„Ако работим ефективно в процесите на интеграция, България ще има достъп до най-високите технологии, до най-добрите практики, обмен на специалисти, които създават бъдещето в киберпространството“, отбеляза Велизар Шаламанов, добавяйки, че най-важни са хората, техният подбор и култура.

Когато имаш твърде много бедни хора, твърде много хора, които не виждат ползите от демокрацията, не можеш да имаш демократичен модел на развитие, така че е важно да изградим стабилна средна класа, коментира Христо Иванов.

Липсата на такава, по думите му, води дотам, че популизмът на избори, хибридни войни, медийна пропаганда заплашват да тласнат България в грешна посока.

„Корупцията е най-голямата заплаха за нашата национална сигурност, в променящата се геополитическа ситуация около нас, включително трансформациите, които предстоят на НАТО и ЕС, България трябва много бързо да освободи своите институции от корупцията, за да участва наравно и със свои приоритети в промяната на ЕС и да бъде по-активен член на НАТО, за да си гарантира сигурността“, каза Иванов.

Корупцията е най-голямата причина и за това страшно много хора да напускат страната ни, тъй като нямат перспектива за достойно съществуване в нея, отбеляза той.

По думите му перспективата е „ключът“ „Да, България!“ да се стреми да обърне тенденцията, за да се задържат повече хора в България – както за млади хора, така и за тези българи, които на даден етап в своя живот да започнат да мислят за България като възможно място, където трябва да се върнат – било за да започнат бизнес, да отгледат и образоват децата си, да прекарат старините си.

„Тази политика ние наричаме голямото завръщане, и това трябва да е във фокуса на следващия парламент, как България да започне да се конкурира за онзи човешки капитал, който излезе от нея“, заяви Христо Иванов.

Всички си даваме сметка, че човешкото биоразнообразие е това, което е най-заплашено в България, губим най-добрите си видове – младите, смелите, компетентните, предприемчите и бих искала да съм част от това оживлеине и надежда, да обърнем тази тенденция с „Да, България!“, каза и Даниела Божинова.

Божинова, която е активист и инициатор на местния референдум за нефтопровода Бургас-Александруполис отбеляза, че споделя идеите на „Да, България!“ за електронна демокрация, облекчаване на режима за всенародни допитвания и граждански инициативи, сред които и замяна на  Великото народно събрание с конституционен референдум, който да стане задължителен.

Теодор Михайлов от „Да, България!“ призова гражданите да се обединяват свободно, да протестират, да пускат петиции и да тормозят всяка една власт постоянно, не само по време на избори.

Дадох си сметка, че ако няма свестни хора в парламента, не можем да очакваме промяна, заяви и най-успялата българска тенисистка Мануела Малеева, един от учредителите на „Да, България!“. По думите й трябва да се върне вярата в хората, че могат да направят тази промяна – всички заедно тук в България.

На 22 февруари от 18 часа започва срещата на екип на „Да, България!“ с гражданите на Добрич.

Последни видеа:

  1. Нито глас за Пеевски! 26 октомври 2021, вторник
  2. Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново 26 октомври 2021, вторник
  3. Антоанета Цонева в дебат по bTV 26 октомври 2021, вторник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

“Демократична България” ще си партнира със строителната камара по важните за строителния отрасъл теми

28.10.2021

Вижте още...

Антоанета Цонева: Цената на тока не трябва да се променя до средата на 2022 г.

28.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: В далаверата с Пловдивския панаир се преплитат биографиите на Гергов и Цацаров

27.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Нито глас за Пеевски!

Нито глас за Пеевски!

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Христо Иванов от музей "Възраждане и учредително събрание" във Велико Търново

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Антоанета Цонева в дебат по bTV

Стефан Тафров пред БНТ

Стефан Тафров пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK