"Да, България!" се бори за голяма демократична общност

„Да, България!“ остава ясно опозиционна политическа сила, ясно прицелена към формиране на голяма демократична общност от граждани вътре в България, които да бъдат носители на големия идеал за европейска западна демократична България като част от свободния свят. Този идеал не може да бъде смятан повече за даденост и ще му трябва гражданска база“. Това заяви председателят на „Да, България!“ Христо Иванов на пресконференция днес, на която бяха отчетени резултатите от изборите и следващите стъпки на Движението.

Христо Иванов подчерта, че демократичната общност, за чието формиране „Да, България!“ се бори, е по-голяма от традиционното дясно.

„Ние ще продължим да работим активно и ще търсим подкрепата и на останалите граждани от демократичната общност, ще търсим да излекуваме разделенията, които съществуват, ще го правим с необходимото смирение, с необходимото разбиране за разликите, с ценене на усилията на политическите колеги, които са работили, защото ние стъпваме на техните рамене. Особено съм горд, че успяхме да наложим дух на отказ да се влиза в тази кампания в приятелски огън и отвръщане на приятелски огън, защото такъв имаше. И на въпроси „какво щеше да бъде, ако…“, искам да попитам: „А какво щеше да бъде, ако този приятелски огън го нямаше, какво щеше да бъде, ако тази огромна енергия, насочена срещу мен, беше насочена в позитивна кампания, ако тези хора не бяха разделени по този начин?!“ Ще продължаваме да се борим за тези гласове, ние не изгорихме нито един мост и ще ползваме тези мостове много активно“, отбеляза председателят на „Да, България!“.

Христо Иванов посочи, че данните от вота показват, че „Да, България!“ е успяла да привлече избиратели извън десния периметър. Под една трета от получените гласове са от хора, гласували на предишни избори за Трайчо Трайков (на президентски) или за Реформаторския блок (на парламентарните). Опорката, че ние сме бракониерствали в нечий двор, абсолютно не издържа, каза лидерът на „Да, България!“. Има около 20% привлечен вот от ГЕРБ и от други политически сили, и най-важното – има над 20% от хора, които досега не са гласували, тоест привлекли сме нови хора за демокрацията, отбеляза той.

Над 60 на сто от гласувалите за „Да, България!“ са между 18 и 40 години, а над 70% са с висше образование. Това показва, че „Да, България!“ е бъдещето на българската политическа система. Тези хора, които гласуват за нас, водят общественото мнение след себе си, посочи Христо Иванов.

Той акцентира върху резултата, доказващ, че перспективата пред „Да, България!“ е да се превърне в реална алтернатива на мафиотския модел на управление. Този резултат е постигнат за 10 седмици – при това без съдебна регистрация, без съществуващи структури и партиен апарат, без субсидия, с която разполагаха другите партии, поставени под изключителен медиен обстрел, на който не беше подложена никоя друга политическа сила, а близо 50% от гласовете са от избиратели извън София. Ние успяхме от нула да стигнем над 100 000 гласа – и сме горди с хората, които работиха за нас, отбеляза Христо Иванов, като добави, че ключовият ресурс, който не достигна, беше време.

Председателят на „Да, България!“ отбеляза, че макар и нови лица на политическия терен, хората от „Да, България!“ не са хора без биография, а хора, които идват със своите каузи, биографии и човешки и професионални успех. Когато в българската политика се говори за нови лица, се имат предвид орнаменти на фасадата, брошки, каза той.

„Успяхме да мобилизираме забележителен човешки капитал за това време и ще бъдем най-сериозната алтернатива на модела на статуквото, който продължава да руши тази страна. За нас резултатът е ангажимент за повече работа. Трябваше едновременно да правим кампания, да изграждаме политическа сила и да водим отбрана срещу ужасяваща пропагандна война срещу нас“, коментира той.

Голямата демократична общност, за която „Да, България!“ се бори, е по-голяма отколкото просто дясното, усилията за създаване на такава общност надхвърлят сегашния десен периметър, което се налага и заради променената външна среда – повече не можем да си позволим да разчитаме eдинствено на Брюксел като наш гарант, заяви Христо Иванов.

Председателят на „Движение Да България“ благодари на партньорите от коалицията – Зелените и ДЕОС, подали ръка в труден момент. Това са политически сили, които не са обременени от участие във властта и конюнктурни коалирания, което е сериозна стъпка към изграждането на ново демократично пространство, защото то не включва само десните, добави той. Досегашната работа е основа за дълготрайно партньорство – каузално, а конкретните форми са предмет на разговори, политическа ситуация, решение на съответните органи, каза Христо Иванов.

Той съобщи, че Изпълнителният съвет на „Да, България!“ ще предложи на Националния съвет курс към свикване на Национална конференция, като завършек на много сериозен вътрешнопартиен дебат във връзка с първите избори, на които „Да, България!“ се яви – позитивните и негативни уроци от тях. В рамките на този дебат всички от ръководството, включително и аз, ще потърсим вот на доверие от партията, заяви Христо Иванов.

Относно политическата ситуация след вота на 26 март, лидерът на Движението коментира, че трябва ясно да си дадем сметка, че това, което се случва в момента, е окончателното плащане на цената за коалиционния модел на Реформаторския блок (РБ).

„Сметката, която се плаща в момента, е сметка от 2014 година. РБ възникна като резултат от вълната на най-голямо гражданско пробуждане от последните десетилетия – протестната вълна, възникна в неудобно съжителство с нея, не успя да я обедини, а напоследък и с неудобство започна да отрича. РБ стана нарицателно за неуспешен модел на коалиране“, отбеляза Христо Иванов, добавяйки, че не всяко коалиране отваря нови електорални ниши.

Когато правиш коалиция на желаещите да влязат в джоба на Бойко Борисов като един Гъливер, и с него да влезеш да управляваш, това може да е добра тактика за влизане в парламента, но не е добра тактика за изграждане на стабилна гражданска общност, която да промени България, посочи Христо Иванов.

Същото се наблюдава и вляво с коалицията между АБВ и Движение 21, която взе по-малко, отколкото гласовете, които тези партии са привличали досега. Две плюс две не е равно на четири, равно е на мераклии да влизат в листите, каза по този повод Христо Иванов.

„Да, България!“ е граждански политически субект. Да, ние не сме професионални политици, да, ние не вярваме, че политиката е занимание само за избрани професионалисти, които изпитват зле прикрита алергичност към работата си с граждани, заяви председателят на Движението.

Той беше категоричен, че „Да, България!“ поема оттук нататък на дълъг поход за срещи с гилдии, организации, професионални общности, граждани. Осъзнаваме, че нашата отговорност е да се превърнем в техен инструмент, каза Христо Иванов.

Лидерът на „Да, България!“ определи бъдещия 44-и парламент като „още по-рафинирана последна цедка на статуквото“, който представлява единствено Пеевски. По думите му първото място на ГЕРБ на тези избори е тактическа победа, за която България, българската демокрация и самата партия ГЕРБ ще платят висока цена. Бойко Борисов загуби и онези смокинови листа, които имаше в предишния парламент и които му даваха възможност да твърди, че ще прави някакви реформи, отбеляза Христо Иванов.

„Нашият призив е – г-н Борисов, не ставайте премиер, доказали сте, че сте вреден за българската демокрация, че не можете да проведете реформи. А персонално сте представител на онова политическо поколение, започнало кариерата си през 90-те години, което трябва да слезе от сцената час по-скоро!“, обяви Христо Иванов. Той посочи, че българската демокрация трябва спешно да бъде съживена и колкото е по-кратък животът на този парламент, толкова по-добре.

Променяйте избирателната система, бъдете разумни и се разпускайте бързо, каза Христо Иванов. Относно темата за въпросите от референдума, той поясни, че „Да, България!“ не подкрепя буквално въпросите от референдума, но подкрепя духа, волята на българските граждани за повече отговорност и повече мажоритарност в политиката, повече яснота как се харчат партийните субсидии. Поставени между избора – една отвратителна политическа система и едни зле скроени политически въпроси, гражданите избраха да изпратят своя сигнал, коментира той.

Антоанета Цонева, председател на предизборния щаб, благодари на хилядите доброволци, на избирателите, на дарителите, показали, че хората искат да се върнат и да участват в политическия процес по нов начин.

Стефан Тафров, водач на една от листите в София, призова да бъдат заровени томахавките вдясно. Многократно призовавах да не горим мостовете, защото още на 27 март ще ни се наложи да минем по тях. Всички кандидати на „Да, България!“ имахме строги инструкции от щаба да не отправяме нападки и не го направихме, каза Тафров, който е дипломат от кариерата. Няма да се продадем, няма да ви предадем, обърна се той към хората на „Да, България!“ и избирателите.

От цялото си сърце благодаря, ще продължим да работим за това да печелим доверие, човек по човек, битка по битка и точно затова са скъпоценни за нас тези гласове, разглеждаме ги не като пешки, които да се местят по шахматната дъска на българската политика, а като кредит на доверие, каза и Христо Иванов.

Нашето послание за един европейски просветен патриотизъм и родолюбие стигна до гражданите, те усетиха, че ни води дълбокото чувство на принадлежност към тази страна, нашето дълбоко желание да имаме здрава държава и здрави институции, заключи председателят на „Да, България!“

Още новини

Надежда Йорданова: Борисов изгори всички мостове и плахо признава грешката си; ГЕРБ нямат план за управление

Надежда Йорданова: Борисов изгори всички мостове и плахо признава грешката си; ГЕРБ нямат план за управление

Мартин Димитров: За последните няколко години ГЕРБ получиха седем управленски мандата и са напът да се провалят за седми пореден път

Мартин Димитров: За последните няколко години ГЕРБ получиха седем управленски мандата и са напът да се провалят за седми пореден път

Ивайло Мирчев: Направихме много грешки и бяхме наказани от избирателите, но не ги предадохме и те не ни предадоха

Ивайло Мирчев: Направихме много грешки и бяхме наказани от избирателите, но не ги предадохме и те не ни предадоха

Христо Иванов: Ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и с ИТН като смокинов лист, това ще коста ужасно много на Борисов и той го знае

Христо Иванов: Ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и с ИТН като смокинов лист, това ще коста ужасно много на Борисов и той го знае

Христо Иванов ще се закълне и ще напусне парламента

Христо Иванов ще се закълне и ще напусне парламента

„Да, България“ няма да участва в излъчването на и подкрепата за правителство в 50-ото Народно събрание

„Да, България“ няма да участва в излъчването на и подкрепата за правителство в 50-ото Народно събрание

Всички новини

Медиатека

Надежда Йорданова в "Здравей, България" по NOVA

Надежда Йорданова в "Здравей, България" по NOVA

Мартин Димитров в ''Твоят ден'' по Nova News

Мартин Димитров в ''Твоят ден'' по Nova News

Божидар Божанов гост в ''Денят започва'' по БНТ

Божидар Божанов гост в ''Денят започва'' по БНТ

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK