„Да, България!“: Подкрепяме протеста срещу завладяната държава и работим за предсрочни избори

18 януари 2018, четвъртък Viber

„Да, България!“: Подкрепяме протеста срещу завладяната държава и работим за предсрочни избори

Изпълнителният съвет на ПП „Движение Да България“ потвърждава своята подкрепа за гражданските протести Да защитим Пирин, да защитим България!

Подкрепяме протеста с ясното съзнание, че сме изправени пред безпрецедентна криза на българската държавност. Разрушаването на правовия ред достигна критично високи стойности. Парламентът и управлението са източникът на този дълбок институционален разпад.

Управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти няма посока, няма цел за развитие и реформи. Това е коалиция на застоя и разрушаването на бъдещето на България. БСП са бутафорна опозиция, а ДПС е скритият партньор на властта.

Правителство е взето на концесия от модела, който гражданите от години наричат #КОЙ.

Българските институции са парализирани от управлението на триумвирата Борисов – Пеевски – Цацаров. Завладяната държава е бухалка за разправа с неудобните на режима.

Ценностите на демократичния ред – върховенство на закона, свобода на словото, защита на частната собственост, свободната конкуренция,  са подложени на ежедневна атака. Установява се управление от авторитарен тип.

Огромната пропагандна машина на Пеевски осигурява „стабилността“. Управлява се чрез страх, цензура и преса върху свободните гласове.

Голямата част от медиите, включително обществената БНТ, законодателната и изпълнителна власт, финансовата и съдебната система, регулаторите, се използват за арогантно прокарване на корпоративни интереси.

Затова гражданите днес са на улицата и скандират „Мафия“. Хората защитават своето бъдеще, и това на децата си.

Защитата на Пирин е кауза, която е отвъд екологичните измерения на планирания грабеж на публичен ресурс.  В тази престъпна схема ПИБ не е просто банка, а преразпределителен център на ресурс към приятелите на властта, каквато беше КТБ. Кредитираните от банката бизнеси не могат да просъществуват без корупционен съюз с политиците – без промяна в устройствени планове, без нарушаване на закони и процедури, и без калибриране на правилата по мярката на частните интереси, които са подчинили управлението.

Налага се министри да предвождат манифестации в своя подкрепа и в защита на своите решения, докарвайки хора с автобуси, които да бранят интересите на корпоративните господари на властта.

Институциите не искат да знаят КОЙ е собственикът на Булгартабак, БТК, Юлен, Общинска банка.

Една шайка подчинява страната и се чувства безнаказана, защото правоохранителната система е неин слуга.

Тази обстановка създава силна несигурност у предприемачите. България става все по-непривлекателна за чуждестранни инвестиции.

Въпреки грабежа „КТБ“, регулаторите не могат да наложат правила във финансовия сектор. Въпреки обещанията, България не кандидатства за Европейския банков съюз.

Защитата на корпулентните интереси  изисква, когато Пеевски предлага законодателство за „вторичното ограбване на КТБ“ – всички да гласуват вкупом.

И в същия синхрон да блокират необходими промени срещу кредитирането от банки на свързани лица.

Пред очите на надзора на БНБ, безработен кипърец стана кредитен милиардер в ПИБ, а ББР се превръща от банка на малкия и среден бизнес в касичка на приближените на властта. Затова управляващите не искат да допуснат европейски надзор над банковия сектор.

Така влизането в Еврозоната се превръща в обикновено пропагандно клише.

Европейските ни партньори не вярват на пробитите от корупция институции – затова не сме в Шенген.

Корупцията е ендемична. Приемат се имитативни закони за „борба“ с нея, въвеждат се извънредни съдилища, рушат се конституционни принципи, за да се воюва с опонентите на властта. Не само че няма реформа в прокуратурата, а в момента се спазарява следващият Цацаров.

Въпреки че е председател на Съвета на Европейския съюз, страната се отдалечава много бързо от европейската си перспектива. Неравенствата стават все по-дълбоки и чувството за несправедливост е огромно. Продължаваме да сме най-бедната страната в ЕС, с най-несвободните медии.

И докато всички погледи са обърнати към Банско, завладяната Столична община прави нов опит да прикрие престъпното си бездействие и окончателно да подари Витоша на Цеко Минев.

Гражданските протести за защита на Пирин фокусират гнева срещу превземането на държавата на всички нива в централната и местна власт.

Днес Пирин е рубежът, на който свободните хора искат да спрат процеса на установяване на режим на беззаконие и авторитаризъм.

Заявяваме, че всяко компромисно решение по този казус трябва на първо място да включва пълно съобразяване с изискванията на закона и поемане на ясна политическа отговорност от министър Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов, чрез подаване на оставки.

Заедно с това заявяваме, че евентуално компромисно решение по казуса с Пирин, не отменя дълбоката криза на управлението, превърнато в заложник на корпоративни интереси.

Затова наша неизменна позиция е, че ние ще работим с всички демократични средства за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които да прекратят това вредно управление и парламент, и да отворят пътя за дълбоки реформи и оздравяване на българската държавност и демокрация.

Още новини

<strong>“Демократична България” призова партиите за подкрепа на законопроекта “Лукойл”</strong>

“Демократична България” призова партиите за подкрепа на законопроекта “Лукойл”

<strong>Ивайло Мирчев: Трябва да има правителство заради Еврозоната и Шенген, но не кабинет на всяка цена</strong>

Ивайло Мирчев: Трябва да има правителство заради Еврозоната и Шенген, но не кабинет на всяка цена

<strong>Божидар Божанов: Иван Гешев олицетворява всички ужаси, дефицити и системни проблеми на прокуратурата</strong>

Божидар Божанов: Иван Гешев олицетворява всички ужаси, дефицити и системни проблеми на прокуратурата

<strong>Атанас Славов: ГЕРБ се правят на най-големите натовци в България, но няма да получат индулгенция за безобразията си във вътрешната политика</strong>

Атанас Славов: ГЕРБ се правят на най-големите натовци в България, но няма да получат индулгенция за безобразията си във вътрешната политика

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Покана за Общо събрание на МО Ловеч

Покана за Общо събрание на МО Ловеч

Всички новини

Медиатека

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на "Лукойл"

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Атанас Славов: Ще поискаме президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна

Всички видеа

Позиции

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

„Демократична България“: Бързо и ефикасно да бъдат неутрализирани заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK