„Да, България!“: Подкрепяме протеста срещу завладяната държава и работим за предсрочни избори

18 януари 2018, четвъртък Viber

„Да, България!“: Подкрепяме протеста срещу завладяната държава и работим за предсрочни избори

Изпълнителният съвет на ПП „Движение Да България“ потвърждава своята подкрепа за гражданските протести Да защитим Пирин, да защитим България!

Подкрепяме протеста с ясното съзнание, че сме изправени пред безпрецедентна криза на българската държавност. Разрушаването на правовия ред достигна критично високи стойности. Парламентът и управлението са източникът на този дълбок институционален разпад.

Управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти няма посока, няма цел за развитие и реформи. Това е коалиция на застоя и разрушаването на бъдещето на България. БСП са бутафорна опозиция, а ДПС е скритият партньор на властта.

Правителство е взето на концесия от модела, който гражданите от години наричат #КОЙ.

Българските институции са парализирани от управлението на триумвирата Борисов – Пеевски – Цацаров. Завладяната държава е бухалка за разправа с неудобните на режима.

Ценностите на демократичния ред – върховенство на закона, свобода на словото, защита на частната собственост, свободната конкуренция,  са подложени на ежедневна атака. Установява се управление от авторитарен тип.

Огромната пропагандна машина на Пеевски осигурява „стабилността“. Управлява се чрез страх, цензура и преса върху свободните гласове.

Голямата част от медиите, включително обществената БНТ, законодателната и изпълнителна власт, финансовата и съдебната система, регулаторите, се използват за арогантно прокарване на корпоративни интереси.

Затова гражданите днес са на улицата и скандират „Мафия“. Хората защитават своето бъдеще, и това на децата си.

Защитата на Пирин е кауза, която е отвъд екологичните измерения на планирания грабеж на публичен ресурс.  В тази престъпна схема ПИБ не е просто банка, а преразпределителен център на ресурс към приятелите на властта, каквато беше КТБ. Кредитираните от банката бизнеси не могат да просъществуват без корупционен съюз с политиците – без промяна в устройствени планове, без нарушаване на закони и процедури, и без калибриране на правилата по мярката на частните интереси, които са подчинили управлението.

Налага се министри да предвождат манифестации в своя подкрепа и в защита на своите решения, докарвайки хора с автобуси, които да бранят интересите на корпоративните господари на властта.

Институциите не искат да знаят КОЙ е собственикът на Булгартабак, БТК, Юлен, Общинска банка.

Една шайка подчинява страната и се чувства безнаказана, защото правоохранителната система е неин слуга.

Тази обстановка създава силна несигурност у предприемачите. България става все по-непривлекателна за чуждестранни инвестиции.

Въпреки грабежа „КТБ“, регулаторите не могат да наложат правила във финансовия сектор. Въпреки обещанията, България не кандидатства за Европейския банков съюз.

Защитата на корпулентните интереси  изисква, когато Пеевски предлага законодателство за „вторичното ограбване на КТБ“ – всички да гласуват вкупом.

И в същия синхрон да блокират необходими промени срещу кредитирането от банки на свързани лица.

Пред очите на надзора на БНБ, безработен кипърец стана кредитен милиардер в ПИБ, а ББР се превръща от банка на малкия и среден бизнес в касичка на приближените на властта. Затова управляващите не искат да допуснат европейски надзор над банковия сектор.

Така влизането в Еврозоната се превръща в обикновено пропагандно клише.

Европейските ни партньори не вярват на пробитите от корупция институции – затова не сме в Шенген.

Корупцията е ендемична. Приемат се имитативни закони за „борба“ с нея, въвеждат се извънредни съдилища, рушат се конституционни принципи, за да се воюва с опонентите на властта. Не само че няма реформа в прокуратурата, а в момента се спазарява следващият Цацаров.

Въпреки че е председател на Съвета на Европейския съюз, страната се отдалечава много бързо от европейската си перспектива. Неравенствата стават все по-дълбоки и чувството за несправедливост е огромно. Продължаваме да сме най-бедната страната в ЕС, с най-несвободните медии.

И докато всички погледи са обърнати към Банско, завладяната Столична община прави нов опит да прикрие престъпното си бездействие и окончателно да подари Витоша на Цеко Минев.

Гражданските протести за защита на Пирин фокусират гнева срещу превземането на държавата на всички нива в централната и местна власт.

Днес Пирин е рубежът, на който свободните хора искат да спрат процеса на установяване на режим на беззаконие и авторитаризъм.

Заявяваме, че всяко компромисно решение по този казус трябва на първо място да включва пълно съобразяване с изискванията на закона и поемане на ясна политическа отговорност от министър Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов, чрез подаване на оставки.

Заедно с това заявяваме, че евентуално компромисно решение по казуса с Пирин, не отменя дълбоката криза на управлението, превърнато в заложник на корпоративни интереси.

Затова наша неизменна позиция е, че ние ще работим с всички демократични средства за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които да прекратят това вредно управление и парламент, и да отворят пътя за дълбоки реформи и оздравяване на българската държавност и демокрация.

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС опитаха, но не посмяха да ни спрат от участие в изборите

16.10.2021

Вижте още...

„Демократична България“ подаде жалба с електронен подпис в съда в Стара Загора

16.10.2021
Вижте още

Христо Иванов: Кампанията ще е борба на епохите - за отиване в бъдещето или връщане в миналото

16.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Ивайло Мирчев в "ДЕНЯТ с Весеин Дремджиев"

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Старт на кампанията на Демократична България в Бургас

Надежда Йорданова: ДБ  не регистрира за първи път листа с електронни документи

Надежда Йорданова: ДБ не регистрира за първи път листа с електронни документи

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Ивайло Мирчев пред Bulgaria On AIR

Христо Иванов пред БНТ

Христо Иванов пред БНТ

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK