„Да, България!“ – Пловдив отговаря на кмета Тотев

11 януари 2018, четвъртък Viber

„Да, България!“ – Пловдив отговаря на кмета Тотев

Позиция на ПП „Движение Да България“ – Пловдив по обясненията на кмета Иван Тотев, дадени в извънредна пресконференция на 09.01.2018г. в отговор на пресконференцията ни от същата дата сутринта по темата за площад Централен

На 09.01.2018г. „Да, България“ – Пловдив даде пресконференция, на която изрази позицията си по провеждана от Община Пловдив обществена поръчка, която предвижда ремонт на площад Централен със срок за изпълнение 800 дни. Местната организация, заедно с лидера на Движението, Христо Иванов, изразихме притеснението си от унизителната ситуация, в която ще бъде поставен градът ни през цялата 2019-та година, когато ще е Европейска столица на културата – пл. Централен ще е строителна площадка. Изразихме също така основателно съмнение в целесъобразността на тази обществена поръчка, предвид неясния проект, който ще се изпълнява. От документацията е видно, че няма да се изпълнява проектът на португалското архитектурно бюро FORA, спечелило първо място през 2014г. в международен конкурс за проект за площада, който проект е одобрен от Общината след проведено обществено обсъждане и гласуване. С поръчката се възлага изработване на нов проект и едновременно с това изпълнението му – без предвидено обществено обсъждане и без пловдивчани да знаят какво ще се получи като резултат. На пресконференцията „Да, България!“ призовахме Общината да организира публичен дебат за бъдещето на площада с участието на културната и бизнес общности. Изразихме становището, че ЕСК Пловдив е проект от национална значимост и не само за 2019 г.!  Централният площад е център на най-стария град в Европа и централно място за провеждане на програмата по време на  ЕСК  и  обществеността на Пловдив има право да знае истината и да участва с експертиза и идеи в трансформацията на градското пространство.

Вместо диалог, два часа след изразеното от нас становище, в извънредна пресконференция кметът заявява, че: „“Купихме авторските права от студио FORA, за да можем да ги напасваме и променяме. Със сигурност голяма част от техния проект ще бъде реализиран“ В заданието по публикуваната обществена поръчка обаче се намира Становището на Министерство на културата, в което изрично е забранено проектът на FORA да бъде използван за настоящата поръчка: „Премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект.“ Публичните твърдения на кмета, че голяма част от проекта на FORA ще бъде реализиран, рязко се отличават от посоченото в документацията по откритата обществена поръчка. Община Пловдив в Допълнително задание за площада казва, че на основание становището на Министерство на културата „… изключва от Планово техническо задание за територията на площад „Централен“, гр.Пловдив премираният проект – „класираната на I-во място разработка на FORA, Португалия, от проведения международен конкурс …“

Идейният проект на FORA предвижда мащабен подземен музей на античния Филипопол. Най-отличителното в този проект са двете нива на площада: подземен – с археологията и надземен – с настоящето. Отново в публикуваната обществена поръчка се вижда изрично разписано, че „Не е предмет на настоящото задание концепцията за двупланов площад и създаването на подземен музей, предвид крайната дата на реализация на проекта – до 2019 г.“ Така археологията под самия площад, която все още не е разкрита, ще бъде запечатана с една скъпа кръпка.

Проектът на FORA предвижда мащабният подземен музей на античния Филипопол да е покрит с метална конструкция, облицована с дърво, което представлява съвременния площад, където започва съвременното ниво. Кметът относно настилката казва следното:  „Искаме това да е с естествен материал, например камък, но ще решим като видим колко ще струва.“ А пловдивчани какво искат?

Без да опровергава нито едно от твърденията ни, кметът измества вниманието на пловдивчани. Вместо да разясни защо с една скъпа кръпка се запечатва археологията под самия площад, която ще остане неразкрита, той говори как работата по откритите към момента части от античния Филипопол ще бъдат атракция за гостите през 2019-та. Цитат от сайта на БНТ 2: „Според кмета на Пловдив през 2019-а гостите на града ще имат възможността да видят реална археологическа работа в зоните на централния площад.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: „Как се консервира, как се изправят колони, ако щете или как се слагат коринтски капители, дорийски капители дори в източната част има малко ѝонийски. Това са истории, които могат да бъдат разказани през 2019-а. Те ще бъдат разказани. Това ще бъде част от атракцията.

Освен, че кметът Иван Тотев не даде ясен отговор защо три години проектът на FORA не е изпратен за съгласуване и че опита да измести общественото внимание с „атракции“, той също така не даде отговор на много важен поставен от нас въпрос: Ще инициира ли публичен дебат за бъдещето на площада с участието на гражданите, на пловдивската културна и бизнес общности, които с поглед отвъд краткотрайните атракции да решат какво искаме да оставим на поколенията след нас. Би следвало кметът и общинските органи да представляват гражданите и техните искания. Дали все пак кметът ще прояви желание да ги чуе?

Изпълнителен съвет на ПП „Движение Да България“ – Пловдив

Регион:

Пловдив
Вижте още

Последни видеа:

  1. Георги Ганев пред БНТ 29 ноември 2021, понеделник
  2. Елисавета Белобрадова в "Неделя 150" 29 ноември 2021, понеделник
  3. Атанас Славов пред "Въпросите" 29 ноември 2021, понеделник

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Покана за Общо събрание на МО Добрич

28.11.2021

Вижте още...

„Демократична България“ залага на икономиката на високата добавена стойност

23.11.2021
Вижте още

„Демократична България“ скърби за жертвите на автобусната катастрофа с граждани на Северна Македония

23.11.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Георги Ганев пред БНТ

Георги Ганев пред БНТ

Елисавета Белобрадова в "Неделя 150"

Елисавета Белобрадова в "Неделя 150"

Атанас Славов пред "Въпросите"

Атанас Славов пред "Въпросите"

Георги Ганев пред БНР

Георги Ганев пред БНР

Елисавета Белобрадова в "Лице в лице"

Елисавета Белобрадова в "Лице в лице"

Калоян Янков пред "Въпросите"

Калоян Янков пред "Въпросите"

Всички видеа

Позиции

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK