„Да, България!“ каза в Габрово, че мафията не може да ни спре

06 февруари 2017, понеделник Viber

„Мафията не може да ни спре, а жалбите, които имат за цел да спрат участието на „Да, България!“ в предсрочните парламентарните избори, ще ни направят по-силни и по-сплотени“. Това заяви юристът Любомир Авджийски на среща с граждани на Габрово тази вечер.

Авджийски увери гражданите на Габрово, че Националният съвет на „Да, България!“ ще обсъди под каква форма движението да се яви на избори. На въпроси, свързани с явяването на „Да, България!“ на изборите, Авджийски и Емил Джасим обясниха, че окончателното решение ще бъде взето след заседание на Националния съвет (НС) тази вечер.

Според Джасим, за движението няма нищо на всяка цена, единствено свободата да се взимат решения в оживении дискусии. По думите му, липсата на справедливост и качествено образование са основни пречки пред икономическия растеж на страната. Той посочи, че не се инвестира в България най-вече заради липсата на функционално грамотни кадри и заради липсата на работеща съдебна система.

Авджийски отбеляза, че в „Да, България!“ има достатъчно хора, които са се борили и ще продължават да отстояват темата за съдебна реформа. Учителят по история Емил Джасим засегна темата за образованието, като спомена Габрово като място, където започва борбата за българската просвета. По думите му образованието е „инкубатор на кадри“, чиято цел е да създава автономни и свободни личности. Според Джасим, бизнесът трябва да може да използва такива личности, а тези личности от своя страна да използват бизнеса да следват своята лична представа за щастие. Той посочи и нуждата от анализ на въздействието на реформите в образованието и обясни, че са били извършени половинчати реформи, без да се оцени въздействието им.

Емил Джасим посочи и че в България има 700 000 ученици и 300 000 деца в детските градини, а като прибавим и родителите на учениците и училищния персонал, де факто са въвлечени около 25% от нацията.

Актьорът Ивайло Захариев представи „Да, България!“ като движението, създадено от доверието и ентусиазма на хората и докосва живота. Той посочи, че липсата на законност е основен проблем в България. Захариев посочи, че като повечето хора в страната е бил ощетен от корупцията и заключи, че основната цел на движението е да направи така, че да няма ненаказани.

Последен говори екологът Александър Дунчев, който обясни, че въпреки безстопанствеността и незаконните сечи на гори, няма къде да се подадат жалби. Дунчев заяви, че борбата срещу беззаконието досега е ставала основно чрез медии и че гражданските протести вече не са достатъчни като инструмент в тази битка.

Той посочи за пример Природен парк „Българка“, където незаконните сечи създават условия за ерозия и за наводнения. Според Дунчев, хората трябва да осъзнаят защо природата е важна за здравето и просперитета на нацията. Също така той спомена, че в някои горски стопанства има хора с визия, които наистина се борят с дървената мафия и посочи, че навсякъде има нужда от хора с експертиза и с характер, които да могат да се борят с проблемите.

Авджийски спомена, че за работеща съдебна система е необходима радикална реформа, включваща и мерки като премахване на прокурорските преписки. Той даде и пример с Румъния, където заради радикални реформи в съдебната система, се постигнаха резултати в пъти по-големи от България. Той добави, че ако такива реформи не започнат сега, още едно поколение може да бъде изгубено.

Джасим обясни, че процентът от БВП за образование в България е около 2.5-3.1%, а намерението на „Да, България!“ е да увеличи този дял до 5%. Той посочи, че основна цел на движението е да се създаде интерес у децата да посещават училище с удоволствие. Той даде за пример училище в Търговище, където беше създадена виртуална лаборатория, насърчила много деца да посещават училището с удоволствие. Джасим също обясни, че в училищата влизат 65 000-70 000 деца, от които 20 000 отпадат и остават извън обществото. Той се обяви против санкции срещу родителите на отпаднали деца и призова да се намери начин те да бъдат приобщени.

Срещата в Габрово се състоя часове след като съдебната регистрация на  „Да, България!“ бе оспорена от съмнителни жалби. Веднага след мероприятието, участниците в срещата се включиха дистанционно в спешно събрание на Националния съвет, свикано по повод невъзможността на движението да се яви самостоятелно на изборите.

Какво е „Да, България!“?

Ние сме политическата партия, която разобличава корупцията с имена и адреси и се противопоставя с действия на превземането на страната ни. Вярваме, че България може много повече!

Вижте повече

Следете ни във:

  1. Instagram
  2. YouTube

Още новини

Антоанета Цонева: Опазването на здравето на хората е въпрос на национална сигурност

24.10.2021

Вижте още...

Ивайло Мирчев от “Росенец”: Продължаваме битката срещу модела ГЕРБ-ДПС

23.10.2021
Вижте още

Георги Гергов завладява Пловдивския панаир чрез варненския кмет

23.10.2021
Вижте още
Всички новини

Медиатека

Антоанета Цонева пред БНТ

Антоанета Цонева пред БНТ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Надежда Йорданова: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

Кандидат-депутатът Веселин Калановски за зелените сертификати и политиката

Кандидат-депутатът Веселин Калановски за зелените сертификати и политиката

Защо е толкова висока цената на природния газ?

Защо е толкова висока цената на природния газ?

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС се опитаха да ни дерегистрират служебно в Стара Загора и още 8 района

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС се опитаха да ни дерегистрират служебно в Стара Загора и още 8 района

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Старт на кампанията на "Демократична България" в Пловдив

Всички видеа

Позиции

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Христо Иванов: Позиционирането спрямо Гешев ще определи разпределението в бъдещото НС

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Декларация по повод 9 септември: За да има помирение, трябва да има покаяние

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK