Български манифест за Европа

На официално събитие в София бе представен екипът на „Български манифест за Европа”. В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, България няма заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни, като съвременна Европейска държава.

„Да, България!”, ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС и други организации и граждани с визия за бъдещето на Европа и достойното място на България в нея, инициират  поредица срещи и дискусии с българските граждани, за това в каква България искаме да живеем и как членството на страната ни в Европейския съюз създава гаранции за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство.

  • Пълният текст, който формулира платформата за „Български манифест за Европа“,  вижте тук.
  • От тук можете да свалите текста за печат. 

Събитието бе открито от Светослав Малинов и Стефан Тафров, водещите идеолози на екипа на „Български манифест за Европа”. Светослав Малинов, евродепутат и член на НР на ДСБ  отбеляза факта, че в началото на неговия професионален живот дебатът на членство на България в Европейския съюз е бил точно толкова далечен и безнадежден, колкото към днешна дата дебатът за членството на Турция, „който мога да ви уверя че е напълно безперспективен“. Затова е убеден, че по време на неговия живот са се случили наистина исторически обрати. Бил е военнослужещ на Варшавския договор, а днес участвал в създаването на Отбраната на Европейския съюз. Надява се в края на мандата си да има две досиета, защото така се наричат законопроектите в Европейския съюз. Въпреки това е разтревожен, че България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила драстично показателите като върховенство на правото, демокрация, човешки права и дори провеждане на демократични избори. “Как така българите, чийто устрем към Европа не можеше да спре, днес живеят с най-ниските доходи и не са в състояние да предизвикат важни реформи, след като преди това бяха пример за смелост и радикалност. България не трябва да губи своите исторически победи и приоритети, за които и аз лично съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и извън Шенгенската зона.  Затова и ще участвам с всичките си сили в тази нова инициатива, защото  България трябва да заеме своето достойно място като средно голяма държава, лидер, когато става за идеи, решителност и политическа воля. Нека след време, когато погледнете към днешното събитие да си кажете, че  то е в основа нещо толкова значимо и голямо като позицията на България в ЕС.”, завърши Светослав Малинов.

След него, Стефан Тафров, член на „Да, България!“ каза, че „Това, което ни предстои, е едно колективно интелектуално и политическо усилие. Като се започне от първите свободни митинги през 1989 г, през протестите по време на Лукановата зима  1990-1991 г., после и на Виденовия глад през 1996-1997, до недоволството ни днес срещу модела „Кой“ и завладяната държава, основната движеща сила, която тласка обществото ни напред, е справедливият гняв на гражданите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига. Трябва ум, трябва зрялост, трябва  план за действие, трябва смелост.  Време е да превърнем гнева в бъдеще!  За България това бъдеще е само и завинаги европейско.“

В своето изложение пред събралите се, лидерът на „Движение Да България“ Христо Иванов сподели, че „Тези хора не са партийци. Тези хора не са кандидати за позиции и за евродепутати. Тази платформа не е предизборна, тя не е партийна. Представяме Ви умове. Представяме Ви сърца. Представяме Ви експертиза, представяме Ви енергия. За България. Тази платформа е отворена. Към нея ще се присъединяват други хора и вероятно ще получава подкрепа от други организации. Тази платформа има една задача и тя е да ни върне усещането за посока. За нашата европейска посока. Защото европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС. Европейският проект е проект, в който трябва да гарантираме, че ние ще бъдем част от Европа не просто по география и по традиция, а по стандарти.“

След това лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че  още при учредяването на ДСБ основаният слоган на партията е бил  „За Силна България в обединена Европа”. „Ние се създадохме да работим за това, защото бяхме убедения, че такава е каузата на демократична България, да бъде част от европейската цивилизация. Днес, 10 години след осъществяването на тази мечта на поколения българи, се опитват да ни убеждават, че е важно България да е стабилна, стабилна не означава, че е силна. Днес, нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна. Тоест, нашата основна кауза стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общност създаваме този екип от хора с доказани принципи и качества – професионалисти и ексери в своята област, именно в този ключов момент, когато България има историческия шанс да отстоява националните си интереси в Европа, за да работят за силна България в обединена Европа.“

Списък с експертите, които до този момент са взели участие в платформата:

Проф. Александър Кьосев          

Преподавател по история на Модерната европейска култура, Софийски университет. Член на тематична работна група Образование на ПП „Движение Да България“.

Д-р Атанас Славов

Юрист – конституционалист, преподавател по публично-правни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. е доктор по право на Университета на Глазгоу  и доктор по конституционно право на СУ (2009). Член на Изпълнителния съвет на ПП „Движение Да България“.

Божидар Божанов         

Софтуерен инженер с над 10 години опит в големи световни компании и експерт по електронно управление. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Боян Юруков                       

Fintech експерт и активист за прозрачност и отворени данни. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Велизар Шаламанов         

Доцент по кибернетика в БАН с фокус върху дигитализация на публичния сектор и гост преподавател във Военна академия по Трансформация и оперативна съвместимост. Бивш министър (2014) и заместник министър (1998-2001) на отбраната, директор в НАТО от 2009 до 2017 година. Координатор на тематична работна група Вътрешни работи и национална сигурност на ПП „Движение Да България“.

Виктор Минчев

Физик, икономист и програмист. Вече 10 години ръководи една от водещите компании за ИТ в енергетиката в България. Член на тематична работна група Енергетика на ПП „Движение Да България“.

Георги Стефанов   

20 годишен опит в неправителствения природозащитен сектор в сферата на политиките за околна среда климат и енергетика.

Евгений Кънев       

Евгений Кънев е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционно-финансова консултантска компания „Маконис“..  Има МВА от Illinois State University,САЩ и диплома по финанси и счетоводство на Асоциацията на сертифицираните експерт-счетоводители на Великобритания (ACCA).

Евелин Парасков   

Юрист, член на „Съюз за Пловдив“ и на политическия съвет на „Нова република“, общински съветник в гр. Пловдив.

Елена Чамуркова  

Журналист, докторант по политически науки към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Емил Георгиев                   

Адвокат и университетски преподавател.

Ива Цолова             

Социален предприемач, младежки представител на България на европейско и международно ниво.

Иво Божков            

Политолог, граждански журналист и общински съветник с кауза прозрачност.

Йордан Агов

Експерт по стратегии, отбрана и международни отношения. Профилира се в комуникации,  анализи.

Йордан Иванов      

Юрист, убеден децентралист,  правен и бизнес консултант,  експерт в управлението на инвестиционни процеси.

Калина Цонева       

Мениджър „Разработка на бизнес системи“ с разнообразен опит в дигитализацията на процеси и управлението на данни за български и международни компании. Координатор на тематични работни групи Държавна администрация и е-управление и Информационно общество на ПП „Движение Да България“.

Мария Спирова     

Журналист, криминолог, изборен активист и лобист да правата на европейските граждани във Великобритания. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Мартин Димитров 

Мартин Димитров е икономист, активен законодател, един от основателите на групата за натиск. Той винаги е отстоявал позицията за общи действия на принципните хора в дясно-център.

Мартина Шопова-Янев  

Комуникационен експерт и организатор на събития, журналист.

Проф. Нели Огнянова

Юрист, професор по медийно право и европейско медийно право.

Никола Йорданов 

Консултант по управление и Председател на Българска асоциация за тренинг и развитие.

Петър Кърджилов

Специалист Връзки с обществеността, доктор по Обществени комуникации и информационни науки на СУ, специалност Комуникация при рискове и кризи.

Радан Кънев                       

Политик, юрист, зам. председател на ПП ДСБ.

Доц. Светослав Малинов

Втори мандат евродепутат от групата на Европейската народна партия. Учредител на Демократи за силна България и народен представител в 40-то Народно събрание. Дългогодишен преподавател по история на политическите идеи и доцент към катедра Политология на „СУ. Св. Климент Охридски“, както и автор на първите преводи на български на определени трудове на Джон Лок, Едмънд Бърк и Франсис Бейкън. Двукратно е награждаван от Съюза на преводачите в България за своята дейност. Женен, с три деца – две дъщери и един син.

Светослав Малинов е настоящ член в комисията по образование и култура към Европейския парламент и един от неговите приоритети е развитието на гражданското образование в България. Поставя началото на лична инициатива за посещение на 100 български гимназии с цел да запознае максимално много ученици с дейността на европейските институции и основните права на европейските граждани.

Силвия Атипова    

Писател и журналист, пише на български и английски езици. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Стефан Тафров

През 80-те години е член на няколко от неформалните граждански сдружения срещу комунистическия режим като Комитета за екологична защита на град Русе, Клуб за подкрепа на гласността и демокрацията, Комитет 354 за отмяна на репресивни текстове в тогавашния Наказателен кодекс.

Активно се противопоставя на гоненията срещу българските турци и на правозащитници. Един от създателите на СДС и вестник ”Демокрация”, първият завеждащ международния отдел на СДС и първият външнополитически съветник на президента Желю Желев, заместник-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, посланик на България последователно в Италия, Великобритания, Франция и ЮНЕСКО, както и два пъти посланик, постоянен представител на България в ООН – Ню Йорк.

Представлявал е България на Съвета за сигурност на ООН, на който е бил председател през септември 2002 и декември 2003 година. Първият български посланик, удостоен със степента „Командир“ на Ордена на Почетния легион, Франция, и на Ордена на Италианската звезда, степен „Офицер“.

Стоян Михалев      

Композитор, продуцент и изпълнител

Христо Анастасов 

Политолог, основател и председател на сдружение „Обединени реформатори“

д-р Христо Христев           

Преподавател по право на ЕС в СУ “Св. Климент Охридски”, автор на редица публикации и преводи по въпроси на европейската интеграция и правото на ЕС. Член на Националния съвет на ПП „Движение Да България“.

Д-р Цецка Бачкова

Доктор по политически науки на университета в Хале, зам. председател на ДСБ, учредител на Национален клуб на жените към ДСБ.

Юлиана Николова            

Директор на „Център за модернизиране на политики“ и портала за европейска интеграция www.europe.bg.

Още новини

Христо Иванов: Предлагаме деконцентрация на властта, другото е Пеевски и връщане към времената на страха

Христо Иванов: Предлагаме деконцентрация на властта, другото е Пеевски и връщане към времената на страха

Надежда Йорданова: Поведението на прокуратурата от последния месец показва, че тя се влияе от политическата конюнктура

Надежда Йорданова: Поведението на прокуратурата от последния месец показва, че тя се влияе от политическата конюнктура

Христо Иванов: Къде стои Елена Йончева и къде Делян Пеевски по отношение на войната в Украйна?

Христо Иванов: Къде стои Елена Йончева и къде Делян Пеевски по отношение на войната в Украйна?

Стефан Тафров: България трябва да е в центъра на силна и защитена Европа

Стефан Тафров: България трябва да е в центъра на силна и защитена Европа

Антоанета Цонева: Създаването на Съвет по координация на политиките за българите в чужбина е крачка в правилната посока

Антоанета Цонева: Създаването на Съвет по координация на политиките за българите в чужбина е крачка в правилната посока

ГЕРБ и ДПС блокират 1,3 милиарда евросредства към България по Плана за възстановяване и устойчивост

ГЕРБ и ДПС блокират 1,3 милиарда евросредства към България по Плана за възстановяване и устойчивост

Всички новини

Медиатека

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Христо Иванов: Залогът на изборите е дългата власт – в съдебната система и в регулаторите

Христо Иванов: Залогът на изборите е дългата власт – в съдебната система и в регулаторите

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано в България

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано в България

Всички видеа

Позиции

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Позиция на пловдивската структура на Да, България: "Mястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

"Да, България" ще преговаря за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната"

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

“Демократична България” внесе в НС предложение за създаване на временна комисия за изменение на конституцията

Всички позиции
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK