Избори 2024: „Да, България!“ се явяваме с номер 26 в бюлетината

Ще работим за силна и конкурентна икономика, която осигурява просперитет на българските граждани

Viber

Наша отговорност е да защитим стремежа на българските граждани да живеят в свободна и просперираща страна, да създадем среда и възможности за развитие. 

Ще увеличим благосъстоянието на обществото, като насърчим предприемаческия дух, осигурим свобода за бизнеса и приложим политики за усилване на конкурентността на икономиката.  

Днес сме изправени пред сериозни предизвикателства, свързани с развитието на силна икономика. Влошените демографски показатели, рекордният спад на населението за последното десетилетие, драстичното свиване на работната сила, дефицитът от умения и компетентности на пазара на труда, както и неравномерното социално-икономическо развитие на регионите ограничават развитието на конкурентна икономика.    

Бюрократичното бреме, широко разпространеното използване на неконкурентни процедури при обществените поръчки, неефективното управление на публичните ресурси, недоброто качество при изпълнение на инфраструктурни проекти, изоставането в трансфера на технологии и иновации, както и отказът от реформи за модернизиране на институциите създават бариери пред конкурентоспособността. 

Ще вдигнем бариерите, като разгръщаме инвестиции в съвременна   инфраструктура и технологии, в повишаване на знанията и уменията на човешкия капитал, в създаване на среда, насърчаваща иновациите, инвестициите и честната конкуренция. 

Ще насочим нашите политики към: 

  • Поддържане на ниска данъчна тежест и прилагане на данъчни стимули в подкрепа на инвестициите; 
  • Опростяване на регулаторните режими и ограничаване на бюрократичната тежест; 
  • Преодоляване на големите регионални различия, които значително намаляват възможностите за стопанска дейност и растеж; 
  • Усилени инвестиции в човешкия капитал;
  • Ускорен трансфер на технологии и иновации в икономиката и в публичния сектор;  
  • Стабилни публични финанси и полагане на усилия за бързо приемане на еврото, пълно присъединяване към Шенгенското пространство и присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие; 
  • Фискална децентрализация за общините; 
  • Независими регулатори, гарантиращи конкурентната среда и спазването на правилата; 
  • Създаване на среда за изсветляване на сивата икономика; 
  • Изваждане на България от т. нар. „сив списък“ за пране на пари;
  • Ускорено наваксване на изоставането в реализацията на реформите и инвестициите от Националния план за възстановяване и устойчивост, съдържащ инвестиции в цифровата и екологична трансформация и реформи, подкрепящи икономическата и институционална устойчивост. 

Можем да модернизираме страната, като усилим конкурентните предимства на българския бизнес и успоредно с това използваме ускорението на технологичната трансформация за създаване на нови отрасли с висока добавена стойност и висококачествени работни места. 

За целта ще мобилизираме значителен финансов ресурс, основно чрез инвестициите, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост, други европейски фондове и програми, финансови инструменти, национални средства и привличане на частни инвестиции. 

Ще предприемем необходимите реформи, за да гарантираме, че нашите политики се финансират по устойчив начин, както и че институциите действат ефективно при управлението на публичния ресурс. 

Ще създадем благоприятна среда за насърчаване на инвестициите чрез  поддържане на ниска данъчна тежест и въвеждане на данъчни стимули:

  • Ще подкрепим дребния и среден бизнес:
    – Намаляване на данъка върху едноличните търговци на 10%; 
    – Вдигане на прага за регистрация по ДДС на 166 000 лв. от 1 януари 2025 г.
  • Ще въведем пълния пакет от облекчения за съществена стопанска дейност на глобалния корпоративен данък, за да бъдат запазени конкурентните предимства в сферата на услугите, аутсорсинга, сектора на информационните технологии и др. 
  • Ще въведем данъчни мерки за насърчаване на инвестициите:  
    – Нулева ставка за реинвестираната печалба в машини и оборудване от 1 януари 2025 г.; 
    – Средствата, вложени в развойна дейност, ще се признават за данъчни цели като разход в двоен размер. 
  • Ще предприемем мерки за по-добра събираемост на осигурителните плащания и мерки за изсветляване на икономиката, без налагане на нови тежести на добросъвестните данъкоплатци като постоянно повишаване на максималния осигурителен доход.

Ще въведем фискална децентрализация в подкрепа на финансовата автономност на общините:

  • Споделяне на приходите от данъци според мястото на пребиваване на данъкоплатците, комбинирано с методи за разпределение, основани на формула за коригиране на различията между общините, предложена от Националното сдружение на общините в Република България. С тази реформа ще подобрим значително състоянието на общинските бюджети, създавайки възможности за дългосрочно планиране и устойчиви инвестиции на местно ниво. 

Ще гарантираме стабилни публични финанси и ефективно управление на публичните инвестиции:

  • Ще поддържаме до 3% бюджетен дефицит с тенденция за намаляването му и стремеж към балансиран бюджет. 
  • Ще управляваме ефективно публичните инвестиции: 
    – Съобразяване на инвестиционните решения с дългосрочните стратегически цели; 
    – Навременно осъществяване на капиталовите разходи; 
    – Въвеждане на стандартизирани процедури за подбор и оценка на проекти въз основа на обективни критерии за икономическа ефективност; 
    – Стриктен контрол в процеса на тяхното изпълнение.
  • Ще засилим конкуренцията в процедурите по възлагане на обществени поръчки и с нормативни промени ще затворим вратичките за заобикаляне на изискванията за провеждане на състезателни процедури и публичност. 
  • Ще прилагаме многогодишно програмно бюджетиране на капиталовите разходи. 
  • Ще продължим публикуването и ще разширим обхвата на публикуваната информация за публичните плащания от Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) чрез поетапно включване на общините и на ключови публични предприятия. 

Ще намалим рязко бюрократичната и регулаторна тежест:

  • Ще опростим, ускорим и цифровизираме административните процедури, включително за издаване на разрешения и лицензи.
  • Ще внедрим „Единна входна точка“ за подаване на финансова информация от фирмите към всички необходими институции едновременно. Подаването на годишни финансови отчети и статистика в машинночетим формат и интеграцията с институциите ще спести значителен административен и финансов ресурс на бизнеса.  
  • Ще редуцираме изискванията за докладване от страна на бизнеса – например, ще предложим подаване на тримесечни декларации по ЗДДС при малък оборот (до 1,8 млн. лв. за предходната година) за фирми, които са получили съгласието на НАП.
  • Чрез нов Закон за управление на информационните и комуникационните технологии в обществения сектор ще извършим структурни и организационни промени в администрацията, които да позволят ефективно развитие на електронното управление.
  • Ще въведем достъп до всички административни услуги по електронен път чрез удобна електронна идентификация с европейски цифров портфейл в мобилния телефон. 

Ще въвеждам напредничави регулации: 

  • Нормативната рамка ще гарантира сигурност и предвидимост за бизнеса и гражданите, ще бъде отворена за иновативни подходи и ще отчита нуждите на МСП и стартиращите предприятия.
  • Използването на регулаторни лаборатории ще улесни пускането на пазара на иновативни продукти и услуги регулаторните органи в реално време ще изпробват новаторски решения, които не са предвидени в нормативната рамка.  
  • Ще избягваме налагането на свръхрегулации при инвестиционния скрининг, прилаган по отношение на чуждите капитали. 
  • При изготвянето на ново законодателство ще прилагаме принципа „Мисли първо за малките!“, принципа за „еднократност“ и принципа „цифров по подразбиране“. Съгласно принципа за еднократност гражданите и фирмите предоставят различни данни само веднъж на публичната администрация. Чрез принципа „цифров по подразбиране“ се намалява административната тежест, като предоставянето на цифрови услуги става стандарт в работата на публичната администрация.
  • При приемане на всяко едно ново нормативно изискване ще отменяме или облекчаваме друго предишно изискване, за да гарантираме, че новите норми създават ползи, без да пораждат ненужна тежест за гражданите и фирмите.
  • Ще изработваме висококачествени и навременни оценки на въздействието и проверки на конкурентоспособността, включително на кумулативното въздействие, при законодателни предложения със значително въздействие върху бизнеса.  

Ще подкрепим технологичната трансформация в икономиката и публичния сектор:

  • Ще осъществим реформите и инвестициите от Националния план за възстановяване и устойчивост за ускорено внедряване на технологии, изкуствен интелект и иновации в индустрията и енергетиката, земеделието и екологията, транспорта и пътната безопасност, образованието и здравеопазването, културата и публичната администрация.
  • Ще премахнем пречките и регулаторните изисквания в областта на цифровите технологии, които ограничават стартиращи иновативни компании да реализират пълния си потенциал.
  • Ще подкрепим процесите на цифровизацията в предприятията чрез финансови инструменти и грантове.  
  • Ще осъществим пълно въвеждане на електронно правосъдие, в т.ч. ще осигурим високи гаранции за случайното разпределение на делата. 
  • Ще ускорим цифровизацията в здравния сектор, целяща намаляване на административната тежест и повишаване на качеството и предвидимостта на здравните услуги. 
  • Цифровизацията на културното наследство ще позволи по-добър достъп и ефективно използване на ресурсите за развитие на културните и творческите индустрии. 
  • Ще цифровизираме регистъра на недвижимите културни ценности и чрез възможности за свързването с цифровизирани административни процеси, отнасящи се до устройството на територията, ще ограничим рисковете от унищожаване на недвижими паметници на културата. 
  • Ще въведем пълна цифровизация на процесите по инвестиционно проектиране и устройствено планиране.  
  • Инвестициите в цифрови технологии и тяхното прилагане в икономиката и публичния сектор изискват силно развита цифрова инфраструктура. Ще осъществим мащабни инвестиции в цифрова свързаност – разгръщане на мрежи с много голям капацитет.
  • Ще усилим капацитета за повишаване на квалификацията и преквалификация в цифрови умения и в намаляване на различията между отделните възрастови групи, свързани с информационните и комуникационни умения. 
  • Ще използваме потенциала на данните, като стимулираме оперативната им съвместимост и ускорим употребата им в икономиката и в публичния сектор, с цел усилване на конкурентността на бизнеса и развитие на нови качествени публични услуги, при гаранции за неприкосновеността на личния живот и сигурността. 
  • Ще въведем устойчиви транспортни решения и ще използваме големи масиви от данни за повишаване на пътната безопасност, за по-лесен, по-ефективен и по-екологичен начин на придвижване. 
  • Ще насърчим използваме големи масиви от здравни данни за анализ на ефективността на здравната политика, за научни изследвания и иновации с цел развитие на персонализираното здравеопазване и по-качествени здравни интервенции.  

Ще подкрепим развитието на малки, средни и стартиращи предприятия,  достъпа им до капитал и експортния им потенциал: 

  • Улеснен и опростен достъп до рисков капитал и капитал за разширяване, особено за МСП и новосъздадени предприятия.
  • Активно използване на програмата InvestEU, подпомагаща МСП да преминат към устойчиви бизнес практики.
  • Осигуряване на инвестиции в МСП за научни изследвания и иновации, цифровизация, енергийна и ресурсна обезпеченост от Европейския фонд за регионално развитие, в съответствие със стратегията на страната за интелигентна специализация на регионите. 
  • Използване на ваучери от МСП, чрез които да получат научни разработки от университети и развойни центрове.  
  • Преодоляване на неравномерния достъп на МСП в различните региони до информационни ресурси и административна подкрепа за улесняване на достъпа им до програми за технологично обновление и инвестиции в човешкия капитал. 

Ще увеличим капацитета за научни изследвания и иновации: 

  • Трайно ще увеличим инвестициите в научни изследвания и развойна дейност, за да достигнем целта размерът им да е 2% от БВП.
  • Ще създадем фонд за развитие на Индустрия 4.0 към Националния иновационен фонд. 
  • Ще подкрепим развитието на българския облак за отворена наука като част от европейския облак за отворена наука, за да осигурим свободен достъп до научни резултати, както и съхранението, анализа и повторното използване на данни, генерирани при научни изследвания. 
  • Ще насърчаваме частното финансиране на научни изследвания и иновации чрез данъчни стимули, публично-частни партньорства и по-добри условия за новосъздадени и разрастващи се предприятия, например чрез Фонда на Европейския съвет по иновациите, създаден по програмата „Хоризонт Европа“.
  • Ще разширим Националната програма за увеличаване на броя на научните публикации от български учени в авторитетни международни издания като един от водещите показатели за иновационния потенциал на държавата.
  • Ще подпомогнем изграждането на институционален капацитет и оказване на подкрепа на български учени и организации при кандидатстване за достъп до финансиране по програма „Хоризонт Европа“ или неин аналог в бъдеще. 
  • Ще подкрепим изграждането на офиси за технологичен трансфер към водещите учебни заведения в България за осигуряването на ускорена комерсиализация на научните изследвания и управлението на интелектуалната собственост. 

Ще инвестираме в човешкия капитал и ще приложим мерки в отговор на демографските предизвикателства и тяхното въздействие върху конкурентоспособността и работната сила: 

  • Ще инвестираме устойчиво в образование, в уменията и компетенциите на работната сила, в ученето през целия живот:
    – Силен фокус върху качеството на образованието; 
    – Професионално образование и обучение с високи стандарти;
    – Гъвкави модели за квалификация и преквалификация.
  • Ще създадем условия за постигане на баланс между професионалната реализация и отглеждането на деца чрез подкрепа за работещите родители.
  • Ще провеждаме активни политики на пазара на труда за намаляване на регионалните различия и справяне с предизвикателствата пред уязвимите групи.
  • Ще прилагаме политики за насърчаване на неработещите млади хора за включването им в пазара на труда. 
  • Ще насърчаваме гъвкави модели на заетост. 
  • Ще улесним процедурите за внасяне на работна сила. 
  • Ще облекчим привличането на работници, в т.ч. висококвалифицирани специалисти от трети страни в сектори с недостиг на работници чрез въвеждане на платформата за дигитализация на издаването на разрешения за работа, в т.ч. сини карти и премахване на бюрократични пречки.
  • Ще създадем стимули в подкрепа на “сребърната икономика” използване на уменията на хората в пенсионна възраст за пазара на труда. 

Ще инвестираме в икономическото, социалното и териториалното сближаване за намаляване на регионалните диспропорции:

  • Ще насочим публичните инвестиции в ускорено изграждане на инфраструктура, в осигуряване на равен достъп до качествени публични услуги, транспортна свързаност, трансфер на технологии, инвестиции в промишлено развитие и човешки капитал, за да получат изостаналите региони тласък за развитие и хората да останат да живеят и работят там:
    – 50% от средствата по Кохезионната политика за периода 2021-2027 г. ще са фокусирани в Северна България за дигитализация на предприятията и администрацията, за изграждане на транспортна и цифрова свързаност и др; 
    – Развитие и изграждане на индустриални зони и паркове, основно в слаборазвитите региони на Северна България по програмата AttractInvestBG; 
    – Ускоряване на строежа на АМ Хемус, Русе – Велико Търново, Видин – Ботевград, Струма през Кресненското дефиле, Черно море, тунелите през Шипка и Петрохан – ключови проекти за ускорено икономическо развитие на национално и регионално ниво. 

Ще изберем регулатори, които гарантират прилагането на правилата от всички и опазват конкурентна среда за бизнес: 

  • Изборът на членове на регулаторите от Народното събрание ще протече по прозрачна и конкурентна процедура, гарантираща проверка на интегритета и професионалната подготовка на кандидатите. 

Ще подобрим ефективността на управлението на публичните предприятия:

  • Листване на миноритарни дялове от държавни компании на борсата с цел повишаване на ефективността на управлението и осигуряване на прозрачност и отчетност пред обществото и акционерите. 
  • Ограничаване на процедурите за договаряне на публичните предприятия без обявление и намаляване на дела на договорите, възложени на базата на единствена оферта.  

Ще насърчим развитието на капиталовия пазар:  

  • Ще започнем процес за привличане на стратегически инвеститор за Българската фондова борса, с предпочитание към европейска борса с опит в развитие на капиталовия пазар.
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK