Водач на листа и кандидат за народен представител от КП „Движение Да България“ в 25. МИР – София и в  16. МИР, Пловдив.

Биографични факти

  • Роден е през 1974 година в София;
  • Женен е, с две деца;
  • Министър на правосъдието, както и служебен заместник министър-председател от август до ноември 2014 г.;
  • Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“;
  • Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон, САЩ, в областта на правото на национална сигурност и на процедурите по съдебни назначения в САЩ.

Христо е работил като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите. Бил е програмен директор на Фондация „Български институт за правни инициативи“, където е ръководил проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. На 6 август 2014 г. e назначен за служебен заместник министър-председател по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и служебен министър на правосъдието. На 9 декември 2015 г., подава оставка, след като предложената от него и съгласувана с правителството радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание.

На 9 декември 2016 г. анонсира нов политически проект, чието начало е дадено по време на срещата „Говорим за България“. Месец по-късно, на 7 януари 2017 г. учредява ПП „Движение Да България“.

Христо Иванов е посветил целия си професионален път на каузата за справедлива съдебна система в България – от 1996 година е координирал е и ръководил множество проекти в областта на съдебната реформа, за предотвратяване на корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона. Той е и първият министър на правосъдието, който е инициирал производства срещу магистрати за допуснати дисциплинарни нарушения – по случаите „Яневагейт“, прокурор Боряна Бецова и други.

Предстоящи събития

Няма намерени резултати

Последвайте ни